Dodaj do ulubionych

Cholestaza?

31.07.06, 17:53
Czy któraś z Was miała w ciąży do czynienia z cholestazą? U mnie na razie
podejrzenia, czekam na wyniki i się bardzo martwię... Po tym, co przeczytałam
w necie na temat tej choroby, mozna tylko się martwić... Będę wdzięczna za
wszytskie informacje o przebiegu i leczeniu. Zrozpaczona.
Obserwuj wątek
    • mama_blizniakow Re: Cholestaza? 31.07.06, 18:17
      Hej

miałam dużo objawów cholestazy przez co zostałam przyjęta do szpitala ale po
      badaniach okazało się że nie mam jej.Trzymam kciuki aby u Ciebie było tak samo.
      Pozdrawiam
      Anna
    • nina02 Re: Cholestaza? 31.07.06, 20:02
      Ja niestety miałam.Prócz b. dokuczliwego swędzenia całego ciała, zwłaszcza w
      nocy nie ma właściwie innych objawów. Jedynie wyniki "wątrobowe" (ASPAT,ALAT,
      bilirubina, fosfataza alkaiczna) dość szybko mi narastały.
      Nie martw się na zapas; swędzenie też czasem spowodowane może być prze zbytnie
      naciągnięcie skóry, ale wtedy raczej koncentruje się na brzuchu.
      A jeśli wyniki byłyby już niepokojące to pewnie położyliby cię do szpitala,
      żebyś była pod stałą kontrolą.

Pozdrawiam i zyczę aby podejrzenia sie nie sprawdziły.
      • trojakowamama Re: Cholestaza? 31.07.06, 20:16
        Ja miałam cholestazę, ASPAT i ALAT wysokie (bilirubina w normie), swędzenie
        niemiosierne (drapałam się do krwi) zwłaszcza stopy i dłonie,; cholestaza była
        przyczyną mojej hospitalizacji. Oprócz diety wątrobowej i dwóch kroplówek z
        glukozy i witaminy C nie włączono żadnego leczenia. Dopiero po porodzie
        poczytałam trochę na temat cholestazy, że istnieje zagrożenie dla dziecka i dla
        matki. Mi powtarzano, że żadnego zagrożenia dla dzieci nie ma i że jedynie
        ostatecznie ucierpieć może tylko moja wątroba.
    • mathiola Re: Cholestaza? 31.07.06, 20:57
      Ja mialam. Swedzialo tak, ze moglam z siebie skore zedrzec. Specjalnie
      paznokcie poobcinalam, zeby sobie krzywdy nie zrobic. Zrobilam badania na
      wlasna reke i okazalo sie ze ASPATY i ALATY w okolicach 200. Pojechalam do
      szpitala, okazalo sie przy okazji ze mam male rozwarcie i skrocona szyjke i
      mnie zostawili. Leczyli mnie kroplowkami, witaminami, sylimarolem, strasznie
      drogimi tabletkami na watrobe, zapomnialam nazwe i nie pomagalo. Wlaczyli w
      koncu lek o nazwie Vazosan, nazwy do konca zycia nie zapomne, smaku tez, umrzec
      mozna bylo od tego obrzydlistwa sad(( A wyniki lecialy na leb na szyje,
      pielegniarka powiedziala, ze jak pracuje 11 lat w szpitalu, takich nie
      widziala. Dwa tygodnie lezalam na patologii, skonczylo sie cesarka, nie wiadomo
      czy z powodu cholestazy, czy z powodu infekcji ktora przeszlam dwa dni
      wczesniej. Loleznka lezaca ze mna na patologi tez z blizniakami miala
      cholestaze i donosila prawie do konca dzieciaczki smile
      Wiec nie ma reguly, a najwazniejsze to nie czytac, tak powtarzal mi lekarz - ja
      niestety najpierw poczytalam, potem strasznie sie balam. Okazalo sie ze to nie
      jest az tak straszne jak pisza smile Bedzie dobrze, zreszta moze to nie
      cholestaza, w poprzedniej ciazy tez drapalam sie do krwi - z powodu suchej
      skory smile
      • izakun Re: Cholestaza? 31.07.06, 21:06
        Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Ja niestety, też już sporo czytałam i teraz mam
        tylko czarne wizje. Jutro mam badania i wszystko stanie się jasne. Jestem w 33
        tygodniu ciąży, i pewnie jak każda z nas, chciałabym jak najdłużej wytrzymać.
        Boję się jednak wcześniejszego porodu, wlasnie z powodu cholestazy. Trzymjacie
        kciuki.
        • nina02 Re: Cholestaza? 31.07.06, 22:30
          A propos:Mamy które miały cholestazę
          Czy po porodzie wróciło wszystko do normy.U mnie Aspaty itp. szybko wróciły do
          normy (choć mam kontrolować)ale lekarz prowadzący moją ciążę powiedział mi że
          nigdy nie będę mogła być leczona hormonalnie.
          A jak u was?
    • izakun Re: Cholestaza? 01.08.06, 16:32
      A jakie miałyście wyniki, na podstawie których lekarz położył Was w szpitalu?
      • mathiola Re: Cholestaza? 01.08.06, 18:34
        ja mialam jeden sto dziewiecdziesiat pare a drugi ponad 200 nie pamietam ktory
        ile, bilirubiny tez nie pamietam, ale wysoka. Lezenie na patologii i
        szprycowanie sie lekami nie pomagalo, potem bylo ponad 500 i prawie 600 a potem
        ponad 900 i prawie 1700 tylko bilirubina mi spadla do normy. A po porodzie
        wszystko wrocilo do normy, nie mam zalecenia zeby kontrolowac hormonow tez nie
        moge w przyszlosci, pigulki odpadaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka