mama_nikodemka 04.06.10, 14:42 mam zlecone podawac malemu lek co 8 godz, czy to sie tyczy dnia czy w nocy tez mam podawac? nie dopytalam bo maly strasznie marudzil Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ata99 Re: dawkowanie leku co 8 godz 04.06.10, 14:45 Jeśli to antybiotyk to na pewno regularnie co 8 godz. w nocy też.Przerabiałam, da się przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
alika77 Re: dawkowanie leku co 8 godz 04.06.10, 14:55 skoro co 8 h to co 8 h, proste. ja ustawialam tak, ze dawalam przed samym zasnieciem, czyli kolo 7-8 wieczorem, a potem budzialam nad ranem. jakos dalismy rade Odpowiedz Link Zgłoś
mama_nikodemka Re: dawkowanie leku co 8 godz 04.06.10, 15:00 to nie jest antybiotyk, to lek ulatwiajacy odkrztuszanie, maly jest po antybiotyku ale zmiany w oskrzelach jeszcze sa, w takim razie bede podawac co 8 godz, bardziej tak zeby w nocy go obudzic niz nad ranem bo nad ranem moze juz nie zasnac Odpowiedz Link Zgłoś
alika77 Re: dawkowanie leku co 8 godz 04.06.10, 15:16 no wlasnie, Ty najlepiej znasz dziecko i wiesz, czy lepiej obudzic je np. 2 h po zasnieciu, czy 2 h przed porannym wstaniem ja w kazdym razie przestrzegam zalecen godzinowych, nawet jesli nie jest to antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: dawkowanie leku co 8 godz 04.06.10, 17:29 U mnie zawsze dawkowanie dotyczy dnia i jest zalecane jak np. 4 razy dziennie po 5ml czyli w ciagu dnia a nie nocy czyli dobowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: dawkowanie leku co 8 godz 04.06.10, 17:34 Na dawkowaniu zazwyczaj pisza ile razy dziennie, ale dotyczy to calej doby. Jesli ma byc 3x dziennie, to optymalnie jest co 8 godzin, ale leki nie dizalaja dokladnie tyle czasu i jesli z budzeniem dziecka jest problem, to nie ma problemu, jesli da sie lek tuz po obudzeniu, w poludnie i tuz przed zasnieciem. Gorzej, jesli ma byc 4 razy, wowczas wychodzi co 6 godzin i bez budzenia raczej sie nie obejdzie (bo wowczas teoretycznie wypada jedna dawka). Odpowiedz Link Zgłoś