julia133 08.02.04, 19:50 czy te czopki mogą uzależniać dzieci? jak długo je stosujecie, czy tylko sporadycznie czy ciągle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiacy Re: Viburcol N 08.02.04, 21:40 Czesc, ja stosowalam od 7 tygodnia zycia 1 czopek dziennie do 5 miesiaca, bo Monika miala straszne zaparcia (ktore doprowadzily do przepukliny i operacji). Potem przez kilka miesiecy nic nie dawalam, bo nie bylo takiej potrzeby. Teraz (Monika ma 16 m-cy) od 12 m-ca stosuje 1-2 czopki dziennie, bo intensywnie zabkuje (ida jej obecnie 4 czworki na raz i pierwsze trzonowe). Czasami daje 1 czopek Calpol-u lub Efferalgan-u na noc, ale tylko wtedy jak zaczyna w nocy bardzo plakac np przez sen, lub budzi sie ze strasznym placzem. Viburcol raczej nie uzaleznia, bo jest to lek homeopatyczny, za to paracetamol staram sie dawac tylko w wyjatkowych sytuacjach, bo jest to typowy lek przeciwbolowy i moze uzaleznic. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kajami1 Re: Viburcol N 09.02.04, 10:29 Nie, bo to jest lek homeopatyczny. Świetnie działa uspokajająco na ząbkujące maluchy. Ja dawałam doraźnie jak mały był marudny. Zresztą dostaje czasami do dnia dzisiejszego ma 21miesięcy. Pozdrawiam. Kajami. Odpowiedz Link Zgłoś