Dodaj do ulubionych

skierowanie do szpitala dla dziecka

13.11.10, 15:19
Mój syn dostał skierowanie do szpitala, zapisany jest na środę. Ja pracuję i teraz pytanie: czy mam brać dzień wolny czy po prostu powiedzieć szefowi że ide z dzieckiem do szpitala a później szpital da mi zwolnienie lekarskie na dziecko?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 15:51
      Jeśli Twój syn ma 4 lata - jak wynika z opisu poniżej, to będziesz musiała z nim być dzień i noc w szpitalu, bo takiego małego dziecka się nie zostawia samego.
      Oznacza to, że nic nie możesz powiedzieć w pracy i musisz poprosić swojego pediatrę o zwolnienie na dziecko.
      No chyba, że to tylko jeden dzień (badanie jakieś) to weź po prostu dzień wolny.
      Szpital Ci nie wystawi zwolnienia, bo baaaardzo rzadko to robi. Generalnie rodzice nie mogą być z dzieckiem w szpitalu, bo nie są niezbędni.
      Rzeczywistość wygląda niestety inaczej, bo same dzieci w szpitalu (małe) są tylko te z domów dziecka lub rodzin patologicznych jakichś.
      Za mało danych podałaś, żeby wybrać odpowiedź, ale jedno jest pewne - szpital zwolnień nie wystawia i już.
    • slonko1335 Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 16:09
      wszystko zależy od tego czy szpital wystawi Ci zwolnienie czy nie. Przerobiłam kilka rożnych i w każdym były inne zasady. W jednym nie robili problemów, w drugim wystawiali zwolnienia tylko dla matek karmiących w kolejnym już w regulaminie było napisane, że zwolnień nie wystawiają bo mały pacjent ma opiekę szpitalną zapewnioną. W tym trzecim wypadku pediatra także nie wystawiła zwolnienia bo twierdziła, że nie ma jak skoro jest dziecko w szpitalu, więc nie mogłam przyjść do niej z chorym. Wzięłam od rodzinnej zwolnienie na siebie. Jeżeli to szpital jednego dnia to szanse na zwolnienie są duże , gorzej jest na normalnych oddziałach.
      • malwisul Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 16:21
        tak zadzwoń lub jedź do szpitala i się dowiedz jak mają bo u nas np. dają zwolnienia bez problemu, ale od koleżanek wiem że to zależy od szpitala...
    • jakw Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 17:20
      Najlepiej zadzwoń do szpitala i spytaj się. W każdym razie jak młoda miała niedawno wycinany 3-ci migdałdo lekarz dawał "L-4" od dnia zabiegu niezależnie od wieku - chociaż same zabiegi robił hurtem po 15, a do szpitala należało stawić się na 13.
    • prawdziwy_necik Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 17:41
      Z tego co mi wiadomo kazdy szpital ma swoje ze tak powiem zwyczaje,natomiast tak ogolnie to nie nalezy ci sie zwolnienie lekarskie ewentualnie urlop w pracy...
    • dorek3 Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 18:36
      Zawsze wystawiano mi zwolnienie, ale faktycznie nie działo się to z automatu. Zawsze specjalnie prosiłam przy przyjeciu lekarza prowadzącego.
    • madzilka Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 19:22
      Syn dostał skierowanie od endokrynologa, bo ma niedobór wagi i wzrostu. Bedzie miał robionych kilkanaście badań. Rozmawiałam z pielęgniarką oddziałową i to wygląda następująco: dziecko zostaje przyjete na oddział na 3 dni, pierwszego dnia ma robione badania i po wstępnych wynikach lekarz decyduje czy dziecko zostaje na noc czy wychodzi na przepustkę do domu. Po resztę wyników trzeba będzie przyjechać ponownie do szpitala lub można się dowiedzieć telefonicznie. O tym też decyduje lekarz. Muszę coś powiedzieć szefowi, bo ktoś musi przyjść na zastępstwo za mnie w pracy. Więc nie wiem czy urlop na 1 dzień i poźniej dostanę zwolnienie?
      • ania_kr Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 20:40
        Ja byłam dwa razy z dzieckiem w szpitalu i dwa razy dostałam bez problemu zwolnienie na dziecko. Za drugim razem wypisani byliśmy we wtorek a zwolnienie dostałam do końca tygodnia, bo dziecko nie było jeszcze do końca zdrowe. Jeśli w szpitalu robiliby problemy to poszłabym po L-4 do lekarza prowadzącego dziecko/tego co dał skierowanie. Tyle, że ja nie mam urlopu, bo pracuję w szkole.
      • lupa_87 Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 13.11.10, 20:42
        Tak czy siak będziesz musiała być cały czas z dzieckiem i nie wiesz czy to będzie 1, 2 czy 3 całe dni.
        Jeśli powiesz szefowi to zapomnij o zwolnieniu na dziecko wystawionym przez pediatrę (prawo oficjanie tego zakazuje). Jeśli szpital Ci odmówi oficjalnego zwolnienia na ten czas (co dzieje się w większości szpitali), a powiesz szefowi, to drogę wzięcia zwolnienia chorobowego na siebie też masz zamkniętą.
        Powiedz w pracy, że dziecko jest chore, będzie miało badania itp. i musisz iść z nim na zwolnienie. Nie wspominaj nic o pobycie na oddziale, wtedy albo dostarczysz zwolnienie od swojego pediatry (oczywiście pediatra musi być zaufany i z normalnym podejściem), albo zwolnienie ze szpitala (w co wątpię).
    • aaola madzilka!!! 13.11.10, 21:17
      proszę napisz coś więcej ja mam skierowanie do szpitala na 12stycznia-niskorosłość oddział endykronologii w katowicach?
      gdzie Wy bedziecie lezec?
      pzdrOla
      • madzilka Re: aaola! 19.11.10, 19:17
        Ja dostałam skierowanie do szpitala, bo mój syn jest niski(98cm) i przez ostatni rok zbytnio nie przybrał na wadze, a nawet spadł poniżej 3 centyla. Byliśmy już w szpitalu(17 listopada) w Dziekanowie Leśnym, zajęło nam to pół dnia. Zostaliśmy przyjęci na oddział, ale dzieciak miał tylko badania i poszedł do domu. Pobrali mu krew na jakąś kosmiczną liczbe badań, próbki kału na pasożyty i lamblie, miał usg brzucha i rtg nadgarstka na wiek kostny. Na wyniki troche się czeka, pod koniec przyszłego tygodnia mam zadzwonić czy już są i ewentualnie przyjść po wypis. A wizytę u prowadzącego endokrynologa mam dopiero w styczniu.
        Pozdrawiam
    • mamabaka Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 15.11.10, 09:15
      jak idziesz na 3 dni a może skończy się na jednym to po co kombinować ze zwolnieniem , nie możesz poprosić pracodawcy o urlop , zresztą przysługuje 2 dni tzw opieki-chyba że już wykorzystałaś /a pracodawca to z tych "normalnych czy nie bardzo/
    • mozyna Re: skierowanie do szpitala dla dziecka 19.11.10, 19:41
      W mojej firmie przypada na rok 2 tyg. 100% platnego chorobowego, czy to do wykorzystania na swoja chorobe, czy dziecka (trzeba wtedy przyniesc pracodawcy dziecka skierowanie do szpitala). Albo wybrac wolny dzien z przyslugujacego urlopu. Ewentualnie poprosic o dzien wolnego nieplatnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka