Dodaj do ulubionych

reflux układu moczowego

29.01.04, 18:31
Okazalo się ,ze córka znajomej ma reflux (mocz cofa się do nerki)Czy ktoś zna
tą chorobę? Jaka mogła być przyczyna jak się ją leczy i jak
długo.Słyszałam ,że nawet może się skończyć operacją.Narazie ma skierowanie
do kliniki.Proszę napiszcie coś o metodach leczenia tej choroby.
Obserwuj wątek
    • marzek2 Re: reflux układu moczowego 29.01.04, 20:53
      Nie wiem, jaka jest przyczyna tej choroby, jest to wada wrodzona ale chyba coraz
      częstsza wśród dzieci. Poszukaj sobie na tym forum pod "refluks" ,
      "cystografia". Wada jest dość męcząca bo wymaga czasem leczenia latami, ale nie
      zawsze, leczenie jest jednak bardzo ważne, bo nieleczony refluks może zniszczyć
      nerki! Trzeba z małą iść do nefrologa, wtedy okaże się, czy jest konieczna
      operacja. Z moją córeczką było tak, że wykryto u niej refluks kiedy miała
      roczek. Choć jeden lekarz od razu sugerował operację, na szczęście trafiliśmy do
      dobrej pani nefrolog, która zaleciła cierpliwe leczenie Furaginą (to takie
      tabletki, rozkrusza się i podaje np z jedzeniem), regularne kontrole moczu
      (ogólne i posiew bakteryjny). Refluks cofnął się po 2 latach leczenia, co jest
      chyba cudem, bo np córka mojej znajomej miała go do ukończenia 12 r ż bo podobno
      refluks kończy się kiedy organizm dojrzewa i wszystko rośnie. Poszukaj innych
      postów na ten temat albo daj tu znać, jeżeli macie jeszcze jakieś pytania. Znam
      b.dobrego nefrologa w Krakowie, ale pewnie mieszkacie gdzie indziej.
      Pozdrawiam, marzek
    • syla33 Re: reflux układu moczowego 29.01.04, 22:20
      Jest to wada wrodzona, sama na nia chorowalam. U mnie wykryto ja dopiero w
      wieku 4 lat i okazalo sie, ze moje moczowody sa podwojne i na dodatek
      poskrecane. Mialam dwie operacje a nastepnie po kilku latach usuniecie jednej
      nerki (byla widoczna sladowo). Jesli moczowody maja prawidlowa budowe to raczej
      stosuje sie leczenie farmakologiczne. Refluks polega na tym, ze zastawki nie
      zamykaja sie do konca i to powoduje cofanie sie moczu. Tak wiec jestem o jednej
      nerce, urodzilam dwoje dzieci i wszystko jest ok. Dodam, ze u mnie w rodzinie
      na to samo choruja jeszcze dwie corki mojej kuzynki. Teraz boje sie czy moja
      trzymiesieczna corcia nie odziedziczyla tego po mnie.
      Sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka