Dodaj do ulubionych

39,2 st. gorączka

18.02.04, 20:47
Mój synek od wczoraj ma gorączkę, wczoraj 38, a dzisiaj 39 stopni. Dałam mu
czopek (Eferalgan), trochę pomógł, ale niewiele. Oprócz tej gorączki nic mu
nie jest, w dzień był radosny i uśmiechnięty, tylko teraz nie chciał jeść, co
jest u niego rzadko spotykane, bo to żarłok straszny, no i usnął z płaczem.
Ma 5,5 miesiąca. Ja myślę, że to ząbki. Co Wy na to? Jutro wybieram się z nim
do lekarza, ale trochę się boję, że w nocy może być gorzej.

Magda i Mateuszek:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8954933&a=10372804
Obserwuj wątek
    • kopytko1 Re: 39,2 st. gorączka 18.02.04, 22:21
      Na gorączkę polecam syrop ibufen,chłodne okłady na czoło,kąþiele.Oczywiście
      wizyta u lekarza,można zbadać mocz( zapalenia ukł.moczowego też wywyołuje taką
      temp) a sama podejrzewam trzydniówkę..bo przy ząbkowaniu tak wysokiej temp ponoć
      nie ma..Nie martw się tym że nie jadł wiele,najważneijsze żeby dużo pił.A Ty jak
      masz temp wysoką to jesz?Pewnie nie masz też ochoty na jedzonko...
      Pozdrowienia,
      Ewa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
    • aniael Re: 39,2 st. gorączka 19.02.04, 00:33
      Czopki jak najbardziej,paracetamol w syropie, kąpiel w wodzie o temperaturze 37
      st, chłodne okłady na czoło, przedramiona, łydki.
      Nam pediatra zalecała też lewatywe ze 100 ml letniej przegotowanej wody, okłady
      z kostek lodu owiniętych pieluszką na ciemiączko i brzuszek, żeby nie dopuścić
      do obrzęku mózgu i drgawek.Przy temperaturze 38st podać luminal - pół
      tabletki.I dużo pić.
      Zyczę zdrówka.
    • mamadwojga Re: 39,2 st. gorączka 19.02.04, 08:47
      Moja córka przy ząbkowaniu dochodziła do 40 stopni. Synek natomiast ni z tąd ni z owąd miał przez 4 dni 39,5 - nawet na pogotowiu z nim byłam bo oczywiście zaczęło się w weekend, i NIC. Ani zęby mu wtedy nie urosły ani nie była to trzydniówka. Ostatnio miał też przez kilka dni bardzo wysoką temperaturę. Ale tym razem to był efekt grypy jelitowej i dochodziły do tego wymioty i biegunka. Taki urok dzieciństwa. Najgorsze że dziecko nie powie co mu jest.
      Pozdrawiam. Trzymajcie się.
    • mamaweroniki Re: 39,2 st. gorączka 19.02.04, 09:56
      Moja mała w poniedziałek tydzień temu miała 38C, w nocy 38,5C. Myślałam, że to
      ząbkowanie, bo jest na tym etapie. Nie chciała jeść, była bardzo niespokojna.
      Innych objawów nie było żadnych. We wtorek poszłam z nią na wszelki wypadek do
      lekarza. Lekarka ją osłuchała i na szczęście zajrzała do uszka. Podejrzewała
      infekcję ucha, więc od razu pojechaliśmy do laryngologa. Ten z kolei kazał
      przyjechać za 2 dni, bo na razie nie było to takie pewne. Zanim pojechaliśmy
      drugi raz małej gorączka skakała pomiędzy 38-39,5C. Na drugiej wizycie
      faktycznie podejrzenie pediatry się sprawdziło, mała miała zapalenie ucha.
      Dostała antybiotyk i kropelki, ale zanim zaczęły działać gorączka utrzymywała
      się do soboty, a w dodatku pojawił się katar i kaszel. Na moją małą efferalgan
      w czopkach działał, ale bardzo krótko, to samo z syropem Ibufen. Dopiero
      Pyralginum w czopkach (w dawkach podzielonych na 3 z jednego czopka) pomogło.
      Robiłam jej w kryzysowych momentach okłady na główkę, rączki i nóżki z wody z
      octem.
      Teraz jest już lepiej, ale pojawiła się jakaś wysypka (były podejrzenia o
      trzydniówkę, tylko coś za długo to trwało), a z ucha wylał się zielono-żółty
      płyn.
      Lepiej idź faktycznie do lekarza, tak na wszelki wypadek.
      Agnieszka mama Weroniki (ur. 01.07.2003)
      forum.gazeta.pl/ogl/adv/forum/42/2/42287.jpg
      • magdazaw Re: 39,2 st. gorączka 19.02.04, 11:50
        to znowu ja, noc była trudna, Mateusz dalej miał gorączkę, budził się i płakał,
        pić nie chciał, rano wypił mleko, ale teraz już nie chciał jeść, no i ja
        właśnie podejrzewam ucho, bo niby bierze smoka do buzi, ale zaraz wypluwa,
        jakby go bolało w czasie ssania, no chyba, że to gardło go boli. To już trzeci
        dzień z gorączką, żadnej wysypki narazie nie ma. No cóż, pójdziemy do lekarza
        to może coś się dowiemy. Napiszę jak tylko wrócę z wizyty.

Magda
        • mamaweroniki Re: 39,2 st. gorączka 19.02.04, 11:57
          Miejmy nadzieję, że to nie ucho. Ale zaczęło się tak samo jak u nas. Bynajmniej
          u nas mamy duże komplikacje. Antybiotyk nie zadziałał. Nie goi się. Dzisiaj na
          wizycie okazało się, że był czyrak który pękł i stąd wyciek. Przekłuli jeszcze
          i odessali ropę. W dodatku w drugim uchu pojawił się śluz. Może z tego być nowy
          stan zapalny. Teraz mamy nowy antybiotyk. Może wreszcie pomoże Niuni. Ona też
          to ssie smoczek to wypuszcza, to samo z piersią. A z kubka niekapka, z którego
          chętnie piła teraz ani rusz od razu w płacz.
          Pozdrawiam, Agnieszka.
    • magdazaw Re: 39,2 st. gorączka 19.02.04, 19:04
      Już po wizycie u lekarza, orzekł, że to trzydniówka, chociaż oczywiście pewność
      będziemy mieli kiedy pojawi się wysypka. Ucho wykluczył. Dzisiaj tez mieliśmy
      ciężkie chwile, gorączka się nagle podniosła, Mateusz miał dreszcze, ale dostał
      czopka, spał przez godzinę i teraz już jest lepiej.

Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka