Dodaj do ulubionych

Bańki gumowe

20.09.10, 20:48
Czy stawiałyście dzieciom bańki gumowe? Czy różnią sie one od tych szkalnych? Córka ma zapalenie oskrzeli i zastanawiam się czy jej nie postawic baniek ale mam tylko gumowe i nie wiem czy działają tak samo jak te szklane. I w którym miejscu postawić najlepiej?
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Bańki gumowe 20.09.10, 21:47
      U nas w rodzinie bańkis tawiamy zawsze na tzw. szczytach czyli powyżej łopatek oraz ciut poniżej łopatek z boków, nie na środku. Ilość baniek dla dziecka zazwyczaj wystarczy 4 sztuki na 5-10 minut.
      Bańki gumowe odradzam, to bardziej narzędzie do masażu niż w takiej już ostrej sytuacji. Oczywiście jak nie masz wyjścia to dobre i to, ale ja miałam i dla mnie to służy tylko do masażu, bez efektu leczniczego. Z bólem (jestem w trudnej sytuacji finansowej) zainwestowałam 86zł w szklane i zaraz były efekty.
      Ale z bańkami radziłabym się dopytać osoby doświadczonej lub lekarza zanim postawisz.
      Zdrówka życzę!
      • budzik11 Re: Bańki gumowe 21.09.10, 09:38
        Tak jak poprzedniczka napisała - bańki gumowe bardziej służą do masażu (moja siostra rehabilitanta ich używa w pracy), są słabsze niż szklane. Ja mam szklane bezogniowe i ich używam. Baniek nie stawia się na kręgosłupie, łopatkach, w okolicach serca, nerek, na szyi. Czyli możesz po bokach kręgosłupa - pod i nad łopatkami, z przodu na klatce piersiowej (poza miejscem nas sercem i raczej nie na mostku). A nie dostałaś instrukcji kupując bańki? Ja mam cała książeczkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka