magdamroziuk 07.02.04, 13:25 Czy ktoś wie kiedy powinny całkowicie zaniknąć odruchy noworodkowe, w tym odruch Moro? Moje 3 - miesięczne maleństwo ma je jeszcze dość silne, a w książce pisze, że nie powinno ich juź mieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmag Re: Odruchy noworodkowe 07.02.04, 18:17 Do 3 mies. w bardzo szczątkowej postaci ( nie tak intensywny jak u noworodka). Jak leży na plecach Twoje dziecko. Czy jest bardzo ruchliwe czy stabilne? Czy potrafi unieść nóżki do brzuszka? Czy bawi się swoimi raczkami? Czy lubi leżeć na brzuszku( podpierając się na przedramionach)? Z odruchów noworodkowych nie powinno być odr. szukania( dotykając końcika ust, policzka dziecko odwraca główkę w tę stronę), zanika " szermierz", odruch chwytny rąk jest słabszy ( dlatego dzieco nie zaciska już rączek w piąstkę) i oczywiście kciuki dziecka są wyraźnie poza dłonią( paluszek odwiedziony). Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Odruchy noworodkowe 07.02.04, 19:11 Wtrącę się trochę: Odruchy bezwarunkowe: Zanikanie: O. płaczu O.ssania i poykania te oczywiście pozostają O.szukania(Ryjkowa) ok.3.mies. O.moro (obejmowania) ok.5.mies. O.chwytny ok.3.mies. O.podparcia i stąpania O.Babińskego (na stópce) ok.8-12.mies Zwróć uwagę na słowoKOŁO-każde dziecko jest inne (istnieje granica tolerancji).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: Odruchy noworodkowe 07.02.04, 20:22 hej moj synek mial odruch moro az do 6 m-ca, pisalam zreszta o tym tu na forum, bo tez sie balam, na szczescie juz zanikl i jest wszystko w porzadku, ostatnio bylismy tez u neurologa i on tez potwierdzil, ze wszystko jest ok, my niestety chodzimy na cwiczenia, ale mysle ze u twojego maluszka moze on niedlugo zaniknac, jesli dzieciatko poza tym rozwija sie prawidlowo to moze daj mu jeszcze czas pozdrawiam Daga i Sebastian (09.05.2003) P.S. przepraszam, nie mam polskich liter Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: Odruchy noworodkowe 08.02.04, 12:27 Mój maluszek na pleckach lubi leżeć, jest dosyć ruchliwy - i rączki i nóżki, podnosi pupkę, nóżki podnosi tak pod kątem 90stopni, łączy rączki i razem pcha do buźki, trzyma przez chwilę grzechotkę i też ją pcha do buźki (nie zawsze wtrafi). Jeszcze trochę zaciska piąstki - ale nie cały czas, zwykle jak jest śpiący, albo się czegoś przestraszy. Jak śpi, to już nie zaciska piąstek raczej. Ma dość silny odruch Moro, ma odruch kroczenia. Odruch szukania zaniknął już jakiś czas temu. Pani pediatra wysłała nas do fizjoterapeuty metodą Bobath, pierwszą wizytę mamy 26 lutego. Dodatkowo mój synek preferuje jedną stronę (lewą) i ma asymetryczna główkę, więc pewnie ćwiczenia nas nie ominą. Ale chcemy zrobić wszystko, aby rozwijał się jak najlepiej. A wracając do odruchów noworodkowych, to w książce Zdzielnickiej "Małe dziecko" pisze kategorycznieże w 4 miesiącu zanikły całkowicie wszystkie odruchy noworodkowe. Czemu tak kategorycznie w tych książkach piszą i potem takie świeżo upieczone mamy jak ja nie śpią po nocach zamartwiając się, że wszystko jest nie tak. A zestresowana mama dobrze na dzieciątko nie wpływa raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Odruchy noworodkowe 08.02.04, 13:02 Tak niestety jest z tymi książkami.Co autor(lekarz) - to opinia.Radzę nie przejmować się każdą i nie wierzyć w nią ślepo,bo faktycznie można dostać świra.Wystarczy jak maluszek będzie pod opieką pediatry,do którego masz zaufanie,a resztę zdaj na swój instynkt(przeważnie ten u matek nie zawodzi,bo najlepiej znają swoje dziecko).Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Odruchy noworodkowe 08.02.04, 20:17 Niestety odruch Moro często jest mylony z reakcją dystoniczną. Co do odruchu chwytnego to zgadzam się jeżeli chodzi o rączki natomiast odruch chwytny stóp dużo później. Co do autorów to różnie podają ale autorytetem w Polsce jest prof. Czochańska ( ja jednak opieram się na niemieckich neurologach) do których przekonała mnie polska pani neurolg ( jak narazie bardzo w pracy sprawdzają mi się te poglądy) Zgadzam się, że dobry i zaufany lekarz powinien prowadzić dziecko więc na różne publikacje trzeba patrzeć rozsądnie. Jeżeli dziecko ma asymetrię to należy ćwiczyć i nie jest to nic strasznego. Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: Odruchy noworodkowe 09.02.04, 09:23 A co to jest i jak się objawia ta reakcja dystoniczna i co ona oznacza? Nigdy o tym nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś