wrona72 27.01.04, 21:04 Drogie mamy, kiedy dziecko, podnoszone za rączki powinno trzymac główkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lnga Re: trzymanie główki 28.01.04, 01:48 Witam. W trzecim miesiącu dziecko powinno trzymać główkę, podciągane za rączki.Moja córcia tego nie robiła,więc dostała skierowanie do neurologa. Inka. Odpowiedz Link Zgłoś
wrona72 Re: trzymanie główki 28.01.04, 07:14 NO właśnie. Pod koniec trzeciego miesiąca czy cały trzeci miesiąc? My też byliśmy u neurologa i narobił paniki, a mały ma dopiero dwa miesiące i 7 dni. Może ma jeszcze czas na te ewolucje? Odpowiedz Link Zgłoś
alaula Re: trzymanie główki 28.01.04, 14:49 No takiego lekarza to bym w leb trzepnela, za straszenie rodzicow. Malenstwo ma prawo jeszcze nie trzymac glowki! Ma ledwie dwa miesiace ... poczekajcie do konca 3 miesiaca jezeli wszystko poza tym jest w porzadku. Kazde dziecko jest inne - silnejsze slabsze, i nie ma co wg ksiazki kazde klasyfikowac. Tez bylam taka panikara, a mam wpaniale zdrowe dziecko ... A zaczal trzymac glowke podnoszony za raczki jak mial prawie cale trzy miesiace ukonczone.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia102 Re: trzymanie główki 28.01.04, 12:51 Witam, mój mały jast bardzo silny i trzymał główkę przy podnoszeniu za rączki bardzo wcześnie,właściwie tak od drugiegi miesiąca, ale to chyba zależy od dziecka.Myślę,że w twoim przypadku nie trzeba się martwić i jak najczęściej kłaść dziecko na brzuszku żeby poćwiczyło mięsnie Odpowiedz Link Zgłoś
anetka.box Re: trzymanie główki 28.01.04, 18:26 Moja córeczka pobiła rekord, miała obniżone napięcie mięśniowe i ciąnięta za rączki podniosła główkę dopiero w 6 miesiącu! Jesteśmy pod opieką neurologa i cały czas ćwiczymy, więc postępy idą teraz w znacznie szybszym tempie i wszystko z małą jest ok. No ale można sobie wyobrazić ile mnie to nerwów kosztowało. Pozdrawiam, mama Wiki Odpowiedz Link Zgłoś
edziaczek Re: trzymanie główki 29.01.04, 11:46 do anetka.box Mój synek też był bardzo wiotki i dopiero w szóstym miesiącu podnosił główkę trzymany za rączki ale uważam, że nie wolno lekceważyć żadnych objawów, jak moja pani doktor; okazuje się, że powinna była skierować nas do neurologa jakiś miesiąc wcześniej! Ale na szczęście wszystko wróciło do normy Michałek ma 8 miesięcy i nawet sam zaczął siadać, ale nerwów najadłam się wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
anetka.box Re: trzymanie główki 29.01.04, 17:52 Moja córeczka ma 7,5 miesiąca, ale nadal samodzielnie nie siedzi. Mam nadzieję, że nastapi to niedługo. My do neurologa trafiliśmy, gdy mała skończyła 2,5 miesiąca. Ćwiczyć zaczeliśmy tydzień później i robimy to nadal. Jeśli możesz napisz jak to było u was? Kiedy byliście z pierwszą wizytą u neurologa? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0707 Re: trzymanie główki 01.02.04, 10:24 Witam, nasz mały niejadek zaczął podnosić główkę po ukończeniu 4 m.ale bardzo protestował w pozycji na brzuchu, w tej chwili ma prawie 7 m i rzadko podpiera się nóżkami , dostaliśmy skierowanie na rehabilitację metodą Vojty, jak wyglaąda wizyta u neurologa ? bo zamierzam poprosić o skierowanie Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
anetka.box Re: trzymanie główki 29.01.04, 17:55 edziaczek, poprzedni list to do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
ulma Re: trzymanie główki 01.02.04, 14:17 Witam wszystkie MAMY!!! Muszę przyznać, że te trzy miesiące zabrzmiały jak wyrok- czy nie może tu być naturalnych odstępstw tylko od razu wiadomo jest że coś jest nie tak???? Moja córeczka ma prawie 4 mies. i podciągana za rączki nie podnosi głowki, ale np. gdy kładę ją na brzuszku potrafi ją podnieść bardzo wysoko i przekręcać w każdym kierunku. Trzymana na rękach też pięknie trzyma głowę- czy mam zatem się martwić??? Słyszałam, że udając się do neurologa trzeba najpierw wykonać jakieś badania- na czym oe polegają i czy są bolesne dla dziecka??? Odpowiedz Link Zgłoś
anetka.box Re: trzymanie główki 02.02.04, 10:20 Do Ulma: Lekarze zawsze opierają się na teoriach książkowych, czyli co dziecko w danym czasie powinno już robić. Odstępstwa są i zawsze będą, ponieważ każde dziecko jest inne. Jednak warto sprawdzić, niż potem żałować, że coś się zaniedbało. Moja córeczka na brzuszku też pięknie podnosiła główkę, okazało się jednak, że ma za słabe mięśnie brzucha i grzbietu, aby podnieść ją leżąc na plecach. Wszystko było związane z tym, iż miała obniżone napięcie mięśniowe. Dostałam skierowanie z przychodni do neurologa gdy mała miała 2,5 miesiąca. Badanie nic nie boli, lekarz sprawdza odruchy dziecka. Neurolog pokierował mnie przede wszystkim na rehabilitacje oraz wysłał na badania do okulisty (badanie dna oka), na usg główki. Córeczka podniosła główkę dopiero w 6 miesiącu, wszystko sie unormowało, rozwija się prawidłowo. Ćwiczymy nadal, ponieważ jeszcze samodzielnie nie siedzi, ale jestesmy już bardzo blisko...Podsumowując na Twoim miejscu poszłabym do neurologa, aby się upewnić, że wszystko jest ok. Będziesz wtedy spokojniejsza i pewna, że Twoje dziecko rozwija się prawidłowo. Pozdrawiam, mama Wiki Odpowiedz Link Zgłoś