Dodaj do ulubionych

witamina d3

25.01.04, 01:08
Pediatra kazała odstawić witamine d3 mojej córci (15 tyg.) bo mała ma niemal
zarośnięte ciemię. Czy to normalne (z tym ciemiączkiem) i czy decyzja lekarki
jest słuszna?
Obserwuj wątek
    • promyczek78 Re: witamina d3 25.01.04, 12:16
      moja corka skonczyla 16 MIESIECY tez ma juz wszystko zarosniete, ale nadal jej
      podaje 1 kropelke vigantolu co drugi dzien. tak kazala lekarka uznana za jedna
      z lepszych w moim miescie.
      • catalinka Re: witamina d3 25.01.04, 12:41
        A u szwagieki mojej siostry stwierdzono, że jej córce przedawkowano D3.
        Ciemiączko zarośnięte zbyt szybko i bóle głowy. Pozdrawiam
        Kasia
        • magdapol75 Re: witamina d3 25.01.04, 13:40
          slyszalam ze witD3 moze spowodowac szybsze zrosniecie ciemiaczka,ja karmie
          coreczke mlekiem modyfikowanym ktore w skladzie ma wszystkie potrzebne dla
          witaminy i nie podaje jej zadnych dodatkowych.
          Magda
    • dollores1 Re: witamina d3 25.01.04, 21:05
      Moja córka ma 6 tygodni, karmię ją piersią i w ogóle jej nie podaję witaminy
      d3. Pytałam już 3 pediatrów czy nie powinnam dawać dziecku witaminy d3 ale
      wszyscy zgodnie twierdzą że nie potrzeba.
    • gagarin3 Re: witamina d3 26.01.04, 10:02
      Myślę, że lekarka ma rację. Mój synek urodził się z bardzo małym ciemiączkiem (0,5 na 0,5), a mimo to wszyscy pediatrzy (czterech...), u których byłam polecali podawać mu dwie krople Vigantolu. Ciemiączko zarosło, gdy miał trzy miesiące i zaczęły się nasze problemy. Od tego czasu mały jest pod opieką neurochirurga i mamy całkowity zakaz podawania D3, a nawet Cebion Multi. Synek nie dostaje witamin, a mimo to rozwija się znakomicie (ma teraz 4,5 m-ca).
    • martaizuzia Re: witamina d3 26.01.04, 16:49
      moja Zuzia ma już prawie 10 m-cy - urodziła się z ciemieniem 1x1 i mimo to
      dostawała od razu po dwie krople wit. D3 (tak kazał lekarz) - ciemię zarosło w
      trzecim miesiącu i sama zadecydowałam o odstawieniu tej witaminy mimo, że
      karmię piersią. Główka przez pierwsze 3 m-cy dziecku urosła słabo i do dnia
      dzisiejszego przeżywam koszmar cotygodniowego mierzenia główki - chociaż teraz
      nie jest to już tak ważne, najważniejsze, zeby dobrze się rozwijała. W szóstym
      miesiącu znowu zaczęłam jej podawać wit. D3, bo lekarz na mnie nakrzyczał, że
      dziecko będzie miało krzywicę i, że ma nie tylko głowę, ale i inne ważne
      części ciała. Od razu zauważyłam, że głowa zaczęła jej strasznie słabo rosnąć
      i witaminę odstawiłam. Potem spotkałam się z opinią innego lekarza, który
      powiedział, ze ma małych pacjentów, ktorzy od urodzenia nie przyjmują w ogóle
      wit. D3 ze względu na małe ciemię i nic złego się nie dzieje. Myślę, że w
      Polsce lekarze trochę przesadzają każąc każdemu dziecku podawać wit. D3 - nie
      patrzą, czy dziecko ma małe ciemię czy nie, a przecież gdy ciemię tak wcześnie
      zarośnie dziecku grozi małogłowie!!
      • gagarin3 Do martyizuzi 26.01.04, 19:47
        Widzę, że mamy podobne problemy z dzieciakami. Mam do Ciebie pytanie, jak dużą ma teraz główkę Twoja córeczka i jakie według lekarzy są rokowania na przyszłość? Pozdrawiam.
        Agnieszka
    • nastka_7 Re: witamina d3 28.01.04, 11:35
      Witam Was Dziewczyny!!! Spadłyście mi z nieba smile)) Otóz o co mi chodzi. Mój
      synek Nikodem urodził się w 37 tyg ciąży. Ważył 2680 i mierzył 51 cm. Obwód
      głowki miał 31 cm a kl. piersiowej 30 cm. Lekarka w szpitalu stwierdziła, że ma
      za mały obwód głowy (być może małogłowie). Jak miał 3 tyg. poszliśmy na
      pierwszą wizytę do przychodni. Obwód głowy wynosił wtedy 34 cm i kl. piersiowej
      też 34 cm. Ale dostalismy skierowanie do Poradni Patologii Noworodka i mamy
      kontrolować przyrosty głowy i klatki piersiowej. Wczoraj właśnie bylismy na
      pierwszej kontroli ( mały ma 4 tyg) i obwód głowy miał 34 a kl.piersiowej 36
      cm. I znowu się martwię, że te przyrosty są nie takie jak powinny. Oprócz tego
      neurologicznie jest wszystko ok.
      Jeżeli chodzi o ciemiączko to miał przy urodzeniu 0,5 x 0,5 cm. Teraz ma na
      opuszek palca. Witaminy D3 mamy nie podawać ze względu na małe ciemiączko, żeby
      za szybko nie zarosło. Jeżeli coś wiecie na ten temat to napiszcie, bardzo się
      martwię PLEASE... Pozdrawiam.
      • gagarin3 Re: witamina d3 28.01.04, 15:51
        NASTKA napisałam do Ciebie na priva. Pozdrawiam.
        Agnieszka
    • nastka_7 Re: witamina d3 - do gagarin3 29.01.04, 17:19
      Dzieki serdeczne za info. Ja martwie się dlatego, że głowka od poczatku była za
      mała i ciemiączko też. Wit. D3 mamy na razie nie dawać i już.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka