Dodaj do ulubionych

czyzby refluks ?? :(

24.07.07, 12:25
dziewczynki na poczatku nie ulewaly wlasciwie wcale
ale od jakiegos tygodnia ulewaja nawet dwie godziny po jedzeniu
czy to fefluks??
jak u was sie objawiał??
Obserwuj wątek
    • krzyzaniak_dorota Re: czyzby refluks ?? :( 24.07.07, 13:05
      A czy odbijają po jedzeniu? Ja swoje maluszki kładę na brzuszkach i czekam aż
      im się odbije a potem jeszcze troszkę sobie leżą - wtedy to czego za dużo się
      najadły im wylatuje.
    • ewbert Re: czyzby refluks ?? :( 24.07.07, 13:22
      odbijam je i potrafia odbic kilka razy,
      ale mimo to ulewaja - moze nie jakies wielkie ilosci ale potrafia kilka razy
      ulac po jedzeniu nawet dwie godziny poźniej
      jak je klade na brzuszku to wydaje mi sie ze mniej ulewaja
      jutro idziemy do pediatry
      • karlutka Re: czyzby refluks ?? :( 24.07.07, 14:08
        U Macka miesiac temu(6 miesiac) przy okazji pobytu w szpitalu stwierdzono
        refluks. Od poczatku troszke mu sie ulewalo wlasnie nawet po 2h. Wczesniej nie
        myslalam, ze to moze byc to bo wydawalo mi sie, ze wtedy dziecko czesto ulewa,
        obficie i slabo przybiera na wadze. A Maciek rosnie jak trzeba. No ale
        niestety. Usg nie wykazalo zwezenia natomiast badanie tzw. pehametria wykazala,
        ze jednak jest. Na razie dostajemy tabletki na odpowiednie ph w brzuszku i
        zobaczymy co dalej. Lekarz powiedzial, ze zeby miec refluks niekoniecznie
        trzeba bardzo ulewac. Wystarczy, ze pokarm cofa sie tylko do gardla, czy
        przelyku i nie idzie dalej. Nam to wystarczylo, zeby maciek podczas placzu
        (zanoszenia sie) stracil na chwile oddech.
        Nie strasze, ale lepiej sprawdzic
    • chrust5 Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 09:28
      A placza przy tym, marudza? Bo jesli nie, to taki ich urok i juz, jak mowia
      amerykanskie poradniki, to problem pralniczy, a nie zdrowotny smile
      • karlutka Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 10:43
        Maluchy przy tym nie placza, ale nie zgodzilabym sie z Toba.
        Zwezenie przelyku poszerza sie operacyjnie wiec to nie tylko problem pralniczy.
        Pozatym dzieci z refluksem czesto slabo przybieraja na wadze a to tez problem
        zdrowotny.
        W kazdym razie ja tego bym nie lekcewazylam tym bardziej, ze jak juz napisalam
        moj syn mial problem ze zlapaniem oddechu z powodu pokarmu zalegajacego w
        gardle.
        • chrust5 Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 15:36
          Hej Karlutka, moja odpowiedz byla na pytanie pierwotne, a nie na Twoje uwagi :-
          ) Jesli zle przybieraja na wadze, to oczywiscie jest problem, ale jesli nie i
          nie marudza/ placza, to prawdopodobnie nie jest to nic groznego. U nas tak
          bylo, teraz juz wiecej siedza i wiecej jedza rzeczy stalych i ulewanie sie
          zdarza, ale zdecydowanie mniej 'fontannowate'.
    • ewbert Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 11:13
      moje dziewczyny wlasciwie nie marudza, na wadze przybieraja dobrze
      z oddychaniem tez nie ma problemu
      teraz daje im mniej mleka (dawalam po 120 ml i zjadaly czasami wiecej czasami
      mniej, teraz dostaja po 100 ml zjadaja prawie zawsze wszystko ale tak juz nie
      ulewaja) mam nadzieje ze to tylko to ze zjadaly za duzo a brzuszki za male mimo
      ze apetyt duzy
      niestety wizyta u lekarza dopiero w nastepną srode sad
      • gosiareczka Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 13:08
        wszystko zalezy od tego w jakim wieku są dzieci!
        jedna z moich bliźniaczek baaaardzo ulewała, miałam wrażenie że dokładnie
        wszystko to co zjadła...
        nic nie pomagało, dopiero jak zaczęłam stosować nutriton (zagęszczacz do
        pokarmu bez recepty) to trochę pomogło, choć też czasem zdarzały sie ulewające
        wpadki..
        na szczęscie dobrze przybierała na wadze.

wszystko się normuje kiedy dziecko zaczyna przebywać w pionie (czyli od momentu
        gdy zaczyna siadać), jesli nadal ulewa to moze być refluks... do tego czasu nie
        martwiłabym się...

dodam że po 6 m-cach mojej Paulince wszystko przeszło i nie zdarzyło sie ani
        razu by ulała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka