Dodaj do ulubionych

7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pomóżcie

25.04.10, 08:37
dzisiaj rano (niedziela) córka obudziła się z dużym bólem ucha i
temp. 38. Podałam ibufen i ból ustąpił ale mówi, że ma bańkę w uchu
i gorzej słyszy. Spróbuję dostać się do lekarza ale nie wiem czy się
uda. Czy pediatra jest w stanie stwierdzić zapalenie ucha czy musi
być laryngolog? Terminy wolne dopiero w czwartek. Nie mam żadnego
doświadczenia w tej kwestii bo spotyka to nas po raz pierwszy. w
grudniu wycięty był 3 migdał i od tej pory mała ciągle ma katar już
chyba 7 raz. Tym razem katar jest od 5 dni i dzisiaj boli ucho. Mam
wrażenie, że płukanie sinus rinse to spowodowało bo podczas plukania
wieczorem mocno zabolało ucho i niestety ból się nasilił dzisiaj.
Mam problem z tym płukaniem bo z jedenj strony niby pomaga usuwając
gluty ale mała często skarży się na ból ucha przy płukaniu. Nie wiem
czy to możliwe żeby aż tak zaszkodziło ale wszystko mi na to
wskazuje. Czy jeśli lekarz zaleci antybiotyk to bezwzględnie muszę
podać? Będzie to 3 antybiotyk w ciągu 4 miesięcy.
Obserwuj wątek
    • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 08:53
      Stanowczo laryngolog, pediatra do ogladania i leczenia uszu IMO sie
      nie nadaje. Jedz na ostry dyzur laryngologiczny zaraz, nie ma mowy o
      czekaniu do czwartku. Skad jestes?
      Jesli chodzi o antybiotyk, to ja przy bakteryjnym zapaleniu ucha
      podaje zawsze, ale juz wirusowe zapalenie lecze objawowo.
      • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 08:55
        Warszawa,jade na dyżur do naszej pediatry, akurat ma teraz.
        • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 09:00
          Jak bedzie wielka kolejka do panstwowego laryngologa, polecam w
          takim razie Krajmed w Landzie , maja 24h ostry dyzur
          laryngologiczny, zawsze tam sie udaje w laryngologicznych sytuacjach
          naglych.
          • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 10:36
            Jestem po wizycie u pediatry, która zna dziecko, ale laryngologiem
            nie jest. Uszy określiła jako kataralne i coś jeszcze ale cholerka
            nie pamiętamsad bez wysięku...
            Ibufen, claritina, mucosolvan, bez zntybiotyku i jutro albo we
            wtorek do kontroli. Mogę jej zaufać? Czy gnać jeszcze dzisiaj do
            laryngologa? Teraz uszy nie bolą ale moze jeszcze ibufen dzialać -
            podałam o 7 rano.
            • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 15:33
              Moim zdaniem możesz spokojnie poczekać. Ostatecznie dziecko ma 7 lat a nie 7 miesiecy. Jaki jest katar. Jeśli wirusowy o trzymaj sie zaleceń; ja bym dołożyła jeszcze actifed.Jeśli bakteryjny, a temperatura i ból nawracają do pewnie skończy się antybiotykiem. Nie płucz teraz sinus rinse!
              • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 17:53
                Katar jest żółty, gęsty, ale bywały gorsze. kurcze od wycięcia
                migdałka ciągle są katary, wcześniej tego nie było. Temp jest
                wysoka. Po ibufenie było 38,5 teraz chyba spadła trochę bo córka
                wstała z kanapy po 5 godzinach leżenia, a to znaczy, że było
                źle.Ucho mówi,że boli trochę i denerwuje bo zatkane i jeszcze mówi o
                jakiejś bańce w uchu... Kurcze mam jakieś takie przeczucie, że sinus
                rinse bardzo w tym pomógł. Ile mam czekać na poprawę? Jutro czy
                pojutrze do lekarza pojść? Kompletnie nie mam doświadczeń w kwestii
                uszu.
                • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 18:05
                  Żolty katar bakteryjny po wycieciu migdala wcale mnie nie dziwi, to
                  oczyszczaja sie zatoki, ktore byly zablokowane, jak migdal zatykal
                  ujscie. Ja bym jednak jutro udala sie do laryngologa, bo mi to nie
                  wyglada na wirusowe...
                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 18:11
                    Żolty katar bakteryjny po wycieciu migdala wcale mnie nie dziwi, to
                    > oczyszczaja sie zatoki, ktore byly zablokowane, jak migdal zatykal
                    > ujscie.
                    A jak długo to oczyszczanie może trwać? Migdał wycięty 4 miesiące
                    temu i od tej pory 2 tygodniowy lub tygodniowy katar co 2 tygodnie
                    lub co tydzień. To bedzie już 7 albo 8 raz.... Przez 6 poprzednich
                    lat corka miała pewnie tyle samo katarów co teraz w ciągu 4
                    miesięcy.
                    • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 18:14
                      U nas trwalo 5 miesiecy, lekarz mowil, ze do pol roku moze tak byc,
                      ze sie zatoki oczyszczaja. Tyle, ze u nas przed wycieciem katar byl
                      non stop i zapalenie ucha co 2 tygsad
                      • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 19:14
                        Migdał wycinaliśmy z powodu kłopotów z oddychaniem i chrapaniem,
                        charczeniem nocnym. Infekcje też przy okazji miały się zmniejszyć.
                        Wtedy wydawało mi się, ze córka sporo choruje. No to dopiero
                        zobaczyłam jak można chorować po wycięciu migdała. Było już
                        zapalenie oskrzeli, teaz ucha no i ciągłe katary i gorączki. Nikt z
                        lekarzy ani w Kajetanach ani podczas 3 wizyt w Medincusie nie
                        wspominał o żadnym oczyszczaniu... Mam jeszcze nadzieję, że to minie
                        wraz z nadejściem lata i nie wróci... A jutro spróbuję się wbić do
                        laryngologa w enelmedzie. Dięki za pomoc.
                        • mamaivcia Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 19:58
                          A ja Ci polecę wizytę w Krajmedzie.
                          My tam wycinaliśmy migdał 3, podcinaliśmy boczne plus drenaż uszu i lekarz
                          pytał, czy syn miał problemy z zatokami, czy miewa często katary
                          i uprzedzał, że może tak być, choć nie musi, że te zatoki się zaczną oczyszczać,
                          trwać to może nawet do pół roku
                          jeżeli będzie dłużej to mamy problem.
                          Ale tak czy inaczej to powiedział, że jeżeli po zabiegu pojawi się katar, to
                          zatokami trzeba się zająć od razu.
                          Co do Medincusa to ja się powstrzymam od komentowania, bo mam straszny żal za
                          doprowadzenie dziecka do takiego stanu, jaki mieliśmy przed zabiegiem, totalna
                          zlewka i olewka problemów dziecka !!!
                          • alfa36 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 20:45
                            Pytalas, czy mozna zaufac pediatrze... Tego nie wiem, ale jak rok temu leczylam zapalenie ucha u syna, nasza pediattra mowila, że laryngolodzy w szpitalu, w ktorym pracuje każą czekac do 72 h z gorączką i dopiero wtedy antybiotyk (pewnie o ile bol jest do zniesienia).
                          • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 25.04.10, 20:52
                            Co do Medincusa sie nie wypowiem, bo nigdy nie bylam, natmiast w
                            Krajmedzie leczy sie laryngologicznie cala nasza rodzina wraz z
                            dziadkami. Nikt tam nie olewa problemow, tylko faktycznie wysluchuje
                            i stara sie pomoc. My tez tam robilismy zabieg 4 lata temu a 2 lata
                            pozniej leczylismy przewlekle zapalenie zatok corki i udalo siesmile
                            Natomiast rodzonemu ojcu funkcjonalna endoskopowa operacja zatok
                            uratowali zdrowie a nikt panstwowo nawet nie chcial sie podjac
                            leczenia...
                  • iin-ess Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 26.04.10, 10:40
                    jak ma bańke w uchu to na bank jest w blonie bebenkowej babel z wysiękiem. Moim
                    zdaniem szybko do laryngologa, czy na pogotowie czy prywatnie czy rozepchac sie
                    lokciami i do przychodni sie dostać. mowic ze dziecko z zapaleniem , boli i
                    musza przyjac. wiem co mowie bo u nas mamy takie akcje średnio co 2 miesiacesad
                    • iin-ess Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 26.04.10, 10:41
                      i przy takim stanie niestety niezbedny jest antybiotyk
                • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 26.04.10, 10:24
                  U dzieci starszych są zalecenie iż można wyczekiwać do 72 godzin.
                  Pójdź do jakiegoś sensownego laryngologa-jesli chcesz mogę Ci polecić naszą, wypróbowaną na wiele sposób lekarkę (laryngolog). Przyjmuje w środy rano w Medycynie Rodzinnej przy Żwirki i Wigóry. Wizyta odpłata lub w ramach ubezpieczenia w LuxMedzie. Prowadzi moich chłopaków od 4 lat, na NFZ przyjmuje na Siennej. Ufam jej bezgranicznie jak żadnemu innemu lekarzowi.
                  Nawracający ból ucha+temperatura + żółty katar to na moje nielekarskie oko wskazanie do antybiotykoterapii.
                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 26.04.10, 10:47
                    Dziekuję Wam za rady. Mam abonament w Enelmedzie i tam wolałabym
                    znaleźć sesnsownego lekarza. Nie mam doświadczeń z laryngologami
                    tamtejszymi, 2 wizyty u dr Tomaszewskiej, która zresztą skierowała
                    nas do Medincusa na endoskopię co skończyło się usunięciem migdałka.
                    Dzisiaj mam wizytę u dr Zembrzuskiej- Baranowskiej, nie znam.
                    Zobaczymy.Dopiero na czwartek udało się u dr Tomaszewskiej.
                    Dorek3, podaj proszę nazwisko Waszej laryngolog, może się przyda jak
                    w enelmedzie nie wypali. Antybiotyku wolałabym uniknąć bo będzie to
                    3 w ciągu 2 miesięcy, ale jak trzeba to podam.
                    • fogito Re: nena 26.04.10, 13:01
                      Przede wszystkim spokojnie. Bańka w uchu to może być pęcherzyk na
                      błonie, lub wokół niej, który jest wynikiem wirusowego zapalenia
                      ucha. Więc może okazać się, że antybiotyk nie będzie konieczny.
                      Często pęcherzyki znikają same, ale jeśli zaczynaja pękać i dochodzi
                      do wysięku to zwykle laryngolodzy podają asekuracyjnie antybiotyk,
                      żeby nie doszło do nadkażenia.
                      Ja byłam u syna w stanie sama zobaczyc takie pęcherzyki. I niestety
                      u nas zaczęły pękac więc mały dostał antybiotyk. To było rok temu,
                      bo odpukać od czasów Sinus Rinse trzymamy się dzielnie.

Mogło się też zdarzyć, że podczas płukania poleciała woda dziecku do
                      ucha i wtedy należy natychmiast przerwać płukania i odczekac kilka
                      dni. Trzeba pamiętać o wszelkich środkach ostrożności, które są
                      opisane w instrukcji płukania Sinus Rinse.
                      Dziecko może odczuwać płyn w uchu jako właśnie bańkę i dyskomfort, a
                      niekoniecznie jest to oznaka stanu zapalnego wymagającego
                      anytbiotyku.

W każdyn razie dziecko musi obejrzeć laryngolog, bo bez tego to
                      możeny gdybać. Jeśli jest temperatura i ropny katar w ciągu całego
                      dnia a nie tylko rano, to może trzeba będzie leczyć antybiotykiem i
                      nic nie poradzisz.

O dobrego laryngologa trudno więc życzę powodzenia.
    • iin-ess Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 26.04.10, 10:48
      a i jeszcze jedno. nie wolno niczym moczyc ucha, plukac tybardziej! można plukac
      zatoki przez nos ale nie wolno nic samemu lac do ucha! nawet krole do ucha teraz
      zalewa sie do nosa.
      • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 26.04.10, 15:12
        mamy przepisany augmentin. W końcu nie wiem czy w uszach jest jakiś
        płyn czy nie ma bo jakoś tak mi odpowiadała, że nie zrozumiałam.
        Zapalenie uszu, czerwone w środku... powiedziała,że jak temperatura
        taka wysoka to nie bedziemy czekać, jest ok 39, ale też nie wiem czy
        ciągle bo jak podaję Ibufen to trudno to kontrolować tak dokładnie.
        Na pewno gorzej słyszy -i mówi, że siebie dziwnie słyszy "jakby
        mówiła do garnka". Kurcze podam pewnie ten antybiotyk bo się boję,
        ale w ciągu 6 lat podałam 3 razy antybiotyk a teraz 3 raz w ciągu 2
        miesięcy...masakra. Pytałam o to czyszczenie zatok po zabiegu i
        ciągłe ropne katary ale pani dr nie widzi związku, że raczej powinno
        się poprawić a nie pogorszyć. No to tyle to ja też raczej wiem.
        • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 27.04.10, 11:14
          Nena, płyn w uszach przy zapaleniu nie jest najistotniejszy. Za to może pojawić się następczo nawet jak zapalenie wyleczycie. Wtedy wymaga to monitoringu.
          Ucho w ostrym stanie zapalnym ma charakterystyczny obraz błony bębenkowej.Błona jest zwykle zaczerwieniona, pogrubiała, nieprzezierna. Musisz zaufać laryngologi bo samo tego nie ocenisz (ale nawracająca temperatura+ból i ropny katar raczej to potwierdzają). Gorszy słuch też jest normą bo wszystko przytkane.
          Nazwisko lekarki wyślę na priva.
          • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 27.04.10, 19:33
            Dziękuję. A ile zapalen ie uszu może trwać? Jak długo może być
            temperatura ( ciągle jest 38 - 39,5 ) i jak długo uszy mogą boleć i
            być zatkane? Podaję ibufen na zmianę z panadolem co 4 - 5 godzin, bo
            dłuzej nie działają. Do tego antybiotyk doszedł i brzuch boli.
            • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 27.04.10, 22:01
              Poprawa musi nastąpić w ciągu 3 dni. Powinna ustąpić temperatura i ból aczkolwiek gorszy słuch i przytaknie może być jeszcze odczuwalne. Gdybyś miała wątpliwości to pójdź do tego samego laryngologa sprawdzić czy ucho się leczy. Nam się raz zdarzyło że temperatura zeszła tylko do 37 i młody dalej w uchu dłubał i spał niespokojnie. niby nic takiego a okazało się że antybiotyk zupełnie nie działał. Nie wiem jakie mieliście te poprzednie antybiotyki. Augmentin jest lekiem 1-ego rzutu o ile nie był niedawno stosowany.
              • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 28.04.10, 09:29
                Augmentinu nie stosowałyśmy wcześniej. Ostatnio był Zinat. Jest 4
                dzień i temp rano 38 i uszy bolą.
                Ale 2 dzień antybiotyku, nie wiem czy liczysz 3 dni w ogóle czy 3 od
                podania antybiotyku. Słyszy moim zdaniem coraz gorzej, bo już prawie
                muszę krzyczeć, żeby sie dogadać. telewizor 2 x głośniej niż
                normalnie. Wizytę kntrolną mamy w piątek u tej samej dr. bo właśnie
                chciałam ,zeby miaa porównanie.
                • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 28.04.10, 09:57
                  3 dni od podania antybiotyku. Bierze zwykly Augmentin czy ten
                  wyspecyfikowany na uszy ES? IMO ten drugi szybciej dziala i wedlug
                  najnowszych trendow lepiej leczy uszy...
                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 28.04.10, 17:27
                    zwykły chyba, bo nigdzie nie widzę oznaczenia ES. Proszek do
                    rozpuszczenia. Jak długo powinno się augmentin na uszy brać? Dr coś
                    mówiła o 10 dniach ale w piątek na kontroli powie dokładnie. Jeśli
                    10 dni to będę musiała 2 butelkę kupować, bo pewnie nie starczy,
                    zresztą napisane, że w lodówce 7 dni można trzymać.
                    • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 28.04.10, 17:39
                      Zwykle 10 dni, chociaz jak ciezko sie leczy to czasami laryngolodzy
                      przedluzaja i do 14. Jesli bedziesz musiala dokupic na 3 dni
                      powiedz, zeby przepisala Ci mniejsza butelke. O ile w zwyklym sa
                      takie, w ES na pewno...
                  • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 28.04.10, 21:22
                    Ten ES ma większą dawkę amoksycyliny ponoć skuteczniejszą przy uszach czy zatokach.
                    Reszta jak aniaop pisze, poprawa powinna nastąpić w ciągu trzech dób antybiotykoterapii, leczy się standardowo 10 dni ale czasami przedłuża nawet do 14. Trzymam kciuki aby zadział. Obecną "głuchotą" się nie martw. Ważne żeby ból i gorączka odpuściły.
                    • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 29.04.10, 08:09
                      Uff.. gorączka odpuszcza, wczoraj wieczorem było tylko 37,5. Na noc
                      podałam jeszcze ibufen ale do tej pory nie musiałam powtarzać, chyba
                      nie ma gorączki. Ale uszy mówi, że bardziej zatkane i trochę bolą.
                      Telewizor coraz głośniej i wszystko co mówię to muszę powtarzać bo
                      nie słyszy - ewidentnie ze słuchem gorzej. Wasze dzieci też tak
                      kiepsko słyszały? Jak długo uszy mogą być zatkane? Czy jak nie
                      będzie gorączki to mogę wychodzić na dwór? - jutro będzie 6 dzień
                      choroby i ma być b.ciepło. I dziękuję Wam ogromnie za dotychczasowe
                      wszystkie rady i informacje smile
                      • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 29.04.10, 21:40
                        Z wyjściem poczekałabym aż młoda będzie dobę bez gorączki i bez leków p/gorączkowych. Moi aż tak wyraźnie nie głuchli. Przed odstawieniem pójdź do laryngologa aby ustalił ostatecznie czas kuracji. U nas zwykle 2 tygodnie po jest kolejna kontrola a po miesiącu badanie słuchu.
                        • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 30.04.10, 21:21
                          Jesteśmy po kontroli. dodakowo zapisany Eurespal i dicortineff po 3
                          krople do ucha... Można do ucha? Wyżej mam wpis, że absolutnie nic
                          do ucha się teraz nie daje. Podać mam?
                          I mam wyniki wymazu z nosa: Stretptococcus pneumoniae (+) wzrost
                          skąpy. Wrażliwy na penicylinę, erytromycynę, kindamycynę,
                          kotrimoksazol. Uszy bolą mniej ale bolą, jakieś bańki pojawiają się
                          i znikają i turkocze w uchu i głucha dalej. W dzień bez temperatury,
                          teraz już prawie 38. Kolejna wizyta we wtorek
                          • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 01.05.10, 00:03
                            Oczywiście że wpuszcza się krople do ucha, ale ja nie robię tego nigdy na własne wyczucie tylko zlecenie lekarza.
                            Co lekarka powiedziała o wyglądzie tego ucha, bo mi nie podoba się ta utrzymująca się temperatura i ból (wprawdzie mniejsze ale wciąż a przecież już minęło kilka dni na tym Augmentinie, prawda?). Nie planowała zmiany antybiotyku?
                            • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 01.05.10, 01:27
                              Dzisiaj minął 4 dzień antybiotyku - jak byłam u lekarza to były 3
                              pełne dni i niecałe pół. Chyba sie zastanawiała nad zmianą ale
                              powiedziała, że nie zmieniamy bo jednak poprawa lekka jest. No bo
                              jest. Temp. tylko wieczorem i ból jest troszke mniejszy. Obraz uszu
                              też niby ciut lepszy. Ale powiedziała, że jeśli nie będzie poprawy
                              albo nie daj boże pogorszenie to w niedzielę na dyżur do pediatry,
                              żeby zmienił anytybiotyk a do niej we wtorek bez względu na stan.
                              Dzisiaj wieczorem było 37,5 i nie dałam już ibufenu. Teraz jest
                              trochę ciepła ale chyba nie ma większej temp.
                              • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 13:59
                                Mamy 10 dobę choroby. Gorączki nie ma już 3 dzień, uszy nie bolą,
                                słuch trochę się poprawił ale bańki w uszach są ciągle.
                                Dzisiaj na kontroli dr. powiedziała, że uszy jeszcze nie są
                                zdrowe,jest płyn. Dalej antybiotyk do czwartku (10 dni) eurespal, do
                                nosa flixonase i kontrola za tydzień i być może jeśli nie będzie ok
                                to kolejny antybiotyk. Jak uważacie, czy leczenie jest dobrze
                                prowadzone? czy wędrować na konsultację do kogoś innego? Nie
                                wyobrażam sobie podania kolejnego antybiotyku.
                                • fogito Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 14:18
                                  Póki co leczenie jest dobre, tylko pamiętaj, że płyn w uchu po
                                  infekcji utrzymuje się długo, i na sam płyn antybiotyku się nie
                                  daje.
                                  Ja zamiast eurespalu podawałabym Aerius lub Claritynę
                                  (antyhistaminowe) na zmniejszenie wysięku w uchu.
                                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 14:41
                                    czyli na likwidacje płynu w uchu dajemy leki antyhistaminowe? nic
                                    innego się nie podaje? Jak długo płyn może się utrzymywać?
                                    Clarityne to ja podaję prawie non stop ale teraz odstawiłam i
                                    zaczęłam dawać Eurespal - on też ma działanie antyhistaminowe z tego
                                    co czytałam i dajemy go m inn przy zapaleniu ucha.
                                    • mamaivcia Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 16:23
                                      my zwykle dostawaliśmy claritine i antybiotyk
                                      ten eurespal to bym sobie już darowała
                                      płyn może mu niestety zostać na dłużej
                                      mój syn dostał w Medincusie mucosolvan i nasivin na spędzenie płynu
                                      na jedno ucho pomogło, ale w drugim niestety płyn został
                                      • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 16:47
                                        mamavicia, a jak płyn zostaje to co dalej? Kiedy jest juz za długo?
                                        A flixonase przy zapaleniu uszu jest ok?
                                        • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 16:53
                                          Kiedy plyn pozostaje na wiele miesiecy moze doprowadzic do trwalego
                                          uposledzenia sluchu. Dlatego tak wazne sa regularne kontrole u
                                          laryngologa i sprawdzanie sluchu. Jesli nie uda sie go pozbyc
                                          farmakologicznie, pozostaje zalozenie drenow.
                                          Sterd (np flixonase) jest ok.
                                        • aniaop Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 16:57
                                          Ja tez bym podala claritine zamiast eurespalu. Ten ostatni IMO
                                          nikomu i na nic nie pomaga, tylko wyciaga duze pieniadze z kieszeni
                                          rodzicawink
                                          • fogito Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 17:37
                                            Jak wyżej Eurespal jest raczej nieskuteczny i moim zdaniem zbędny
                                            przy antybiotyku. Wystarczyłby antybiotyk, clarityna i steryd do
                                            nosa i ewentualnie Ibuprom na gorączkę i ból.
                                            Co do płynu (wysięku w uchu) to u siedmioletniego dziecka szybko się
                                            powinnien wchłonąć, jeśli do tej pory nie było problemu z płynem w
                                            uszach i zapaleniami uszu. Mój syn miał dwa lata dreny w uszach, ale
                                            on miał problemy od drugiego do 4 roku życia. Teraz drenów już nie
                                            ma, bo dzięki Sinus Rinse - trzeci (zaplanowany już) drenaż nie był
                                            konieczny.

Ja po skończeniu antybiotyku wróciłabym do płukania - nam pomogło
                                            usunąc płyn w uszach. Ale to jest twoja decyzja, bo ty lepiej znasz
                                            własne dziecko.
                                            • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 19:38
                                              Absolutnie nie wróce do sinus rinse bo przy płukaniu mała często
                                              narzekała na ból uszu. Ostatnim razem zabolało bardzo i następnego
                                              dnia pojawiła się goraczka i mamy to co mamy. Wiem, że jesteś
                                              zwolenniczką tego urządzenia i chwała, że Wam pomaga ale moja córka
                                              ma pierwsze zapalenie uszu w życiu. Może to taki dziwny zbieg
                                              okoliczności ale będę się bała już tego dotykać.
                                              • fogito Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 20:26
                                                nena22 napisała:

> Absolutnie nie wróce do sinus rinse bo przy płukaniu mała często
                                                > narzekała na ból uszu. Ostatnim razem zabolało bardzo i następnego
                                                > dnia pojawiła się goraczka i mamy to co mamy. Wiem, że jesteś
                                                > zwolenniczką tego urządzenia i chwała, że Wam pomaga ale moja
                                                córka
                                                > ma pierwsze zapalenie uszu w życiu. Może to taki dziwny zbieg
                                                > okoliczności ale będę się bała już tego dotykać.

Dlatego to twoja decyzja jak napisałam. Mojemu synowi pomogło na
                                                zapalenia uszu i tylko o to mi chodzi, bo absolutnie ci się nie
                                                dziwie, że się boisz. Płukanie ma pomagać na katar a nie szkodzić.
                                              • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 22:03
                                                O płukaniu proponuje pomyśleć wtedy kiedy uszy będą całkowicie zdrowe. A w ogóle to dlaczego zaczęłaś stosować sinus rinse?

Co do leczenia to ja bym dociągnęła już ten eurespal tak jak zaleciła lekarka; po odstawieniu antybiotyku kontynuowałabym antyhistaminik i flixonase co najmniej przez miesiąc. Po miesiącu zrobiłabym badanie słuchu. Nie wiem dlaczego mowa o drugim antybiotyku bo sam płyn akurat wskazaniem do antybiotykoterapii nie jest. Na pewno córka musi teraz unikać kataru, bo niestety każdy katar + blokada nosa to w takim stanie bardzo prawdopodobny nawrót. Jak tylko coś się w nosie pojawi to podwajałabym flixonase+actifed.

Ja osobiście to nie wiem co gorsze leczenie zapalenie czy ten miesiąc zaraz po.
                                                • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 04.05.10, 22:06
                                                  I rzeczywiście jakiś mukolityk może być aby rozrzedzić płyn. Ale bez kropli do nosa bo te można tylko krótkotrwale i dają efekt odbicia.
                                                  Jak będzie przyzwolenie od lekarza to dmuchanie otoventu, ale raczej tak za dwa tygodnie po zakończeniu leczenia.
                                                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 05.05.10, 10:22
                                                    No to pomalutku mi rozjaśniacie temat smile Jakoś mi to flixonase nie
                                                    pasowało i nie podawałam na początku, ale już podaję skoro ma pomóc.
                                                    Czy dzieciak bez gorączki i bólu ucha może funkcjonować normalnie z
                                                    tymi bńkami w uszach i płynem? Do przedszkola nie posłałam jeszcze w
                                                    tym tygodniu ale już od poniedziałku by wypadało. Jak uważacie mogę
                                                    wysłać do przedszkola? Z drugiej strony bez przerwy łapie katary
                                                    więc już sama nie wiem. Lekarka mowiła coś na poprzedniej wizycie o
                                                    przedmuchiwaniu uszu, ze może poźniej. Co to jest?. dorek3 a co to
                                                    jest dmuchanie otoventu?
                                                  • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 05.05.10, 11:46
                                                    Przedmuchanie robi się w gabinecie. Lekarka dużą gruchą delikatnie dmucha przez nos a dziecko w tym czasie ma coś powiedzieć. Tak to przynajmniej wygląda u nas. Rzadki płyn po takim zabiegu potrafi ustąpić.
                                                    Dziecko może normalnie funkcjonować ale jeszcze raz zwracam Ci uwagę na ewentualny nawrót przy kolejnej, bliskiej infekcji z katarem. Niestety to ruletka. Ja w tym roku po pierwszym zapaleniu ucha przetrzymałam przez tydzień w domu a i tak po 2 tygodniach złapał nowy katar i ucho od razu poległo. Po tym drugim rzucie posłałam do przedszkola po 3 dniach i jest ok już prawie miesiąc. Ale uszy po drugim zapaleniu były lepsze niż po pierwszym więc może to istotne.
                                                    Otovent to taki balonik z końcówka do dmuchania nosem. Wyrównuje ciśnienie w uszach i pozwala na odetkanie trąbek. Sama z tym nie działaj, pogadaj najpierw z lekarką.
                                                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 05.05.10, 17:31
                                                    Ok. Może głupie pytanie teraz padnie ale czy ja mogę umyć włosy
                                                    dziecku? Bałam się do tej pory, ale już muszę. Włosy długie, jest co
                                                    myć. Kupiłam zatyczki w aptece. Włożyć te zatyczki? czy woda może
                                                    się dostać do ucha, nie powinna, czy bezwzględnie nie może?
                                                  • fogito Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 05.05.10, 17:53
                                                    Nie takie znowu głupie to pytanie. Ja synowi zawsze zatykam uszy
                                                    przy myciu włosów. Mam takie silikonowe zatyczki na basen.
                                                    Reasumujac włóż zatyczki, tylko niezbyt głeboko (nie wiem jakie
                                                    masz) i umyj głowę ostrożnie bez totalnego zalewania uszu.
                                                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 09.05.10, 23:12
                                                    Teraz mam kolejne pytaniasmile Dzisiaj byłyśmy na kontroli u innej
                                                    lekarki. Płynu w uszach nie widzi, wszystko ładnie pięknie. Ale
                                                    córka ciągle ma bańki w uszach, mniejsze mowi, ale ma. Słyszy moim
                                                    zdaniem już dobrze. Dr.zaleciał dalszym ciągu flixonase raz dziennie
                                                    przez miesiac, mucosolvan przez 7 dni i claritine. Oprócz tego
                                                    tympanogram i audiogram. Zapisałam małą na te badania już na środę
                                                    ale czując, że to może za wcześnie wrociłam z pytaniem czy tak może
                                                    być i powiedziała, że ok. Czy rzeczywiście ok? Z drugiej strony boję
                                                    się, ze jak poczekam tydzień to znowu przyplącze się katar i nie
                                                    zrobię badań w ogóle. Jak wygląda tympanogram? Wiem, ze rurka do
                                                    ucha ale mam nadzieje, ze nie glęboko i, że nie boli? Bo po
                                                    endoskopiach córka strasznie boi się rurek. Czy ambrosol i
                                                    mucosolvan to to samo? Czy ktoryś lepszy?
                                                  • fogito Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 10.05.10, 10:30
                                                    Tympanogram to nie rurka do ucha tylko taki miękki koreczek z
                                                    kabelkiem, który na chwilę ma pozostać w kanale ucha. Nie wchodzi
                                                    głęboko i na pewno nie dotknie do błony bębenkowej.

Abrosol i mucosolvan mają to samo zadanie i chyba skład - spójrz na
                                                    ulotkę albo sprawdź w necie. Nie sądzę żeby jeden był lepszy niż
                                                    drugi, po prostu zależy który lekarz przepisuje. ALe może dziewczyny
                                                    mają jakieś doświadczenia w tej kwestii.

Bańki w uchu zapewne są wirusowe i powinny się same wchłonąć.
                                                    Antybiotyk nie działa na wirusa więc ich nie zlikwidował. ALe to
                                                    lekarz ocenia poprzez badanie jak wyglądają.
                                                    Powodzenia życzę.
                                                  • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 10.05.10, 13:54
                                                    U na badanie słuchu zalecane jest zawsze nie wcześniej niż miesiąc od antybiotykoterapii. Chodzi o to aby ewentualne nieprawidłowości nie były efektem stanu pozapalnego, który się cofa. Ja bym nie przyspieszała badań aby w razie czego nie mieć dodatkowego bólu głowy jeśli coś nie tak. Ale z drugiej strony zawsze możesz po miesiącu powtórzyć.
                                                    Mucosolvan i ambrosol to dokładnie to samo. Różnica tylko w firmie i cenie.
                                                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 10.05.10, 14:59
                                                    Dzięki, tylko się upewnię czy tympanogram nie boli na pewno? Nie
                                                    chce już córki okłamywać. bardzo bolała ją endoskopia.
                                                    A który jest w smaku plepszy, mucosolvan czy ambrosol?
                                                    Nie mogę miesiąca czekać, najwyżej tydzień bo boję się, że znów cos
                                                    złapie. Dokładnie jak wyjdzie źle to będę najwyżej powtarzała.
                                                  • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 10.05.10, 15:24
                                                    Na pewno nie boli. To jak włożenie zatyczki do ucha. Już bardziej nieprzyjemny może być audiogram, bo słuchawki cisną i jeszcze piszczy smile

Co do smaku to nie pomogę bo ja łykam tabletki a moi z konieczności pija ambrosol (sknera jestem...)
                                                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 10.05.10, 16:54
                                                    Właśnie mojej cos ambrosol nie podchodzi i tak pomyślalam, że
                                                    ostatnio tyle leków bierze, że może uprzyjemnię jej to trochę i
                                                    zmienię na mucosolvan jesli lepszy w smaku. Ale drozszy piszesz więc
                                                    zobaczęwink Kurcze jak się robi audiogram też nie wiem. Coś piszczy
                                                    mowisz? Jakieś dzwięki trudne do zniesienia?
                                                  • astra124 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 11.05.10, 10:02
                                                    Niedawno moja 5letnia córcia miała audiogram.
                                                    Siedziała w fotelu ze słuchawkami na uszach (najpierw takimi dużymi,
                                                    potem małymi). Za szybą pani puszczała jej różne dźwięki i musiała
                                                    mówić,kiedy je słyszy a kiedy jest cisza. Nie wiem,jakie to były
                                                    dźwięki,ale córcia je interpretowała jako: ciuchcia, pszczółka,
                                                    muszka itp. Nie było to na pewno dla niej nie przyjemne, tylko pod
                                                    koniec zaczęła się już nudzić.
                                                  • astra124 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 11.05.10, 10:06
                                                    Acha, w ulotce sinus rinse jest napisane,że nie można płukać, jeżeli
                                                    nos jest całkowicie zapchany i kiedy uszy są zatkane. Przyszło mi do
                                                    głowy, że może dlatego miałaś takie odczucie,że Twoje dziecko czuje
                                                    się po tym gorzej.
                                                  • nena22 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 11.05.10, 10:48
                                                    Tak wiem, że nie można płukać kiedy nos jest całkowicie zatkany. Z
                                                    drugiej strony idea jest taka, że płuczemy podczas kataru, żeby
                                                    pozbyć się wydzieliny, a specyfiką kataru jest zatkany nos.
                                                    Sprawdzałam czy choć trochę jest drożny i trochę był, ale może za
                                                    mało. Nam dr z Medincusa kazała płukać podczas kataru.
                                                    Jak długo trwa badanie słuchu i tympanogram?
                                                  • astra124 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 11.05.10, 13:13
                                                    To chyba zależy od współpracy dziecka.Nie patrzyłam na zegarek,ile
                                                    czasu trwało badanie słuchu, ale to mogło być jakieś 15-20
                                                    min.Tympanogram natomiast króciutko: jakieś 2 min.
                                                  • dorek3 Re: 7 lat pierwsze zapalenie ucha,sinus rinse pom 11.05.10, 16:26
                                                    U nas audiogram trwa na pewno kilkanaście minut. Dziecko siedzi w takich audiofilkich słuchawkach i ma dawać znać kiedy coś słyszy (Pani prowadząca badanie w tym czasie zmienia natężenia i częstotliwości). Teraz mają mówić kiedy słyszą, jak byli młodsi to mieli wrzucać w tym momencie klocki w kubełka. Zwykle po przejechaniu skali jeszcze wybiórczo wraca się do pewnych wartości bo coś na logikę sienie zgadza albo wychodzi że dziecko głuche jak pień. To nie jest nie przyjemne tylko nużące. Ja nigdy nie miałam, ale mój ojciec twierdził, że czasami trudno sie zorientować że to dźwięk o który chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka