to_wlasnie_cala_ja 01.10.10, 08:21 dziewczyny mam na opakowaniu leku napisany termin ważności 10.2010, zgubiłam ulotkę i nie wiem jak to odczytać czy do końca września czy października. dodam że to jest pulmikort do inhalacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszany_dzwoneczek Re: termin ważności leku 01.10.10, 08:25 Moim zdaniem ten termin ważności jest orientacyjny i nie jest tak, że 30.09 jest jeszcze dobry, a następnego dnia traci z nagła właściwości, bądź zamienia się w truciznę. Jeśli był właściwie przechowywany, to moim zdaniem do użytku jeszcze przez miesiąc co najmniej. Przypuszczam też, że te terminy przydatności są podawane z jakimś zapasem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: termin ważności leku 01.10.10, 08:26 Myślę, że do końca października spokojnie możesz używać Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: termin ważności leku 01.10.10, 08:28 bo własnie nasz lekarz będzie dopiero w poniedziałek a mała znowu okropnie chrypi, więc mogę ją przez weekend jeszcze tym poinhalować ? był przechowywany tak jak trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: termin ważności leku 01.10.10, 08:33 A tylko chrypi czy coś się dzieje więcej? Bo pulmicort to chyba steryd - a sterydem bym nie faszerowała dziecka z powodu chrypy. Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: termin ważności leku 01.10.10, 08:43 dopiero co skończyła zapalenie krtani (tzn myślałam że skończyła). U małej na krtań tylko to działa, i nie chce dopuścić żeby znowu się rozkręciła ta krtań. no sama nie wiem co innego. ja wiem że to steryd Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaja30 Re: termin ważności leku 01.10.10, 09:25 Lek jest ważny do 31.10.2010 i do tego czasu jest w 100% dobry. Data ważności podana jest z zapasem. Od biedy można go zażyć po upływie terminu ważności, ale dziecku to bym nie podała przeterminowanego leku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: termin ważności leku 01.10.10, 09:35 Termin ważności oznacza zawsze ostatni dzień danego miesiacsa. Tak jest zawsze, W nowszych ultokach róniez znajduje sie takie stwierdzenie aby nie było wątpliwości. Co nie oznacza żw 1 listopada lek przestaje działać. Nie przedstawiono tylko wyników z badań trwałościowych na dłuższy okres ważnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
yogisia Re: termin ważności leku 01.10.10, 21:39 Mam w domu pudełko Pulmicortu 0,125 do nebulizacji i ulotkę. Na ulotce jest napisane tylko „nie stosować po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu” Odpowiedz Link Zgłoś