Dodaj do ulubionych

czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka?

06.09.10, 17:22
Psikam młodemu Hascoseptem lub ssie Septolux na zmianę. Płucze Dentoseptem. Co jeszcze, żeby się w końcu anginą nie skończyło?
Dostaje też groprinosinę, ma stan podgorączkowy i od wczoraj jest na "pół gwizdka". Gardło jest paskudnie czerwone, ma kilka białych punkcików, ale wiem że tak może wyglądać wirusowe zapalenie. Jak nie przejdzie za 1-2 dni to w końcu pójdę do lekarza ale mam nadzieję że się objedzie
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 06.09.10, 21:58
      ja jestem monotematyczna, ale młode zwykle dostają echinacę w dawkach uderzeniowych, tzn. taka siedmiolatka dostałaby tak 25 kropli 3x dziennie. Na szczęście odkąd mieszkamy w Niemczech i młoda w szkole każdego dnia spędza dłuższe przerwy na dworze i nas tu nie atakuje smog, ból gardła to sprawa zapomniana. Katary, owszem się zdarzają.
      Ja bym jeszcze sięgnęła po pyrosal wieczorem, gorącą kąpiel w wodzie z solą, smarowanie stóp vaporubem i skarpetki do spania. Poza tym przy dużym bólu i obrzmiałych węzłach chłonnych pewnie sięgnęłabym do drastycznego sposobu mamy, posmarowała dziecku kremem grubą warstwą szyję, na watę nalała spirytusu i tę watę na szyję pod brodą, a na to bandaż lub jaką podłużną szmatkę.
      • 1a6 Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 07.09.10, 12:54
        a Bopiarox w areozolu...wiem ze to antybiotyk ale moze lepiej taki niz ma sie skońćzyc doustnym...
        • dorek3 Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 07.09.10, 21:13
          Bioparox to szajs jakich mało, a u nas ewidentny wirus.

Ale jest lepiej, Dziś już bez temperatury i młody twierdzi że boli dużo mniej. Gardło wygląda jeszcze nieciekawie i wyraźnie ma powiększone migdały, ale odżył.

Wczoraj dałam kulki homeopatyczne. Kompletnie nie wierzę w te metodę, daje stosując inne leki i niczego w sumie nie oczekuje, ale muszę przyznać że akurat z tymi kulkami na gardło to już ze 3 razy nastąpiła poprawa po kilkukrotnym podaniu.
          Chyba jednak marny ten wirus skoro cukrem wyleczony...
          • alpepe Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 07.09.10, 22:44
            ja tam w homeopatię wierzę. Aczkolwiek echinacea to nie homeopatia.
    • ola33333 Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 08.09.10, 00:17
      dziecku od szostego roku zycia mozna dac neoangin do ssania. Ja to sama zawsze biore jak mnie gardlo boli i pomaga. I ibuprofen w syropie przynosi ulge, jest tez przeciwbolowy.

Ale jakby nie bylo poprawy to leccie do lekarza. Jesli to angina to trzeba ja przeleczyc antybiotykiem przez 10 dni niestety, zeby nie bylo powiklan typu goraczka reumatyczna.
      • schiraz dorek3 10.09.10, 11:35
        To się chłopak nachodził do pierwszej klasy... Zawsze śledzę Twoje wątki, bo mój w tym samym wieku i podobne perypetie zdrowotne. Teraz też podobnie, od wczoraj ból gardła, potem doszła gorączka do 40 stopni i zero reakcji na syropy przeciwgorączkowe, jak rosła temperatura doszły wymioty i w nocy skończyło się na czopku pyralginy (inne nie pomagały a i ten zbił tylko do 38) Jakiś paskudny wirus lata. Mój migdały ma bez nalotów ale bardzo powiększone i mocno czerwone. No i okropny ból gardła, na wymioty pomogła Nux Vomica, naprawdę byłam zaskoczona. Napiszesz co pomaga Twojemu z homeopatii na gardło ? Ja w nią nie wierzę, ale ona wierzy w nas i często skutkuje wbrew zdrowemu rozsądkowi.
        • dorek3 Re: dorek3 10.09.10, 12:50
          Młody od wczoraj juz w szkole. Gardło juz nie boli, choc czerwonw i wciąż ma chrypę i powiększone migdałki. Pediatra twierdzi że juz samo się doleczy, ale potwierdziła że musiało boleć mocno.
          Podałam Mercurius solubilis 15 CH co 3-4 godziny 1 kulkę.
    • hawela Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 10.09.10, 19:21
      Myślę, że nie dokładaj już niczego, bo wyjałowisz gardło i trzeba będzie leczyc grzyba
    • laura_anna Re: czym leczycie bardzo obolałea gardło u 7-latka 11.09.10, 17:19
      Ja przetestowałam na swoich dzieciach (4 i 6 lat) i sobie, i polecam płukanie gardła roztworem z nadmanganianem potasu. Kupuję w aptece proszek, który rozpuszczam w ciepłej, przegotowanej wodzie. Płyn powinien mieć kolor różowo-fioletowy. Końcówkę wykałaczki moczę w wodzie, następnie w proszku a następnie w pół szklanki przygotowanej wody. Działa rewelacyjnie. Do tego Tantum Verde.
    • przeciwcialo Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 11.09.10, 18:30
      Daje strepsils cytrynowy i paracetamol jak boli.
      • sonia-3 Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 11.09.10, 21:33
        Nie wiem jak się ma to do dzieci, ale jak mnie bolało gardło, to użyłam Hascosept, ale do płukania gardła. Pomogło rewelacyjnie. Zdecydowanie lepiej niż psikanie.
      • dorek3 Re: czym leczycie bardzo obolałe gardło u 7-latka 12.09.10, 08:33
        Nie obraź się ale zamiast cytrynowego strepsilsu to równie dobrze mozna dawać landrynki. Tam nie ma NIC co mogłoby choćby udawać że leczy/pomaga.
        Ale dziękuje za zainteresowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka