Dodaj do ulubionych

Biegunka - jak to zrobić?

16.10.10, 08:44
Słuchajcie dziewczyny mam taki kłopot: syn 5 lat ,27kg. od wtorku ma biegunkę, dostawał węgiel, nifuroksazyd. Nie pomogło!
Wczoraj byłam u lekarza i pani doktor stwierdziła, że to pewnie infekcja jakaś i przepisała antybiotyk Klabax i do tego smecte, na ulotce wyczytałam że w czasie podawania antybiotyku nie podawać leków zapierających. i teraz mam dylemat jak to razem podawać.
W aptece pani powiedziała, żeby zrobić 2 godziny przerwy między antybiotykiem a smectą, i moje pytanie kiedy podać probiotyk?
Bo tak sobie myślę, że jak mam podać trzy razy dziennie smectę i Klabax co 12godz. to mi braknie doby.
Macie jakieś doświadczenia?

Zaznaczam, że to nie wirusuwka bo córeczka się nie zaraża!
Obserwuj wątek
    • yula Re: Biegunka - jak to zrobić? 16.10.10, 17:03
      akurat czy sie nie zaraziła córka to za wcześnie by stwierdzić, ja niedawno miałam u siebie w domu i dzieciaki mi sie rozchorowały w odstępie tygodnia. A o to jak podawać to najlepiej by było spytać lekarza. Mi sie wydaje że probiotyki można podawać razem ze smektą, może nie mam racji. Oprócz leków dałabym czarne jagody wywar lub kisiel, ryż z marchewką.
      • magdek2 Re: Biegunka - jak to zrobić? 16.10.10, 18:21
        no ale probiotyk a antybiotyk to dwie różne rzeczy
        • mamapoli3 Re: Biegunka - jak to zrobić? 19.10.10, 10:44
          rano najpierw antybiotyk, za 2 h smectę i probiotyk, a wieczorem odwrotnie, najpierw smectę i probiotyk, 2 h później antybiotyk.Ja dodałabym do tego jescze Orsalit zeby się dziecko nie odwodniło.
          • dianaro Re: Biegunka - jak to zrobić? 20.10.10, 12:34
            Nie jest tego tak dużo.
            Z rana o 8 antybiotyk, potem np. o 10 smecta, 11 probiotyk, 14 smecta, 17 - probiotyk, 18- smecta, 20 antybiotyk.
            Nam lekarz mówił, że odstęp musi być co najmniej 2 godziny między antybiotykiem a probiotykiem przed lub po. Można też podać smectę razem z probiotykiem. Nie dawać soków do picia, słodyczy, nabiału. Na biegunkę dobra jest marchewka, ryż, naleśniki, jagody, bułka.
            • beautywomen Re: Biegunka - jak to zrobić? 20.10.10, 14:38
              Dziękuję za odpowiedzi!!!
              Sytuacja opanowana, musiałam podać imodium , na biegunkę ponieważ jak tylko dałam synkowi smectę to zaraz wymiotował. Powiedzcie mi jak podajecie smectę?
              Synek wypije dwa trzy łyki przez słomkę i zaraz ma odruch wymiotny, nie wypije i koniec. Macie jakieś doświadczenia?
              • lukas.2004 Re: Biegunka - jak to zrobić? 29.10.10, 09:24
                Ja podaję z coca colą. Jeśli dziecko lubi colę, przełknie colę ze smectą. Nie musi wypić naraz całości - 1-2 małe łyczki i za 15min, pół godziny znowu. Rozcieńczyć smectę z czymś, co dziecko lubi. Nawet z jakiąś zupą.
              • yula Re: Biegunka - jak to zrobić? 31.10.10, 15:48
                Powiedzcie mi jak podajecie smectę?
                > Synek wypije dwa trzy łyki przez słomkę i zaraz ma odruch wymiotny, nie wypije
                > i koniec. Macie jakieś doświadczenia?
                To chyba reakcja osobnicza. U mnie najpierw syn krzywił sie ale wypijał bez problemów, ale od jakichś 2 lat po łyku smecty wymioty i już. Próbowałam mu przemycić w kapsułkach po probiotykach i połknął bez problemu ale jak tylko kapsułka sie w brzuchu rozpuściła- zwymiotował.
          • alek06 Re: Biegunka - jak to zrobić? 28.10.10, 19:51
            Dobrze ze juz sobie poradziłaś ,ale następnym razem ,odpukać spróbuj jak najszybciej w takiej sytuacja podac enterol. jesli chodzi o moje dziecko to sprawdza sie zawsze podczas ostrej biegunki.
    • gostek01 Re: Biegunka - jak to zrobić? 30.10.10, 23:09
      Ja słyszałem, że acidolac junior można podawać w tym samym czasie co antybiotyk. Zapytaj w aptece albo zobacz na ulotce tego leku.
      • biedronka2only Re: Biegunka - jak to zrobić? 16.11.10, 21:03
        na 100% można podawać.To probiotyk i synbiotyk jednocześnie i wspomaga przy antybiotykach. Chroni itd...
    • aniutka4 Re: Biegunka - jak to zrobić? 18.11.10, 17:43
      Najlepszym i niezastąpionym lekiem na takie dolegliwości jest Enterol 250 dostępny w saszetkach i kapsułkach. Działa rewelacyjnie. Na ulotce pisze, aby podawać 2 razy dziennie, ale przez pierwsze 2 doby możesz podać 4 razy dziennie . Pozdrawiam.
    • kor_elka Re: Biegunka - jak to zrobić? 23.11.10, 11:14
      Probiotyk chroni organizm przed wyniszczeniem, jakie powoduje antybiotyk. Żeby działał trzeba dawać z zachowaniem odstępu od antybiotyku ok. godziny, dwóch. Córeczce daję acidolac junior i to jest jedna tabletka dziennie, więc nic się nie martw - doby może starczyć. Tylko trzeba pamiętac, żeby dawać probiotyk jeszcze po skończonym antybiotyku, żeby wszystko wróciło do normy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka