Dodaj do ulubionych

Biegunki - czym je leczyć

01.03.10, 17:37
Ja po dwóch dobach biegunki u mojego 9 miesięcznego synka ( karmię
go głównie piersią )poszłam do lekarza.Oprócz biegunki nic mu nie
dolegało. Pił i jadł bardzo ładnie, humor też mu dopisywał. Lekarz
kazał zrobić kompot z czarnych jagód i podawać mu do picia oraz
przepisał leki :smecta (3 x po pół saszetki), enterol (1x dziennie-
np.rano ) i acidolac baby (1 x dziennie- np. po południu). Karmić
tylko piersią do ustania objawów.
Obserwuj wątek
    • zoska-612 Re: Biegunki - czym je leczyć 27.01.11, 22:50
      Mądry lekarz. Ja trafiłam chyba na niemądrego. Mój po 3 dziach biegunki u mojego synka 10 miesiecy, kazała mi zaprzestać karmienia piersią i robić tylko kleik ryżowy.
      • mamapoli3 Re: Biegunki - czym je leczyć 31.01.11, 14:50
        u nas leczenie przy biegunce wyglądało podobnie, dieta ryżowo-marchewkowa, dużo do picia, Orsalit żeby uniknąc odwodnienia-małymi porcjami-jak były wymioty to lekko schłodzony, do tego Lactoral w czasie biegunki i przez tydzień po ustaniu, zazwyczaj smecta. Taka biegunka wirusowa trwała u nas od kilku dni do tygodnia.
        • ferta Re: Biegunki - czym je leczyć 02.08.11, 11:24
          a ja podaję dzieciom dierol, zawierający drożdże saccharomyces boulardii. Wyłapuje np.bakterie z przewodu pokarmowego i razem z nim są one wydalane. Od lekarza dowiedziałam się, że wiąże on również toksyny bakteryjne i wszelkie inne paskudztwa, które mogą powodować biegunkę. dodatkowo odbudowuje sluzówkę jelita, która przy okazji takich sensacji jest mocno nadwyrężona.
          Ja przetestowałam to na sobie również, przy okazji wycieczki do Egiptu i klątwy faraona tongue_out zadziałało, polecam
    • lidek0 Re: Biegunki - czym je leczyć 02.08.11, 21:01
      Napar z suszonych owoców borówki czernicy dokładnie sie podaje, lub napar z tłuczonych w łupinach orzechó włoskich - też pomaga
    • yula Re: Biegunki - czym je leczyć 26.08.11, 23:08
      wam naprawdę dzieci piją orsalit? Ja mam u siebie, bo został przepisany jak mała miała jelitówkę i odwodniła sie. Jest smakowy (pisze na opakowaniu), młoda go piła przez kilka godzin co jakiś czas po łyżeczce. Po tych kilku godzinach trochę odżyła, nawodniła sie i kategorycznie odmówiła picia tego cuda. I to już drugi elektrolit smakowy dla dzieci którego picia moje dzieci kategorycznie odmawiają, i nie dziwie im sie , są paskudne w smaku.
      U nas na biegunkę jest smekta, wywar z czarnej jagody, gotowane ryż i marchewka, oraz słabo różowy roztwór nadmanganianu potasu.
      • mamapoli3 Re: Biegunki - czym je leczyć 01.09.11, 11:47
        jednym z elektrolitów jest sód, więc nie dziwne że orsalit nie smakuje, bo komu smakuje słony napój?? tyle że nie o smak chodzi tylko o skuteczność. Moim sposobem na orsalit jest picie przez rurkę, schłodzony lepiej wchodzi i przepijamy wodą-jak lekarstwo. Jak jest trudna sytuacja to daję na siłę, lepszy orsalit niz kroplówka.
        • yula Re: Biegunki - czym je leczyć 04.09.11, 00:27
          ale tu padły odpowiedzi że dzieci to chętniej piją niż wodę i w ogóle że chętnie piją, stąd moje pytanie. U mnie to przeszło raz, jak pisałam wyżej. W innych sytuacjach mimo polecenia lekarza dzieci odmawiały picia elektrolitów i trzeba było obchodzić sie wodą i innymi napojami. Na siłę nie da sie podać czegoś przy wymiotach, bo zaraz zwróci z nawiązką. A z rurką dobry pomysł, mam nadzieję że nie będzie potrzeby wypróbowywać, ale zapamiętam sobie smile
    • joasia_poznan Biegunki - czym je leczyć 29.09.11, 09:12
      Na biegunki u dzieci trzeba szczególnie uważać. Powodują szybkie odwodnienie organizmu, dlatego są takie groźne. Jak moja mała dostała biegunki, lekarz zalecił podawanie doustnych płynów nawadniających. Nie kazał też podawać niczego, co zwalnia perystaltykę. Na szczęście biegunka ustała smile
      • studentka_karolina Re: Biegunki - czym je leczyć 11.11.11, 10:56
        biegunki sa strasznie meczace szczegolnie dla dzieci, moja sisotra zeby skrocic ich czas trwania - podaje Lactoral, widzi roznice, a dzieci bardzo nie narzekaja jak maja go pic, bo ma smaki owocowe, a wiadomo ze dziecki lubia nektarynki i truskawkiwink) sama tez sie ich troche napije;P
        • re.s Re: Biegunki - czym je leczyć 21.11.11, 14:49
          ja podawałam dziecku Alfa Nectar i biegunka szybciutko minęła. alfanectar.eu/pl
    • moniiiia Re: Biegunki - czym je leczyć 26.03.12, 23:22
      ja zwykle stosuje lactoral rozpuszczony w szklance wody do tego oczywiscie opowiednie nawadnianie, dla małych dzieci zaleca się stosowanie bezsmakowego, skutecznie reguluje pracę całego układu pokarmowego
    • mareks_550 Re: Biegunki - czym je leczyć 22.04.13, 21:58
      zgadzam się, że koniecznie trzeba mieć jakiś probiotyk na wszelki wypadek, z dzieckiem to nigdy nie wiadomo co mu się przydarzy, szczególnie maluchy szybko łapią wirusy, a często właśnie przyczyną biegunki są rotawirusy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka