Dodaj do ulubionych

zaciskanie rączek

06.06.07, 09:50
czy wasze dzieci zaciskają piąstki bardzo mocno? Trudno wyjąć coś z rączki
Neurolog podejrzewała wzmożone napięcie, trochę się zmieniło od miesiąca w
zachowaniu małej-teraz idę do kontroli ale zastanawiam się czy to silne
zacisanie tylko w dzień to taki etap czy jednak to wzmożone napięcie.
Obserwuj wątek
    • gosiak781 Re: zaciskanie rączek 06.06.07, 09:55
      hmmm moj czasem zaciska jak ma zabawke ale to chyba normalne....
      Kiedys zaciskał piąstki duuuuzo wiecej i bez niczego w raczkach ale mu juz
      przeszlo. W wiekszosci ma niezacisniete raczki.
      Pojdz moze na kontrole jesli czujesz ze to moze byc wzmozone napiecie. Słuchaj
      instynktusmile))
      • jniedz Re: zaciskanie rączek 06.06.07, 10:06
        My bylismy u neurologa i nasz synek ma napiecie mięśniowe, które objawem
        własnie są te zaciskane rączki. Lekarka poradziła nam by podawać synkowi duże
        zabawki tak aby nie zaciskal na nich rączek i trzymac je na wysokości pępka. (
        Mały dotykając je rozprostowuje rączki)Broń Boze nie dawać małych grzechotek
        oraz palca do zaciskania. Innym cwiczeniem jest pogłaskac dziecko z zewnetrznej
        strony dłoni ( jakbyś wsmarowywała krem), wtedy dziecko odruchowo łapke
        rozprostowuje. Ponadto siedząc na przeciwko dziecka np na leżaczku lub
        przewijaku bawic sie w koci koci łapki. Nie bawić się zabawkami z boku, tylko
        na wprost dziecka, by skubic uwage na centrum
        • ineze Re: zaciskanie rączek 06.06.07, 10:16
          nie wpadłam na pomysł z głaskaniem opo zewnętrznej stronie dłoni.Lekarka kazała
          mi rozprostowywać i robiłam to na siłe a to głaskanie dziaŁA NATYCHMIASTsmile
          • jniedz Re: zaciskanie rączek 06.06.07, 10:31
            to fajnie, że podziałało. Jeszcze przypomniałam sobie jedno ćwiczenie robiąc
            koci koci łapki. Staraj sie naprowadzić paluszki dziecka jednej rączki na
            zewnętrzną stronę drugiej rączki, tak aby przy dotknięciu obie rączki się
            rozprostowały. najpierw to nie wychodzi, ale po jakimś czasie i owszem i
            naprawde działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka