Dodaj do ulubionych

Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ?

19.01.14, 22:32
Drogie mamy,
Wiem,ze dla niektórych pytanie sie moze wydawać absorudalne.Moja bliźnięta maja skończone 16 miesięcy.Sa naszym wyczekanym i ogromnym szczęściem.Jesli sie uda będziemy chcieli rodzeństwa dla nich.Mnie korci żeby powolutku próbować,a z drugiej strony obawiam sie,ze gdyby sie udało od razu to mając maleństwo czy maleństwa nie bede miała wystarczająco dużo uwagi dla Jula i Lili.
Jaka różnica wieku jest u Was i jak to wyszło w praktyce?
Obserwuj wątek
    • demon.maxwella Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 20.01.14, 15:51
      My odpuszczamy. Dwójka dzieci na raz zupełnie nas satysfakcjonuje.
      • zandaria03 Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 20.01.14, 18:36
        Między mną i moją siostrą jest pięć lat różnicy i to było zbyt dużo, długo nie mogłyśmy złapać wspólnego języka. Moje bliźniaki mają 3,5 roku i nawet jeśli zdecyduję się na kolejne dziecko w najbliższych miesiącach to i tak kolejny maluch będzie ponad 4 lata młodszy od bliźniaków. To będzie spora różnica wieku...Jeśli masz takie myśli- to decyduj się od razu i nie zwlekaj.
        Nawiasem mówiąc: ciekawa jestem jak wyglądają kontakty bliźniaków z młodszym rodzeństwem. Moje maluchy wydają się być tak zżyte ze sobą i ze mną, że nie wyobrażam sobie, aby "dopuściły do tej koalicji" kolejne dzieckowink
    • wuika Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 21.01.14, 11:35
      Ja sobie na to pytanie odpowiadam cały czas: jeszcze nie teraz, a panny mają 2,3 roku. Teraz ze względu na pracę ew. ciąża musi się odsunąć na min. rok. Nie chcieliśmy wielkiej różnicy wieku (tak 3 lata maks), ale nie jestem gotowa teraz na ciążę i dziecko, nie nie i jeszcze raz nie. Mam nadzieję, że będę kiedykolwiek, choć przy aktualnym podejściu moim to może się okazać, że jak nie wpadniemy, to się to wydarzy nie wiem kiedy (jeśli w ogóle).
      • agnrek Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 21.01.14, 13:04
        Moje córki mają 6 lat i z każdym rokiem coraz bardziej wybijałam sobie z głowy trzecie dziecko smile Od 10 miesiąca życia były z nianią aż do przedszkola, kiedy to po 3 tygodniach zaczęło się chorowanie. MASAKRA. Chorowały jedna po drugiej, jak była ospa, to chorowały 4 tygodnie. I tak przez 2 lata, tydzień w przedszkolu i 2 tygodnie w domu. W trzecim roku już znacznie lepiej. Teraz są w zerówce, choroby się skończyły, ale jak sobie pomyślę, że miałabym to przechodzić jeszcze raz i odpukać - znowu urodzić bliźnięta (a znam takie przypadki), to zastanawiam się, czy ja mam na to jeszcze siłę smile Dzieci rosną, są coraz mniej obsługowe, ale dochodzą inne problemy- wożenie do szkoły i na zajęcia dodatkowe, organizowanie im opieki w wakacje i ferie, ciągle jest robota smile
        Ale różnica 6 lat byłaby ok.
    • jego-kurka Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 21.01.14, 21:41
      czyli trzeba zaczac myslec,bo nie wiadomo jak szybko sie nam uda i czy potem sie wogole bedzie chcialo starac...smile
    • 13alexa Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 21.01.14, 22:21
      U nas trochę odwrotnie starsza będzie miała 3 latka a malutkie roczek. Teraz z perspektywy czasu uważam, że trochę się pospieszyliśmy tzn fajnie że będzie miała różnica wieku i będą miały lepszy kontakt, ale mam uczucie, że nie zdążyłam nacieszyć się moją pierwszą córcią i ona przez to bardzo cierpi. sad i jeśli miałabym wybór to myślę, że najwcześniej planowałabym kolejną ciąże gdyby starsze dziecko miało 3 latka.
    • lady_olena Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 22.01.14, 10:05
      Hej
      Twoje bliźniaki są o bardzo niewiele starsze od moich i powiem Ci że mnie też w pewien sposób zastanawia czy kiedyś zdecyduje się na 3 dziecko. Chciałabym żeby moje poszły do żłobka (od września), ja wrócę do pracy, trochę tak pożyjemy i zobaczymy jak to się będzie układać. Wtedy będziemy myśleć czy chcemy 3 czy nie. Jeżeli kiedykolwiek bym się zdecydowała to raczej nie chcę mieć różnicy wieku większej niż 5 lat, tzn. że w ciąże musiałabym zajść w ciągu 3 lat
      Bardzo boję się kolejnej ciąży bliźniaczej (niby to bardzo mało prawdopodobne, ale jeśli....???). 3 foteliki i samochodzie oznaczają samochód nie tyle poprostu duży co taki z 3oddzielnymi fotelami z tyłu. Ja bym chciała każde dziecko w oddzielnym pokoju (zwłaszcza że już mam chłopca i dziewczynkę), itd...ogólnie widzę więcej minusów 3 dziecka niż plusów, ale mimo to czasami mnie kusi .... tongue_out
      • 13alexa Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 22.01.14, 18:39
        Spoko ja mam wana hehe 7-osobowego, bo w innych autach praktycznie nie mieściły się 3 foteliki, jakby co mam jeszcze miejsce na bliźniaków chłopaków wink
        • dzieciaczki-3 Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 23.01.14, 14:54
          Witam,
          jak moje chłopaki się urodziły to córka miała niecałe 3 latka. Oj trudny to był dla niej czas sad Zupełnie inaczej sprawy mają się gdy już bliźnięta czekają na młodsze rodzeństwo bo mają siebie do zabaw smile. Jak urodził się mój najmłodszy syn to oni mieli 4,5 roku. Nie było żadnych problemów z tym związanych. Teraz młody ma 2 latka i już świetnie bawi się z rodzeństwem. Choć czasem zamykają przed nim drzwi. smile) Osobiście uważam, że mała różnica jest lepsza dla dzieci, niekoniecznie dla mamy smile Pozdrawiam i życzę powodzenia
          • asia-ch Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 24.01.14, 11:10
            u nas pierwsze rodzeństwo pojawiło się jak bliźniaki miały ponad 2 lata. Jak dla mnie dobra różnica. Wspólne zabawy, teraz razem jeżdżą na obozy, czytają podobne książki, maja wspólny język. A poza tym u nas są przeróżne konfiguracje wiekowe pomiędzy dziećmi. zobaczymy jak to będzie.
            Ale np. najstarszy syn dogaduje się dobrze i spędza czas także z bratem siedem lat młodszym.
            Chyba nie ma idealnej różnicy wieku.
            • dzieciuchowo Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 24.01.14, 11:40
              Wydaje mi się, że w tym przypadku to mama powinna pomyśleć o sobie - kiedy zacznie mieć siły na kolejne dziecko. Bliźnięta zawsze mają siebie, więc im się nie nudzi.
              • aggy80 Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 12.02.14, 10:14

u mnie 7 lat, potrzebowalam odetchnac, zaomniec i zatesknic smile na szczescie teraz jedno wiec powinno byc duzo latwiej
    • jego-kurka Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 13.02.14, 23:44
      Chciałoby sie juz ale rozsądek nakazuje poczekać.Maluchy sa teraz takie fajne i cieszy ich pełna uwaga mamy.Mysle,ze tak jak napisała alexa bałabym sie tez ,ze cos straciłam,ze nie byłam w pełni dla nich.Mysle ,ze wrócimy do tematu w przyszłym roku.gdyby sie udało od razu to by było conajmniej 3 lata różnicysmile
    • anna_sla Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 18.02.14, 20:27
      w zasadzie oni nie potrzebują rodzeństwa i tak będą trzymać sztamę raczej głównie we dwójkę.. pytanie raczej czego Ty chcesz. Dla Ciebie łatwiej będzie jak bliźniaki będą bardziej samodzielne, a z drugiej strony im większa różnica wieku między dziećmi tym większa "przepaść". Uważam osobiście, że 4 lata to już za dużo, ale czy Ty dasz radę sobie? Najgorsze w sumie przed Tobą.

Moi jak się urodzili to już mieli siostrę 2 lata starszą, więc mnie temat nie dotyczy. I powiem Ci, że jedno z moich bliźniąt nie zniosłoby większej konkurencji o czas i uwagę naszą. Ledwo dajemy radę dzielić się na obecną trójkę wink
      • aggy80 Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 09.03.14, 12:56
        Od tygodnia mamy maleństwo I bliźniaczki wspaniale pomagają czytają juz jej bajki chcą przewijac, nosic itp. Dla mnie roznica idealna
        One 2 mają juz swój 'dorosły' świat a maluszek to tali bonus I pieszczoszek wink
      • piegoosek Anna_sla.. 19.11.14, 22:54
        witaj, milo Cie widziec, pamietam Cie sprzed lat wink kiedy tu bywalam czesto wink teraz moje blizniaki maja prawie 8 lat i mam jeszcze corcie prawie 2 letnia, wiec u nas roznica 6 lat, i powiem, ze jest cudownie! mala, to nasz domowy pupilek, dokladnie jak pisala moja przedmowczyni! jest nasza rodzinna maskotaka, blizniaki ja uwielbiaja, pomagaja mi przy niej, troszcza sie o nia.. gdybym byla mlodsza, to przy takich dzieciaczkach, postaralabym sie o nastepne wink
        powodzenia dla autorki i pozdrowienia dla reszty mam!
    • nanka85 Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 22.08.14, 12:35
      Ja mam starszą o 8 lat córkę.
      Zapraszam tutaj: dwojakiswiat.blogspot.com/
    • anna_sla Re: Rodzeństwo dla bliźniąt ,jaka różnica wieku ? 02.12.14, 11:19
      u nas było odwrotnie, to bliźniaki byli rodzeństwem dla pierworodnej. Różnica była 2 lata i jest to dla mnie idealna różnica. Już sam fakt, że bliźniaki to chłopaki, a pierwsza to córa znacząco ich zaczyna dzielić teraz, ale, że wiekowo wcale jeszcze aż tak mocno nie odstają od siebie, więc bywa, że trzymają jeszcze do dziś sztamę...

dla mnie jako rodzica to był bardzo trudny okres, bo to jednak trójka dzieci, sama malizna, mnóstwo problemów logistycznych, ale z drugiej strony dzięki tak małej różnicy wieku dawali mi dużo wytchnienia bawiąc się razem.

W Twoim przypadku.. hmm, chyba jeszcze z rok co najmniej poczekałabym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka