Dodaj do ulubionych

Cholestaza

14.01.13, 21:00
Dziewczyny które miały cholestaze w ciąży napiszcie jak to jest.Od kilku dni swędzą mnie nogi od kostek w góre w różych miejscach a najbardziej łydki i okolice kolan,tylko że nie aż tak strasznie przeważnie pod wieczór ale w nocy bez problemu śpie.Wykąpałam się w oiliatum,nasmarowałam emolium i przeszło na 2 dni.Dzisiaj znów troszkę swędzi.Stwierdziłam że jeszcze parę dni się poobserwuje czy się nasila czy nie .Wyniki mam zrobić za 2 tyg jak będzie gorzej to nie będę czekać.Pytanie jest takie czy to swędzenie przy cholestazie zawsze jest takie nie do wytrzymania czy może byc też łagodne?dodam że dłonie i stopy mnie nie swędzą.Może po prostu mam wysuszoną skóre tylko się za bardzo nakręcam
Obserwuj wątek
    • clatt Re: Cholestaza 14.01.13, 21:26
      Na Twoim miejscu poszłabym do lekarza i zrobić badania, wtedy będziesz wiedzieć. Warto być pod kontrolą lekarską, bo to nie jest tylko kwestia świądu, ale także większe ryzyko porodu przedwczesnego,
    • magdalenna1986 Re: Cholestaza 14.01.13, 22:13
      Zrób próbę wątrobową - szybkie badanie krwi koszt prywatnie to ok. 20 zł.
      Mnie też wszystko swędziało, również myślałam, że to cholestaza, ale wyniki wyszły w normie. Okazało się że szkodzą mi witaminy które biorę - a konkretnie ascofer preparat zawierający żelazo. Większość witamin dla kobiet w ciąży ma żelazo i to ono może Cię uczulać.
      Jeśli próba wątrobowa będzie w normie odstaw na tydzień witaminki - dzidziusiowi to nie zaszkodzi a Ty zobaczysz czy swędzenie zmniejsza się. Jeśli swędzenie minie/zmaleje porozmawiaj z lekarzem o jakiś innych witaminach. Mnie nie uczulał witaminer.
    • kseniax Re: Cholestaza 15.01.13, 10:36
      Miałam zaawansowaną cholestazę- spędziłam ostatni miesiąc ciąży w szpitalu, a swędziało umiarkowanie. Zaczęło się od ud, potem całe nogi, trochę przedramiona. Rezszta ciała nie swędziała wogóle. Aby zdiagnozować cholestazę oprócz enzymów wątrobowych powinno się zbadać poziom kwasów żółciowych.
    • justynadziewiatak Re: Cholestaza 17.01.13, 10:54
      Hej mam to samo co ty tyle że swędzi mnie już uuu i przed ciążą też swędziało żaden lekarz mi nie kazał robić prób wątrobowych. w poniedziałek idę na wyniki modle sie żeby to nie było to dziadostwo. !!!!! fajnie jakby ktoś doświadczony się odezwał !!!!
    • marygirl Re: Cholestaza 18.01.13, 11:42
      ja miałam w 37-38 tc cholestaze, zdiagnozowałam sobie sama i zaraz zrobiłam próby watrobowe. poziom powyżej 100 przy normie ok 30-40 jednostek (nie pamietam jakich) swedziały głownie dłonie i stopy, nawet myslałam ze to jakaś grzybica stóp czy co smile ale poziom swedzenia był raczej powiedziałabym umiarkowany, przyjeli mnie do szpitala z zaleceniem diety watrobowej i tyle. 2 dni poźniej urodziłam ale nie miało to zwiazku z cholestaza
    • synovia Re: Cholestaza 19.01.13, 18:22
      Ja mam cholestazę, zaczęło się od 38tc. Teraz zaczęłam już 40tc, na czwartek mam termin. Zrobiłam sobie sama próby wątrobowe jak poczułam swędzenie rąk i stóp. Pokazałam lekarzowi, normy przekroczone o 100%, po kolejnym tygodniu się pogorszyły jeszcze. Teraz będę powtarzać w poniedziałek, jeśli znów się pogorszą to położy mnie na patologię już do porodu w celu monitorowania dziecka. Wizyty mam przez to co tydzień teraz. I wcale mocno mnie nie swędzi, jest to odczuwalne ale mogę normalnie funkcjonować. Zrób badania z krwi: stężenie kwasów żółciowych, enzymów ASPAT i ALAT, fosfatazy alkalicznej i bilirubiny całkowitej.

• magdalenas9 Re: Cholestaza 19.01.13, 21:46
      To sygnał niepokojący, ja bym szybko udała się do lekarza, nie czekała
    • asta79 Re: Cholestaza 24.01.13, 00:09
      Miałam w obu ciążach - w pierwszej od 32 tc., swędziały głównie stopy, ale też i łydki, uda, potem także dłonie i przedramiona. Próby wątrobowe miałam bardzo wysokie, swędzenie było jak koszmar, nikomu nie życzę takiej udręki; w drugiej od 37 tc, ale swędzenie nieznaczne, a próby raptem podwyższone, więc nie ma reguły. Trzeba zbadać ASPAT, ALAT i bilirubinę. Jak wyjdą nieprawidłowe, lekarz włączy leki, ew. zaleci hospitalizację. Bywa ciężko, ale dla maluszka kobieta przetrwa wszystko.
      Obie ciąże zakończyły się szczęśliwie, choć zarówno w pierwszej jak i w drugiej ostatnie 3 tyg. spędziłam już na patologii.
    • mamajasia08 Re: Cholestaza 25.01.13, 18:14
      Ja mialam cholestaze od 33tyg.
      W skrocie wygladalo to tak: we wtorek rano zrobilam badania alat aspat i bilirubina. Po popludniu maz odebral i malo sie nie przewrocil... alat ponad 200, aspat ponad 600 a bilirubina nieznacznie podwyzszona. A wiecc wieczorem lezalam juz na patologii (po konsultacji z lekarzem prowadzacym). Od razu podlaczyli mnie podkroplowe wiadomo. W srode pobrali krew i proby jeszcze bardziej podwyzszone alt chyba 500 asp juz ponad 800. Bilurubina udalo sie znormalizowac. Z dnia na dzien proby diametralnie rosly. Lekarze lapali sie za gliwy nie wiedzieli co robic. Irdynator szpitala w ktirym lezalam zalatwil miejsce na Kopernika w krakowie. W piatek rani przewiozla mnie tam karetka. oczywiscie dakej pod kropkiwka i dalej tablety ktore nic nie pomagaly. W sobote moje proby wynosily alt prawie 1000 a asp 1500. Lekarze bali sie o malego. Pod ktg bylam podlaczana non stop. Tego samego dnua czyli w sobote o godz 23 przez cc przyszedl na swiat moj synys. W 34 tc wazyl prawie 3kg, nue lezal w inkubatorze 10pkt takze po 6 dobach wyszlusmy do domku. Dzisiaj ma 6MIES I walczymy z asymetria i napieciem miesniowym. Chcialam jeszcze dodac ze wcale mnie tak nie swedzialo... trosze tylko stopy i dlonie. Dwa dni sie zastanawialam co to moze byc...nie chce myslec co mogloby sie stac gdybym nie zareagowala tak szybko. Dziewczyny nie lekcewazcie zadnych objawow, jak tylko cos was zaniepokoi od razu biegnijcie do lekarza, nie czekajcie nawet jeden dzien.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka