Dodaj do ulubionych

Pocieszcie

16.09.06, 15:18
Właśnie dowiedziałam się, że mam w brzuszku 2 maleństwa. Jestem w 3 miesiącu.
Mam córeczkę, która będzie miała 2 lata i 4 miesiące, jak urodzą się
bliźniaki.
Nie byłam na to przygotowana, bo nigdy w mojej, ani męża rodzinie nie było
bliźniąt.
Na razie jestem w szoku i boję się, ze sobie nie dam rady. Nie stać nas na
opiekunkę dla Alicji.
Obserwuj wątek
    • 100ania Re: Pocieszcie 16.09.06, 15:50
      mój synuś będziem miał 3,5 roku, kiedy dołączą do nas dwa maluchy. też pzeżyłam
      szok, a teraz nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej.
      Głowa do góry.
    • justinka2 Re: Pocieszcie 16.09.06, 18:43
      dasz sobie świetnie radę!!! jak my wszystkie big_grin
      zresztą - mając córeczkę masz już "mamowe" doświadczenie: jak karmić,
      przewijać, kąpać itp. jak urodziły się moje małe to byłam zielona jak trawka na
      wiosnę. i dałam radę. ty też dasz!
    • sula_i_komary Re: Pocieszcie 16.09.06, 19:43
      Gratuluję gorąco!!
      Masz doświadczenie a to bardzo dużo.Odrobina dobrej organizacji i dassz radę ogarnąć trójeczkę...zobaczysz.
      Pozdrawiam
      Paulina, Jaś i Wojtuś (mają już 1,5 roku).
    • mathiola Re: Pocieszcie 16.09.06, 19:57
      Poradzisz sobie!! Wierze ze mozesz byc w szoku, ja plakalam przez 3 dni i 3
      noce kiedy sie dowiedzialam. A teraz mam 3,5-miesieczne najukochansze dzieci na
      swiecie i synka 4 lata. Daje sobie rade z palcem w nosie. Zakladajac ze tobie
      moze byc troche ciezej z powodu nieco mniejszego dziecka, poradzisz sobie bez
      trzymania palca w nosie smile Blizniaki to naprawde super sprawa, pewnie, ze
      czasem zmeczenie daje sie w kosc, ale to sa tylko chwile, a radosci i dumy
      znacznie wiecej. Ja tam jeszcze teraz chodze strasznie zdziwiona jakim cudem
      takie szczescie mi sie przydarzylo smile)
    • keja34 Re: Pocieszcie 16.09.06, 20:53
      Pocieszam smile Wiem,ze to jest szok.Ja sama,jak sie dowiedzialam to przez dwa dni
      ryczalam,jak bobr,a teraz kiedy kropaski sa juz na swiecie nie wyobrazam
      sobie,ze mogloby byc tylko jedno dziecko.Zobaczysz wszystko sie jakos ulozy i
      nawet nie wiesz,jak swietnie dasz sobie rade! Czasem jest ciezko,ale ich
      usmiech jest powalajacy i zapominasz o zmeczeniu i wszystkim co nieprzyjemne.
      Pozdrawiamy i glowa do gory Antos,Julka i mama
      • sula_i_komary Re: Pocieszcie 16.09.06, 21:10
        A później siedzi się w ich pokoiku przy łóżeczkach i zastanawia się....jak można mieć tylko jedno dziecko i jak by było pusto gdyby nie było ich dwóch smile).
        Wiem, wiem, masz już jedno....mimo wszystko wierzę, że nadejdzie taki czas,kiedy nie będziesz wyobrażała sobie innego scenariusza smile).
        Dasz radę!!!
        sula
      • jagodka78 Re: Pocieszcie 21.10.06, 15:54
        Pomyśl sobie,że ja mam jeszcze gorzej niż TYsad jak moje bliźniaki się urodzą to moja córcia będzie dopiero miała rok i niecałe dwa miesiące i nie mam nikogo do pomocy oprócz męża który pracuje całymi dniamisad(( ja do tej pory ryczę jak bóbr.....sadsadsad:
        • teletombola1 Re: Pocieszcie 21.10.06, 17:35
          A o co tu płakać?! Chyba, że za szczęścia. Mnie od początku duma rozpierała i
          tak mi zostało do dziś. Na początku będzie młyn, ale to nie takie straszne,
          wpada się w rytm i jest dobrze. A jak Cię ktoś zaczepi na ulicy, bo zauważy, że
          jedziesz szerokim wózkiem i będzie się pytał z przerażeniem jak Ty sobie dajesz
          rade to się klupniesz w czoło i zapytasz o co mu chodzi...
          • cytrusowa Re: Pocieszcie 21.10.06, 18:20
            Tusia, noc tylko sie cieszyc.
            jestes juz doswiadczoną mamą - dasz rade.
            jestes zorganizowana, wiesz co i jak, a dla nas maluchy to czarna magia.

tyle, ze to bedą nasze pierwsze i ostatnie dzieci - tez jestem przerazona,
            rodzina ponad 1000km stad, nie mamy zadnych ciuszkow w spadku, itp.
            wszystko musimy kupowac.

ale co tam....

najwaznejsze, ze to beda upragnione dzieci i powiem ci, ze sie bardzo ciesze.
            i mysle, ze wiekszosc mam blizniakowych tez jest tego zdania - od razu dwojeczka
            odchowana, bedą sie mialy z kim bawic,a w wielku przypadkach macie juz starszze
            dzieci - to juz bosko niemalzesmile

pozdrawiam wszystkie mamy blizniakowe, szczegolnie te, ktore nie bedą mialy
            pomocy z zewnątrzwink
    • gosiaczek278 Re: Pocieszcie 16.09.06, 22:11
      zazdroszę Tobie!!!!!!!!!!!!!!!
      ja jestem mamą 3 miesięcznych blixniaków i byłam zieloniutka i nic nie
      wiedziałam na temat dzieci. masz już doświadczenie z dziećmi, wiesz co i jak.
      ja nawet pieluszki nie potrafiłam założyć. ale nie matrw się, u mnie w bloku
      jest kobieta, która ma 5-cioraczki i doskonale daje rade (a'propo, ma 5
      chłopców). nie martw się zawsze jak jest źle to patrzę tak: lwepiej, że
      bliźniaki niż więcej.......
      pozdrawiam
      • rommil Re: Pocieszcie 16.09.06, 23:12
        nie przejmuj sie na pewno na 100% sobie poradzisz.Jest wiele osob w podobnej
        sytuacji.Mój synek miał 1 i 5 miesięcy jak urodziły się dziewczynki,więc
        różnica wieku między moimi dziećmi jest jeszcze mniejsza.Ja podobnie jak ty
        miałam wiele wątpliwości czy sobie poradze,nastawiałam sie na najgorsze i
        powiem ci ze sie milo rozczarowałam. Naprawde z kolejnymi chociaz podwójnymi
        dziecmi radze sobie duzo lepiej i szybciej bo już mam pewne
        doświadczenie,wszystko to tylko kwestia organizacji.Najgorsze były chyba
        pierwsze 2 miesiące.Opieka nad dziewczynkami pochłaniała prawie cały moj czas
        tak ze niewiele go zostawało dla synka(z czym on nie mógł sie tak łatwo
        pogodzic)Wtedy podzielilismy sie z mężem obowiązkami, ja zajmowałam się głównie
        dziewczynkami a mąż głównie synkiem.Teraz juz bliżniaczki mają ponad 5 miesięcy
        i jest naprawde super.Nie rezygnujemy ze spotkan ze znajomymi,czesto gdzies
        wyjezdzamy na weekendy,bylismy np.w sierpniu na 2 tygodnie na Mazurach,a takze
        na weselu mojego brata na ktore jechalismy prawie 300km w jedną stronę.Widzisz
        wiec ze mozna sobie poradzić z trojeczką małych dzieci nie rezygnując az tak
        strasznie ze swoich planów i zainteresowan.
    • vercueil Re: Pocieszcie 16.09.06, 23:32
      Glowa do gory - moj szkrab bedzie mial niecale dwa latka kiedy pojawi sie
      rodzenstwo. Bedzie dobrze. Musi byc!
    • iwoku Re: Pocieszcie 17.09.06, 00:50
      Tusiu, a przeczytaj to:
      www.leomark.pl/?mode=produkt_full_lista&recordId=132
      • iwoku Re: Pocieszcie 17.09.06, 00:53

