Dodaj do ulubionych

36 tydzień czy jest bespieczny

09.06.06, 23:05
U Mnie 34 tydzień .Zastanawiam sie dlaczego w 36 tygodniu lekarze wykonują
cc,czy nie można poczekac do dalszego terminu skoro się nic nie dzieje.Od
czego to zależy,czy od ułożenia i samopoczucia dziecka ,czy samopoczucia
mamy.Napiszcie jak to było z wami,w którym tygodniu to nastąpiło i dla czego.
Obserwuj wątek
    • gosiajanda Re: 36 tydzień czy jest bespieczny 10.06.06, 09:52
      czesc Elizo
      u mnie cc bylo w ostatnim dniu 38 tygodnia i to tylko dlatego, ze nastapilo
      odklejenie lozyska. Poza tym normalnie i tak bym miala cc ze wzg na miednicowe
      podluzne ulozenie II blizniaka. Podejrzewam, ze normalnie by czeklai jeszcze z
      tydzien spokojnie lekarze. Dziwne, ze skoro nie ma zadnego powodu do cc, to
      lekarze w 36 tc wykonuja cc. Pierwszy raz sie z tym spotykam. Ale sie nie martw
      38 TYDZIEN TO DLA BLIZNIAKOW JUZ SPOKOJNIE DONOSZONA CIAZA. Moze poczekaja do
      38 popros ich. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
    • renata9910 Re: 36 tydzień czy jest bespieczny 10.06.06, 11:01
      Witaj,
      czasami lepiej jest sie posluchac lekarzy.
      Ja urodzilam przez cc w 36tc i 4dni i chcialam zeby jeszcze poczekac ale lekarz
      sie uparl i upewnial mnie ze 36tc to ciaza juz dojrzala i zebym sie nie
      martwila a przeciagajac roznie moze byc i komplikacje moga sie zrobic z dnia na
      dzien.
      Tak wiec posluchalam doktorka i DZIEKI BOGU bo moja corcia miala wezel na
      pepowinie dosc scisly i juz malo kri i tlenu jej docieralo,mialam wielu lekarzy
      przy porodzie i wszyscy zgodnie stwierdzili ze sytuacja byla nie ciekawa i ze
      gdybym poczekala jeszcze tydzien lub bym rodzila naturalnie to Giulia by mogla
      nie przezyc.
      Na szczescie wzystko poszlo ok i malenstwa maja juz 4i pol miesiaca.
      Czasami lepiej zdac sie na lekarzy.

Pozdrawiam
      • asiuleks Re: 36 tydzień czy jest bespieczny 10.06.06, 12:03
        Mi tez lekarze mowili ze beda mi robic cesarke po 36 tygodniu. Chyba dlatego ze
        tak jak napisala renata komplikacje moga pojawic sie w kazdej chwili no i w 36
        tyg uwazaja ciaze blizniacza za donoszona.
        Mi lekarze mowili ze przy blizniakach 34 tydzien donoszonej ciazy to juz jest
        super. Ja urodzilam w 33.
    • gosiapal Re: 36 tydzień czy jest bespieczny 10.06.06, 15:24
      Ja jestem w 33 tygodniu, lekarz też chce mi zrobić cc po zakończeniu 36 tyg.
      To podobno ciąża donoszona i jest bezpiecznie dla dzieci. Więc co mogę zrobić,
      muszę się zgodzić.
      • justinka2 Re: 36 tydzień czy jest bespieczny 10.06.06, 17:54
        gosiapal napisała:

Więc co mogę zrobić,
        > muszę się zgodzić.

a dlaczego musisz??? wcale nie MUSISZ, jedynie MOŻESZ się zgodzić. możesz też,
        przy braku wskazań do szybkiego zakończenia ciąży, poczekać.
        ja urodziłam w 38 tyg, bo takie miałam wskazania - zaczęłam bardzo puchnąć.
    • sadha Re: 36 tydzień czy jest bespieczny 11.06.06, 23:04

A ja zaczęłam sama rodzić w ostatnim dniu 35 tygodnia (odeszły mi wody). Wg
      wyliczeń lekarzy to był 37 tydzień, ale nieprawda! Urodziłam przez cc. Karolcia
      miała na pępowinie pięciokrotnie przełożony węzeł. Ordynator nigdy nie widział
      czegoś takiego. Dobrze, że się Dziewczyny dobijały do wyjścia na świat. Piękne
      Bliźniaczki, po 10 punktów każda. tylko troszkę za szczupłe - Lola 2000 g, Mimi
      2380 g.
      Ale mimo że wiedziałam WSZYSTKO na temat ciąży mnogiej, nie wiedziałam, że się
      robi zwyczajowo cc w 36. tygodniu. Miałam ambicje pociągnąć z brzuszkiem do 40.
    • abiederman Re: 36 tydzień czy jest bespieczny 12.06.06, 23:59
      ja urodziłam naturalnie pod koniec 38 tygodnia i w ogóle nie było mowy o
      jakimkolwiek szybszym cc, mój lekarz zresztą uważał że pochodzę do 39 i niedużo
      sie pomylił. chyba jednak im większe dzieci tym dla nich samych lepiej i tyle i
      nie nalezy się z takimi rzeczami spieszyć,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka