19.04.07, 21:18
Hej,

przeczytałam Twój post o zupkach i daniach. Czy możesz mi napisać jak
podajesz kalarepkę i jak przygotowujesz zupki, np. tę pomidorową. Będę bardzo
wdzięczna. Ja mogę odwdzięczyć się na przykład przepisem na pyyyyszny deserek
z gruszki, jabłka, banana i rodzynek smile
aaaha, ile miesięcy mają Twoje dzieciaczki?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
lu
Obserwuj wątek
    • papasowa Re: do keja34 19.04.07, 21:32
      hej lu napisz te przepisy na deserki na poscie!!!
    • keja34 Re: do keja34 20.04.07, 11:21
      Prosze bardzo. Pomidorowa miala byc z "Dobrej Diety" nr specjalny Dziecka,ale i
      tak zrobilam po swojemu. Oczywiscie podklad na poczatek tj.
      marchewka,pietruszka,kawalek selera, ziemniak jak juz sie ugotowalo wrzucilam
      do blendera i zmieszalam z puszka pomidorow bez skorki. Na poczatku dalam dwa
      bo myslalam,ze puszka to za duzo,ale jak zobaczylam,ze nie ma w ogole koloru
      pomidorowej poszlam na calosc i dalam cala puszke. Potem lyzke masla (gotuje na
      2 dni) posiekalam natke pietruszki i wsypalam pol ugotowanego woreczka ryzu.
      Przesadzilam troche z natka ,ale dzieci zjadly. Choc pierwszego dnia po pewnym
      czasie zaczely sie krzywic( troche kwasna jest moze trzeba wsypac Sinlac albo
      kleik ryzowy?) ale drugiego dnia zjadly nawet dokladke! A kalarepke dodaje np
      do buraczkow.Obieram i wrzucam do gotowania z podkladem. Na koniec natke
      koperku.Kalarepka jest slodka wiec moze nastepnym razem dam do
      pomidorowej.Jesli mozna prosze o przepis na deserek.Musze przelamac lody smile
      • lu32 Re: do keja34 20.04.07, 11:57
        do deserku daję 2-3 gruszki (duże), najlepiej konferencja, bo jest słodka i
        bardzo soczysta, do tego 2 jabłka. Obieram, kroję, wrzucam do garnka i dolewam
        trochę wody, jak są juz lekko miękkie dodaję pokrojonego w plastry banana. W
        międzyczasie sporą garść rodzynek zalewam w miseczce wrzątkiem i pod
        przykryciem trzymam jakieś 5-10 min. Jabłek i gruszek z bananem nie gotuję już
        długo, tyle, żeby można było zmiksować. Na koniec dodaję rodzynki. Wszystko
        razem miksuję po wystudzeniu. Pycha!
        Inny deserek to jabłko z suszonną morelą lub suszoną śliwką. Około 10 owoców
        suszonych wrzucam do garnka i zalewam wodą, gotuję aż lekko zmiękną i dodaję 2-
        3 jabłka. Po lekkim zmięknięciu wyłączam gaz i po wystudzeniu miksuję.
        Inny deserek to kisielek z mieszanki hortexu (mrożone wiśnie, truskawka, czarna
        porzeczka) - zawartośc woreczka wrzucam do garnka, dodaję trochę wody i gotuję
        tyle, żeby lekko zmiękły (czyli niedługo), dodaję więcej wody, potem dodaję
        mąkę ziemniaczaną i gotowe! Moje córcie uwielbiają te deserki.
        Smacznego smile
    • keja34 aha , Antos i Julka maja 8,5 mca 20.04.07, 11:49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka