one.way.ticket
26.07.13, 09:42
Witam. Niedawno dowiedziałam się, że zostanę mamą bliźniąt. Mam już starszą córcię. I gdy tak zaczęłam się nad tym wszystkim zastanawiać to mam coraz więcej obaw dotyczących głównie porodu i okresu porodowego. Odpowiedzcie proszę bo jestem typem który woli wiedzieć czego się spodziewać. A na razie mam w głowie chaos, który może dzięki Wam choć trochę sobie poukładam.
1. Czy Wasze bliźnięta są jedno czy dwujajowe?
2. W którym tygodniu ciąży urodziłyście? Bez problemu dotrwałyście do tego czasu?
3. Jak dzieciaczki były ułożone do porodu?
4. Rodziłyście Sn czy Cc?
5. Miałyście jakieś komplikacje porodowe? I w ogóle jak przebiegał poród?
6. Jak duże były Wasze dzieci po urodzeniu?
7. Mąż/jakaś bliska osoba mogła być przy porodzie?
8. Jak radziły sobie Wasze dzieci po urodzeniu? oddychaly same? Potrzebowały inkubatora? Były jakieś problemy?
9. Po ilu dniach opuściliście szpital?
10. Czy po Cc można uniknąć dokarmiania dzieci sztucznie na oddziale? Jest szansa żebym od samego początku karmiła naturalnie?
11. Po Cc trzeba leżeć 24 godz, a potem dzieci mogą już być ze mną na sali? I czy przez te pierwsze 24 godziny gdy będzie przy mnie ktoś z rodziny to może przywozić dzieci do mnie na sale, dostawiać do piersi itp? Czy dopóki nie poczuję się sama na tyle dobrze żeby się nimi zajmować to będą na sali noworodków?
12. Napiszcie coś od siebie co Waszym zdaniem powinnam wiedzieć a o co nie zapytałam.