trojakowamama 15.11.07, 21:25 Dziewczyny, kilka razy słyszałam, ze antykoncepcja doustna może wiazać się z zajściem w c. mnogą? To prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jenx Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 15.11.07, 22:25 Ja bralam 7 lat zanim zaszlam w ziaze. Ale nie wiem czy to dowod na to., ze antykoncepcaj sprzyja... Gdyby tak bylo pewnie blizniat/trojakow bylo by wiecej ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamakubusia9 Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 16.11.07, 14:11 Tak, ale tylko wtedy kiedy zajdziesz w ciążę zaraz po odstawieniu leków. Nie jest to oczywiście reguła, ale jest większe prawdopodobieństwo. A ja myślę, że jestem żywym przykładem na to. Zaszłam w ciążę zaraz po odstawieniu tabletek i mam w brzuchu bliźniaki Odpowiedz Link Zgłoś
joanna999991 Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 20.11.07, 22:34 ja nigdy nie brałam tabl i wogóle nic a tu prosze bliźniaki parka dar z niebios bo jak to inaczej nazwać Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 21.11.07, 07:43 Ja brałam tabletki przez 4,5 roku, ale odstawiłam na pół roku przed poczęciem Antosia, potem już nie brałam, czyli przed bliźniakami przez 3 lata nie brałam tabletek,ale z kolei zaszłam w ciąże karmiąc piersią starszaka, no i kochaliśmy się kilka dni pod rząd no i 30 lat temu w rodzinie były bliźniaki... a poza tym już nosząc Antosia wszyscy mówili to chyba bliźniaki, potem jakoś z mężem często o nich rozmawialiśmy, a później szok, faktycznie bliźniaki i dobrze że są ale pewnie antykoncepcja w jakiś sposób sprzyja Odpowiedz Link Zgłoś
izek26 Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 21.11.07, 10:39 u nas w rodzinie nie ma i nie było bliźniaków,tabletek nie brałam a podwójne szczęście mamy) apropo czy was też każdy pyta się o to?,mówię tu o tych wszystkich ciekawskich babkach,zaglądających do wózka Odpowiedz Link Zgłoś
shemsi1 ja NIC kompletnie nie brałam... :) 21.11.07, 11:53 moze to teskowe kurczaki?????? ale fakt jest taki ze wszedzie w jedzeniu teraz hormony sa Odpowiedz Link Zgłoś
shemsi1 Izek... KAZDY sie pyta :))) 21.11.07, 11:56 a w szpitalu lezałam z brzuchem 2 mies i ciagle studenci mieli z nami wywiady... juz ich unikałam potem jak ognia przez te pytania DD ale ludzie pytaja, dosłownie kazdego to interesuje niedługo zaczna pytac w jakiej pozycji były zrobione /// ale sama moze tez bym zapytała (nie o pozycje oczywiscie jakbym sama nie miała a ktos miał. Takie pytanie sie samo cisnie chyba Odpowiedz Link Zgłoś
trojakowamama Re: Izek... KAZDY sie pyta :))) 21.11.07, 16:35 shemsi1 - u mnie też właśnie studenci byli i pytali czy tabl. nie brałam...wtedy po raz pierwszy dowiedziałam się, że to moze mieć jakiś wpływ na c. mnogą (?) Mnie przechodnie o tabl nie pytają - standardowe pytanie to "Czy w rodzinie były trojaczki?" Odpowiedz Link Zgłoś
gemelas Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 22.11.07, 10:14 ...To jakies bzdury...dziewczyny...pierwszy raz o tym slysze ale od was.Czy tak duzo w Polsce jest blizniakow?sadze ze nie.Wiekszosc kobiet uzywa tabletek antykoncepcyjnych i kiedys je przerywa zeby planowac dziecko.To normalne ze po przerwaniu tabletek sie zachodzi,ale nie wszyscy maja to szczescie miec blizniaki jak my.My mamy to forum o blizniakach dlatego nam sie wydaje ze nas jest duzo... Odpowiedz Link Zgłoś
moni_flis Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 26.11.07, 21:02 Oczywiscie, ze to prawda Po odstawieniu tabletek organizm kobiety próbuje "nadrobic stracony czas" Dochodzi do wzmozonej produkcji komorek jajowych. Nie przez przypadek przed programami sztucznego zaplodniania kobiety standardowo zazywaja tabletki antykoncepcyjne, ktore maja na celu wyciszenie organizmu, a po ich odstawieniu wzmozona prace hormonow.Oczywiscie nie mozna tez uogolniac, ale owszem wiele ciaz mnogich to wlasnie efekt zajscia w ciaze w pierwszym cyklu po odtawieniu antykow. Mnie najbardziej bawia pytania czy w rodzinie meza sa jakis blizniaki Odpowiedz Link Zgłoś
bbas Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 28.11.07, 12:38 Ja tak właśnie wpadłam z bliźniakami - na tabletkach. Bardzo często jak się mnie ludziska pytają skąd się wzięły nasze bliźniaki to odpowiadam, że ze sklerozy . Kilka miechów przed "produkcją" bliźniaczek zakończyłam karmienie drugiej córki, wybrałam się do ginekologa, dostałam receptę na harmonet i zaczęłam zażywać... Zjadłam jedno opakowanie, zaczęłam drugie... i nie łyknęłam jednej tabletki 4-tej albo 5-tej, no i jak się zorientowałam w okolicach 10-tego dnia, że coś jest nie-halo nastąpił "ślaban na gary". Jak sie okazało po kilku tygodniach było już za późno hehehe. Wynik testu przyprawił mnie o palpitację - starsza córka miała wówczas 4 latka z kawałkiem, średnia - 15miechów... Zrobiłam sobie test na betahcg - wynik był horrendalny, ale jakoś wtedy nikt mnie nie uświadomił, że to może świadczyć o ciąży mnogiej. Dopiero jak pojechaliśmy na usg - całe szczęście, że przecież leżałam - bo padłabym chyba na glebę. Zobaczyłam dwie plamki no i szok! Co będzie?? pozdrawiam Basia mama 4 lasek Odpowiedz Link Zgłoś
bbas Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 28.11.07, 12:52 Poszukałam trochę i znalazłam mój pierwszy post na bliźniaczym forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=5323609&a=5323609 Przez kilka tygodni chodziłam wtedy jak w łeb walnięta. Ale wszystko dobrze się skończyło. Miałam cc, bliźniaki można wykarmić cycem, Agnieszka - czyli średnia bardzo dobrze sobie poradziła i nie było z nią problemów. Teraz Ewa - najstarsza chodzi do 4 klasy, Aga jest w zeróce, maluchy czyli Martusia i Justynka skończyły w marcu 4 latka, są przedszkolaczkami i chodzą do 2 grupy. pozdrawiam Basia mama 4 lasek Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 28.11.07, 15:52 ja brałam tabletki ok 6 lat. w ciąże zaszłam 1.5 roku po odstawieniu. w rodzinie nie ma bliźniaków Odpowiedz Link Zgłoś
monikablizniak Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 28.11.07, 19:57 ja brałam tabletki 4 lata odstawiłam i po pół roku zaszłam w ciaze oczywiscie mam blizniaki ale u meza w rodzinie tez były bliznieta i to tesciowej rodzenstwo az 3 pary blizniat i nikt oprucz nas juz nie mam blizniat Odpowiedz Link Zgłoś
monikablizniak Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 28.11.07, 20:04 potwierdzam wypowiedz ze tabletki maja wpłw na ciaze mnoga moja p doktor powiedziła ze po odstawieniu tabl mam jaki czas odczekac bo wystepuje podwojne jajeczkowanie i moga byc bliznieta odczekałam poł roku i tak mam dwoch super syneczkow Odpowiedz Link Zgłoś
gosiareczka Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 28.11.07, 20:44 tabletki antykoncepcyjne brałam 7 lat, odstawiłam i po ponad 2 latach ciąza (pojedyncza - stracona), po kolejnych 2 latach ciąza podwójna nie wiem czy to miało wpływ.... w każdym razie w rodzinie bliźniąt brak Odpowiedz Link Zgłoś
gemelas Re: Tabl. antykoncepcyjne a c.mnoga? 03.12.07, 10:52 Dziewczyny,jestescie w forum o blizniakach dlatego slyszycie odpowiedzi tego typu i wiekszosc odstawia tabletki antykoncepcyjne zeby zaplanowac dziecko.Wejdzcie do forum edziecko i tam zapytajcie,ciekawe co odpowiedza mamy na ten temat.Ja slyszalam ze co osma ciaza jest blizniacza tylko w wiekszosci przypadow jedno zanika. Odpowiedz Link Zgłoś