Ups, nie ten link
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=12249028&a=12249028
        • iwoku Re: Pocieszcie 17.09.06, 01:03
          Było więcej takich wątków, które pomagały się oswoić z sytuacją

może jeszcze to
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=39181505&a=39181505
          • grzalka Re: Pocieszcie 17.09.06, 09:14
            Pocieszam i przytulam. Z czasem będzie coraz lepiej, chociaż w międzyczasie będą
            się zdarzać kryzysy. Jak wszystkim.
            • tusia21 Dziękuję 17.09.06, 09:28
              Napisałyście wiele wżnych dla mnie rzeczy.
              Podziwiam was wszystkie! Jesteście WIELKIE!!!
    • blizniaki14 Re: Pocieszcie 21.09.06, 08:24
      Jestem w 4 m-cu ciąży bliźniaczej. Gdy się urodzą nasz starszy synek będzie miał
      22 m-ce. Jesteśmy sami, rodzinkę mamy 500 km od nas i wszystkich znajomych
      też!!! Na opiekunkę też nas nie stać, pracuje tylko mąż, zarabia koło 1500zł.
      Ale wierzę,że będzie dobrze,że damy radę. teraz zdrowie bliźniaczek/bliźniaków
      najważniejsze. zawsze mozemy poklikać, może razem będzie łatwiej wink
      • anula9910 Do Bliźniaki14 21.09.06, 13:48
        Bardzo dobra postawa tak trzymaj i dalej myśl pozytywnie. Zamartwianie się nic
        tu nie zmieni a tylko maluchy będą się źle czuły. Dobrze, że mamy to forum i że
        zawsze któraś z nas ma lepszy humor i więcej wiary od innych.
        Popieram i pozdrawiam
        Ania + bliźniaki
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=46823558&v=2&s=0
      • blizniaki14 Re: Pocieszcie 21.09.06, 19:21
        Dziękuję!! mnie też to forum pomaga wink i o to chodzi wink a dzieci to największy
        skarb na świecie, nawet jeśli czasem jest przy nich niezła harówa, mnie uśiech
        syba wszystko wynagardza wink
    • anna_sla Re: Pocieszcie 22.09.06, 00:34
      Gratuluję Ci.. Jak już tu ktoś wspomniał za pomocą linka, ja jestem w
      identycznej sytuacji co Ty.. i wiesz co Ci powiem? Radzę sobie i to tylko z
      pomocą męża, ale i sama również. Moja mama wręcz zarzuca mi, że nie chcę ją
      prosić o pomoc, bo sama boi się mi narzucać.. Ostatnio wybrałam się z
      wszystkimi dziećmi sama do lekarza i tam z litością wszyscy na mnie patrzyli, a
      w gabinecie lekarka z pielegniarką wręcz wypytywały czy naprawdę nie ma mi kto
      pomóc, a ja dziwiłam się, że zupełnie nikt nie przychodzi do lekarza sam z
      malutkimi bliźniakami (moje teraz mają 1,5 m-ca)..

I wiesz co Ci jeszcze powiem? To wspaniale, że pierwszą masz córeczkę,
      zobaczysz jak dobrze to zniesie i jaka cudowna będzie jak już bliźniaki się
      urodzą.. życzę powodzenia
      • vercueil Re: Pocieszcie 22.09.06, 02:07
        Mam czasami chwile zwatpienia - jak to bedzie, jak moje maluchy sie juz urodza.
        Moja Zosia bedzie miala 23 miesiace, a mieszkam w Londynie - rodzice w Azji, a
        tesciowie w Afryce...na poczatku pewnie bedzie ciezko, ale mysle, ze bardzie
        dobrze. Jeszcze raz - glowa do gory!
        • blizniaki14 Re: Pocieszcie 23.09.06, 12:10
          Musi być dobrze, my będziemy mieć podobną różnice wieku jak państwo między
          dziećmi wink Kiedyś ludzie wychowywali 5 a nawet i 10 dzieci i żyli. To my z
          trójką też damy radę wink grunt to pozytywne myślenie jak już pisałam wcześniej i
          wiara,ze się uda,że będzie dobrze.
    • juliette79 Re: Pocieszcie 23.09.06, 17:38
      tusia!!!!GRATULUJE!!!!
      bliźniaki to jest najlepsze co mogło mnie spotkaćsmile i nie tylko mnie...smile
      też tak bedziesz mówiła!!!
      dasz radę!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka