Dodaj do ulubionych

Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych

14.01.04, 01:24
W jakim wieku Wasze dzieci wyrosły z refluksu dróg moczowych? I jakiego
stopnia były to refluksy? W jakim wieku może się to cofnąć?
Pozdrowienia,
Zuzak

Obserwuj wątek
    • bciechanowicz Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 15.01.04, 14:17
      A ja mam doCiecbie mala prosbe. prosze napisz jak objawiaja sie te refluksy. U
      mojej Wiktorii jeszcze tego nie stwierdzono, ale pediatra sie domysla, ze to
      moze byc to, czekamy na otwarcie sanepidu, aby zrobic posiew moczu i dopiero
      wtedy bede wiedziala co jej dolega. Czy moze Twoja dzidzia miala jakies objawy,
      zle wyniki badan moczu. Jezeli nie sprawi Ci to klopotu to prosze napisz cos
      wiecej. Pozdrawiam Basia z Wiktoria (12m-cy)
      • agadd02 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 15.01.04, 15:16
        spróbuj zamieścić post na tym forum:
        niusy.onet.pl/niusy.html?t=watki&group=pl.soc.dzieci&year=2004&month=1
        tam poznałam dziewczynę, której córka miała refluks , niestety teraz nie mam
        jej namiarów, my też tam znaleźliśmy pomoc, ale w innym przypadku
        powodzenia

Daga i Sebastian (09.05.2003)
        • bciechanowicz Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 15.01.04, 15:33
          dzieki za podpowiedz, juz wlasnie zamieszczam tam swoje pytanie Zdrowia zycze i
          nam rodzzcom i naszym pociechom Basia z Wiktoria
    • natall Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 15.01.04, 17:46
      Mój synek, obecnie prawie 3 lata, nie wyrósł z refluksów dróg moczowych (IV i
      III stopień). Był operowany - przeszczep moczowodów - latem ubiegłego roku.
      Kolejne 4 cystografie wskazywały wprawdzie na regresję zmian, ale poprawa nie
      była zadowalająca. Jego refluksy były bardzo wysokie bo aż do miąższu nerek, co
      oprócz nawracających infekcji dróg moczowych prowadziło także do uszkodzeń
      mechanicznych nerek. Każda infekcja jak wiecie uszkadza nerki a te zmiany są
      nieodwracalne. Oczywiście ten proces trwa latami.
    • natall Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 15.01.04, 17:53
      Zapomniałam dodać, że nadal kontroluję mocz i robię USG co 3 m-ce. Prawostronny
      refluks nie wycofał się całkowice ale jest jeszcze szansa że tak będzie. W
      ciągu tych 3 lat przeszliśmy bardzo wiele - 8 pobytów w szpitalu i mam nadzieję
      że to się wkrótce skończy. Niestety u dzieci naszych dzieci istnieje zwiększone
      ryzyko wystąpienia tej wady. Pozdrawiam.
    • marzek2 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 15.01.04, 22:29
      Czesc!
      U mojej coreczki stwierdzono refluks w wieku ok roku. Do czasu wykonania
      cystografii (w koncu ktorys lekarz na to wpadl) jedynym objawem jej problemow
      by niski albo rzaden przyrost wagi i nawracajace zapalenia drog moczowych.
      Pamietaj, ze USG moze tego nie wykryc, potrzebna jest niestety cystografia.
      Jeden lekarz od razu sugerowal operacje, ale na szczesie trafilismy do super
      pani profesor (zapamietaj to nazwisko prof Pachm, pracuje na Nefrologii w
      szpitalu dzieciecym w Prokocimiu w Krakowie), ktora kazala ja leczyc tylko
      Furagina. Refluks byl obustronny nie chyba II/III stopnia. Cofnal sie
      nadzwyczaj szybko bo po 2,5 leczenia. Podobno najczesciej cofa sie niestety w
      czasie dojrzewania, kiedy wszystko tam rosnie. Pisze ten mail od kolezanki, bo
      nam padl internet jesli chcesz wiecej informacji pisz na
      mtokarska@fideltronik.com, to moj maz odbierze i mi przekaze.
      Trzymaj sie i nie decyduj sie od razu na operacje, gdyby ktos proponawal, mozna
      sie obyc bez tego.
    • danka24 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 16.01.04, 02:55
      U synka mojej siostry stwierdzono taki refluks w wieku chyba 3-4 miesięcy
      (mieszkają w Stanach). Brał non stop leki, nie miał zadnych operacji i w wieku
      2 lat refluks się cofnął.
      Jeśli Ci zależy, mogę spróbować podpytać ją, co to były za leki itp.
      Danka
    • natall Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 16.01.04, 10:42
      Drogie Mamy żadne leki nie wyleczą refluksów. Organizm sam się z tym upora albo
      nie. Furagin, leki ziołowe np. urosept mają za zadanie wyjaławiać drogi moczowe
      i nie dopuścić do infekcji. Nikogo nie namawiam do operacji, sama bardzo się
      tego bałam, ale trzeba pamiętać, że zbyt długie oczekiwanie może doprowadzić do
      znacznego upośledzenia funkcji nerek. Wszystko zależy od tego którego stopnia
      są refluksy, IV i V stopien na pewno kwalifikuje się do zabiegu. Mój synek
      został zdiagnozowany jako noworodek - stale bral leki odkażające, byl pod
      kontrolą nefrologa i urologa, czekaliśmy 2 lata. Teraz jedną nerkę tę po
      stronie której refluks był większy ma znacznie mniejszą, drugą za dużą - jest
      to przerost wyrównawczy. Obydwie nerki mają zatartą strukturę korowo-rdzeniową,
      funkcja wydalnicza nerki lewej jest wyraźnie gorsza (scyntygrafia). O tym
      pamiętajcie i życzę wszystkim Mamom i Dzieciom więcej szczęścia niż miałam ja i
      mój synek.
    • kaha3 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 19.01.04, 22:23
      Julek (6 miesiecy) zdiagnozowane problemy z nerkami mial w 20 tyg ciazy (mojej
      oczywisciesmile jedna nerka byla wieksza od drugiej. Teraz po 6 miesiacach badan
      i ciaglym braniu furaginu, dzieki Bogu nie mielismy zadnej infekcji, choc
      normalnie zyjemy-basen co tydzien itp. I choc reflux jest 1 stopnia zostalismy
      dzisiaj skierowani na cystoskopie-zabieg endoskopowy w pelnej narkozie. Nie
      wim jak to przezyjemy.
      Trzymamy kciuki za innych refluxowiczow
      kasia&julek
      • magdapol75 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 20.01.04, 00:38
        Napiszcie prosze jak sie ten refluks objawia,moja coreczka (7 miesiecy) ciagle
        sie wzdryga,slyszalam ze to moze byc zwiazane z infekcja drog moczowych.
        Dzieki Magda
        • marzek2 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 20.01.04, 17:09
          Dla pewnosci po prostu oddaj mocz do badania. Objawy refluksu sa rozne, czasem
          prawie zadne (np tylko niski przyrost wagi). Sa w aptekach specjalne woreczki do
          pobierania moczu u malutkich dzieci, jakos sie je przykleja (nam troche zajelo,
          ze by sie tego nauczyc). Jezeli jest infekcja, wylecz i kontroluj mocz. Jesli
          nie ma, sprawdz za pare miesiecy. Nie wiem, dlaczego dzieci sie wzdragaja...
    • danka24 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 21.01.04, 01:43
      Dowiedziałam się, jak to było u synka mojej siostry w Stanach - wklejam jej
      maila:" Alex mial ok. 3 miesiecy; 3-4-ty stopien; dostawal prewencyjna dawke
      antybiotyku (codziennie) - musialabym odgrzebac co to byl za lek.... Sprawdze i
      ci powiem.... Po ok 8-miu miesiacach musielismy zmienic lekarstwo, bo
      zaczynal miec zle wyniki krwi (biale cialka). Po roku od diagnozy badanie
      radiologiczne (z kontrastem) wykazalo, ze refluksu juz nie ma."
    • gagusia3 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 21.01.04, 10:16
      Witam,

moja Zuźka została zdjagnozowana w wieku 6 misięcy. pirwszym objawem yła
      gorączka. Ponieważ nie było żadnych innych objawów lekarz kazał sprawdzić mocz.
      Wyszło, że jest zapalenie. Kolejnym badaniem była cystografia. Wyszłu refluxy
      II stopnia. Teraz na noc Zuźka bierze 1/2 tabl furaginu, oprócz tego dostaje
      vitabutin ( żurawina w proszku) żeby zakwasić mocz. Niestety wit C nie może bo
      wyszło jej większe wydzielanie wapnia. Jak dotąd nie miała już więcej zadnego
      zapalenia - mocz kontrolujemy co 2-3 tyg. Zuźka ma teraz 13 miesięcy. Ok.
      czerwca/lipca mamy zrobić kontrolnie cystografię. teraz USG ukł.moczowego. Mam
      nadzieję, że uda nam się z tego wyrosnąc, bez ingerencji chirurgicznych.
      pozdrowionka dla wszystkich - i oczywiscie dużo zdrówka

Agnieszka
    • natall Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 21.01.04, 14:22
      Mam pytanie do gagusi3. Ile tabletek vitabutinu dziennie podajesz swojej
      córeczce? I czy to lekarz zalecił wam ten specyfik?
    • gagusia3 Re: Do mam dzieci z refluksem dróg moczowych 22.01.04, 12:04
      Witam,

Zuxka ma 13 miesięcy. lekarz zalecił jej dawać 1 kapsułkę na noc. jaj jej
      dawałam różnie- do 3 x dz. z pH było różnie- raz dostawał 3x dz i miała pH 8,
      przy następnym badaniu przez 4 dni nie dostawała wogóle i pH było 7...
      Generalnie staram sie dawać 3xdz. Wysypuję kapsułkę na łyżeczkę do tego trochę
      herbatki i Zuxka połyka bez niczego. Daje jej też z zupą, róznie.

pzdr
      Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka