27.12.10, 13:58
Dziewczyny mam taki problem.
Jakiś czas temu pisałam że mały ma plamkę na brzuszku taką jakby gęsią skórkę, smarowałam linomagiem i plamka jakby się zmniejszyła ale nadal czuć pod palcem gęsia skórkę.
Dodatkowo dzisiaj zauważyłam że mały ma jeden paznokieć u stopy zażółcony. Nie wygląda to groźnie ale coś mi się wydaję że to grzybica. Byliśmy ostatnio na weekendowym wyjeździ i mały kąpał się w obcym brodziku pod prysznicem i coś czuje że coś tam załapał crying
Planuje wybrać się do lekarza ale nasz pediatra ma urlop do nowego roku a nie bardzo ufam tym którzy aktualnie przyjmują. Mieszkam w małej mieścinie więc lekarzy mamy aż 4 do wyboru crying
Czytałam coś w odkopanych wątkach że warto użyć Clotrimazol i czytałam też o tym leku i faktycznie piszę że na grzybice paznokci też to działa.
Ale ja się nie znam na medycynie i nie wiem czy grzybice leczy się też wewnętrznie ?
Mały zachowuję się normalnie nie widać żeby cokolwiek mu było.
Ma apetyt, dobrze śpi, bawi się sam, nie marudzi - jest okazem zdrowego dziecka.
Fakt ze ostatnio często łapie katar ale myślę że to przez kontakt z przedszkolakami bo ostatnio częściej chodzimy do Bawilandu.
Może mi coś podpowiecie doradzicie i uświadomicie co to za cholerstwo się przyplątało.?
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Grzybica 27.12.10, 14:04
      Przyplatalo sie, tak bywa. Clotrimazolum w kremie zastosowalabym i poczekalabym na wizyte u lekarza. Grzybica rozrasta sie i leczy sie ja dlugo wiec nie zwlekaj z dzialaniem.
      • camelka_wik Re: Grzybica 27.12.10, 14:25
        Czyli wizyta u lekarza będzie konieczna mimo że by to zeszło?
        Ja się nie znam na tym ale jak zahamuje się choróbsko to i tak się rozrasta?
        • mamabasia Re: Grzybica 27.12.10, 15:28
          Skoro sie nie znasz to zostaw leczenie lekarzom wink Jak najszybciej idź do dermatologa, Clortimazolem na razie nie smaruj aby nie zaburzac obrazu plamki.
    • budzik11 Re: Grzybica 27.12.10, 16:00
      pewnie zależy od nasilenia choroby: ja miałam maść do smarowania i tabletki do łykania (Fluconazole), dodatkowo stosowałam balsam kapucyński i dietę.
      Tu możesz poczytać o leczeniu grzybicy: www.janus.net.pl/grzybice%20candida.htm
    • zdunia1979 Re: Grzybica 27.12.10, 19:48
      Przed wizytą u lekarz zrób małemu badanie na grzybki smile Mój synuś też ma grzybicę, ale ja do lekarz poszłam już z wynikiem. Badanie polega na tym, że pani takim specjalnym nożykiem pobierze odrobinkę naskórka z miejsca chorego. Następnie trzeba poczekać ok 2 dni czy coś urośnie. Ja smaruję mu clotrimazolum i pomaga. Ale co jakiś czas wraca i trzeba zaczynać od nowa. To badanie jest bardzo tanie więc można zrobić je prywatnie na bakteriologi. lekarz i tak cię tam skieruje. Jest jeszcze jedna fajna maść: nizoral, jej składnik przeciwgrzybiczny to ketoconazolum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka