grudniowa29 11.01.11, 15:48 Dziewczyny, jaka jest "norma" w braniu antybiotykow w ciagu roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikams75 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 15:59 u nas 0 tfu, zeby nie zapeszac Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 16:11 Najlepiej wcale. U nas był jeden na ucho. Ponoć słaby (?). Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 14:03 No niestety u nas często. Od września do grudnia były już 2, pamiętam, że jeszcze w czerwcu jeden i miedzy czasie też troszkę. O ile jest angina, czy nasilenie astmy jedziemy na inhalacjach, niestety jak już są przerzuty z oskrzeli na płuca to nie ma innego wyjścia jak podać antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 16:24 ... przylacze die do tej wypowiedzi Odkad nie mieszkamy w Polsce (od 6 lat) nasza norma to zero, wczesniej syn mial przepisywany srednio 2-3 razy w roku (przy kazdej prawie infekcji). Corka ma obecnie 3 lata, chodzi do przedszkola, antybiotyku nie brala ani razu. Ale tutaj przed wypisaniem antybiotyku "na gardelko" najpierw szybki posiew lub test robia ... Odkad zmienilismy "klimat" syn nagle przestal chorowac. Wiec albo wyrosl, albo w Polsce faktycznie te 2-3 razy w roku bylo 120% norma i to wlasnie antybiotyki doprowadzaly go do czestych infekcji ... Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 16:23 U nas jak na razie 0 Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 18:57 mój syn w grudniu i na początku stycznia dostał już 3 antybiotyki. I jak dla mnie to tak jest co roku. W sezonie zimowym około 6 antybiotyków to norma, czasem jest wiecej, ale co zrobic jak jest zapalenie płuc albo angina Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 19:01 U nas zero w ciagu nieco ponad 2 lat zycia mojego syna. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 19:35 a jest coś takiego jak "norma" antybiotykowa? są ludzie którzy miesiącami biorą antybiotyki bo muszą, są tacy którzy nie muszą wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 19:53 no najlepiej jakby normą bylo 0, ale czasem antybiotyku nie da sie uniknac. u nas jest tendencja malejaca ..... na szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 19:53 Córka, obecnie 6-letnia od trzech lat bez antybiotyku mimo dwóch zapaleń oskrzeli, jedno o cięższym przebiegu. Wcześniej, między drugim, a trzecim rokiem życia wzięła trzy antybiotyki i o trzy za dużo. Wtedy też zmieniliśmy pediatrę, który antybiotyk przepisuje tylko i wyłącznie wtedy, gdy są ku temu bezwzględne wskazania. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 07:52 q_fla a jak leczy się zapalenie oskrzeli bez antybiotyku?? Moje dziecko omija ta choroba, ale wszędzie słyszę, że na zapalenie oskrzeli lekarze dają antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 09:05 Pediatra mojego dziecka stosuję metodę czekania, tzn. jest temperatura, silny kaszel i zmiany osłuchowe, ale czekamy kilka dni (ok 5-7), czy stan się pogorszy. W tym czasie mam podawać Ibum na zbicie temperatury i syrop z cebuli, czosnku, cytryny i miodu. Żadnych aptecznych syropów, syntetycznych witamin. Dzieciak ma wypoczywać, jeśc nie musi, ma dużo pić. Jeżeli po tym czasie temperatura nie spadnie, mam go wezwać i wtedy zdecyduje o dalszym leczeniu i ew. wprowadzeniem antybiotyku. Już dwa razy bez antybiotyku wyleczył córce zapalenie oskrzeli, zazwyczaj po 5 dniach temperatura spadała( czyli sprawdza się fakt, że 90% zapaleń oskrzeli wywołuje wirus), zmiany osłuchowe się cofały, pozostawał jedynie kaszel, ale to normalne. W przychodni na dzień dobry dostałabym receptę na antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 09:12 Szczęśliwie mam taką pediatrę jak q_fla. Córka (4 lata) miała w życiu dwa antybiotyki (żaden zapisany przez naszą pediatrę) i o jeden za dużo (jeden był zasadny na fatalne zapalenie ucha). Ostanio mój syn (21 miesięcy) przeleżał 5 dni z gorączką 39-40 stopni i zmianami osłuchowymi. Antybiotyk miałam już w domu i rozmawiałam z lekarką kilka razy dziennie ale cały czas mnie stopowała. 6 dnia temperatura spadła. Kocham nasza lekarkę Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 09:15 No wiesz tylko do tego trzeba całkowitego zaufania do pediatry plus zimnej krwi rodziców. U mnie ztym ostatnim mogłoby być cienko. Jaką gorączkę miewa przy oskrzelach twoja Mała??? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 09:31 Ok. 39 stopni, ale ładnie daje się zbijać. Mam do lekarza całkowite zaufanie, bo przede wszystkim zawsze uważnie słucha co mówię, mogę zadać tysiąc pytań i zawsze dostanę odpowiedź, mogę do niego dzwonić zawsze - jeżeli nie może przyjechać poleci mi kogoś innego. Zazwyczaj jest tak, że receptę na antybiotyk dostaję przy pierwszej wizycie, ale mam go nie wykupywać, na to - jak twierdzi - jest zawsze czas, za to mam być z nim codziennie w kontakcie telefonicznym i zdawać relacje z samopoczucia córki. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 09:10 U moich dzieci na zap. oskrzeli podawane są leki wziewne i Zyrtec. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 13:03 U nas podobnie. Pulmonolog kazała trzymać się z dalleka od lekarza który na zapalenie oskrzeli przepisuje antybiotyk. Moi zawsze mają świsty, furkotanie, temperaturę powyżej 40 stopni, antybiotyk dostają sporadycznie dopiero wtedy gdy dojdzie do nadkażenia. Na zapalenie oskrzeli robimy inhalacje, oklepujemy, jak to nie pomaga to włączamy leki rozszerzające i leczące stan zapalny. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 20:14 W zyciu moich dzieci zero, w zyciu moim 32-letnim zero... I oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 20:30 Syn ma 5 lat- antybiotyku nigdy nie brał. Córka ma 2 lata i 4 m-ce, jak dotąd 4 razy brala antybiotyk. uważam, ze to dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 20:44 Moja córka ma 5 lat i antybiotyk brała raz w życiu, ponad rok temu (potem okazało się, że nie słusznie), a syn, który ma 2 lata też brał antybiotyk raz w życiu tuż po urodzeniu niby dlatego, że bardzo długo mi wody odchodziły i to tak na wszelki wypadek... Uważam, że moje dzieciaki o jeden antybiotyk za dużo brały, ale z tego co inne mamy mi opowiadają, to normą u ich dzieci jest kilka antybiotyków w ciągu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 20:47 Syn 0 w swoim życiu. Mąż 0 odkąd go znam. Ja średnio raz w roku ale nigdy na 'katary'. W poprzednim roku przy poronieniu a rok wcześniej silny stan zapalny od leczenia ósemki. Kiedyś częściej bo mam boreliozę. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 11.01.11, 21:19 Norma, to nie podawanie antybiotykow na infekcje wirusowe! W Polsce niestety przodujemy w statystykach unijnych. Malo tego, czesto przepisywane antybiotyki-nawet gdy mamy do czynienia z bakteriami-sa niewlasciwe!!! Lekarze prawie wcale nie pobieraja wymazow i nie robia chodowli. Takie trafianie na slepo. Dobrze jest jesli lekarz trafiajac slepo nie przepisuje toksycznych antybiotykow, ale te ,,lagodniejsze" dla organizmu. Niestety z tez roznie bywa i wala na maksa silne antybole. Sama to niestety doswiadczylam! Wiec ostrzegam, zeby zawsze sprawdzac dokladnie do jakiej gr. dany antybiotyk nalezy. Bo to, ze super mocny nie oznacza bynajmniej, ze skuteczny na dana przypadlosc!!!!! Moj syn przd 3 rokiem zycia bral pierwszy swoj w zyciu antybiotyk-idealnie trafiony choc sama pofatygowalam sie zrobic wymazy. Potem dostal na ,,czerwone gardlo" kolejny, nie podalam mu go, a infekcja WIRUSOWA, zakonczyla sie po kilku dniach. Pamietajcie, ze infekcje przedszkolne, te wszystkie katary, kaszle sa glownie spowodowane wirusami!!!! Natomiast jesli dziecko ma np. zapalenie ucha czy pluc, to antybol jak najbardziej wskazany Nawet Angine mozna wyleczyc bez udzialu atybola. Oskrzela tez, tylko trzeba dzialac szybko, zaraz jak pojawiaja sie pierwsze objawy chorobowe i ,,przechowac w domu", a nie puszczac zaraz po chorobie do przedszkola, kiedy dziecko w dlszym ciagu kaszle! Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 09:48 Wszystko można próbować wyleczyć bez antybiotyków. Niektórym się uda , innym nie. Jestem wielka przeciwniczka wszelkich skrajności w tej kwestii. I trzeba pamiętać że wirusówki pięknie torują drogę bakterie więc nawet to 90% wirusówek może się nadkazić i wtedy nie będzie wyjścia. U nas norma jest bardzo niefajna. 2-3 antybiotyki w roku każdy z chłopców z czego 1-2 na ostre zapalenia ucha.. Za każdym razem staje na uszach aby leczyć racjonalnie i objawowo i niestety nie zawsze się to udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
aihnoa Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 10:13 angine? serio? Myslalam, ze angina paciorkowcowa to jedna z tych chorób, które bezwzględnie antybiotyku potrzebują, bardziej niż zap. oskrzeli czy ucha. A czym leczyć anginę bez antyb? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 13:07 aihnoa napisała: > angine? serio? Myslalam, ze angina paciorkowcowa to jedna z tych chorób, które > bezwzględnie antybiotyku potrzebują, Angina nie musi być wywołana przez paciorkowca. ok. 70 procent angin wywołują wirusy. Odpowiedz Link Zgłoś
aihnoa Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 13:28 ale (dobry) lekarz chyba jest w stanie stwierdzić (tylko) po oględzinach, czy to wirusówka czy paciorkowiec? Czy nie? Mi lekarka pokazała u dziecka przekrwione gardło, pytała o bóle brzucha, gorączkę itp. i stwierdziła, że ewidentnie paciorkowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 13:32 Mi lekarka pokazała u dziecka przekrwion > e gardło, a widzisz najczęściej przekrwione jest objawem wirusa a ropne naloty paciorkowca, często ropne naloty okazują się grzybicą od antybiotyków-ja tam robię wymaz i jakoś dziwnie paciorkiowiec najrzadziej z niego wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 10:52 Po jakim czasie są wyniki takiego wymazu??? Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:05 robilam wymazy z nosa i gardla, czekalam tydzien. nie wyobrazam sobie czekac na taki wynik, gdy dziecko jest w kiepskim stanie, jak to bywa przy anginie. a jakie ryzyko powiklan przy paciorkowcu.....o tym juz nie wspomne. gdyby nasi lekarze dysponowali szybkomi testami na paciorkowca, to rozumiem ale czekanie na wyniki wymazu, kiedy dziecko ledwo zywe jest dla mnie nieporozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:28 Właśnie tak tłukło mi sie po głowie, że na te wyniki wymazu to się nieco czeka. Mając świadomość możliwych powikłań po anginie chyba bym nie ryzykowała- nie w przypadku swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 12:11 niekoniecznie w niemczech maja jakies szybkie testy, czeka sie kilka minut i lekarz wie, czy to co widzi w gardle to bakterie z tego co pytalam to i w polsce takie testy lekarze moga kupic, ale kosztow nfz nie pokrywa, a za antybiotyki i tak placi rodzic w niemczech leki dla dzieci sa placone przez kase chorych, wiec im sie bardziej oplaca pokryc koszty testow, niz zbednych lekarstw ot i caly sekret - kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:02 slonko1335 napisała: > Mi lekarka pokazała u dziecka przekrwion > > e gardło, > a widzisz najczęściej przekrwione jest objawem wirusa a ropne naloty paciorkowc > a, często ropne naloty okazują się grzybicą od antybiotyków-ja tam robię wymaz > i jakoś dziwnie paciorkiowiec najrzadziej z niego wychodzi. jak dziecko ma stwierdzona angine, naloty ropne na migdalach i wysoką gorączke - to robisz wymaz i czekasz tydzien trzymajac dziecko w takim stanie? az trudno mi w to uwierzyc, tym bardziej ze zazwyczaj angina wiaze sie tez w wymiotami i calkowitym brakiem apetytu.... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:16 Jeżeli ma naloty ropne na migdałach to angina paciorkowcowa najpewniej. Wymaz robię wtedy gdy jest tylko czerwone, przekrwione gardło a lekarza w przychodni przepisuje antybiotyk z tej okazji, na wynik ujemny czekam dobę i gdy stan dziecka się nie pogarsza nie widzę powodu do podania antybiotyku w tym czasie. Nasz prywatny lekarz sam mówi, że nie jest w stanie zawsze stuprocentowo stwierdzić czy angina jest wirusowa czy bakteryjna i robi szybki test na paciorkowca zanim przepisze antybiotyk-wynik jest po kilku minutach. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:25 acha jakbym miała podawać dziecku antybiotyk z powodu wysokiej gorączki to musiałabym dawać im z powodu każdej pierdoły bo moje dzieci zawsze bardzo wysoko gorączkują. Przy każdej infekcji temperatura przekracza 40 stopni a jakoś zdecydowana większość z nich podania antybiotyku nie wymagała i po kilku dniach samo przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 12:57 nie pisalam o dawaniu antybiotyku z powodu wysokiej goraczki, ale o podaniu go przy stwierdzonej przez lekarza anginie i objawach tejze - w tym wysokiej goraczki. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 13:23 no więc przy stwierdzonej przez lekarza anginie i wysokiej gorączce u moich dzieci musiałabym podać chyba z 15 antybiotyków przez niego przepisanych, z których konieczne było może z 5 bo cała reszta to były anginy wirusowe ale oczywiście w przychodni łatwiej wypisać antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 13:34 przesadziłam, sprawdziłam recepty które sobie kolekcjonuję od jakiegoś czasu-mam 6 niewykupionych antybiotyków na anginy dla dzieci z czego jedna jest od lekarza prywatnego którą zostawił wtedy gdy kazał zrobić wymaz w labie i kazał podać w razie jakby wynik był dodatni. Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 13:51 to albo lekarz nie potrafi rozpoznac prawdziwej anginy albo dzieci rzeczywiscie chorowite. czy taka ilosc angin jest normalna sprawa? czy raczej wynika z jakiegos dodatkowego problemu, na przyklad przerosnietego migdala? pytam z ciekawosci bo nie mam doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 14:00 w naszym przypadku jest tak, im mniej chodze do lekarza tym lepiej dla mojego dziecka, bo mniej lekow dostaje w tym antybiotykow juz jestem bogatsza o doswiadczenia i odwlekam pojscie do lekarza jak najdluzej. przy drugim dziecku na pewno bede mądrzejsza i mniej spanikowana. niestety przy zlobkowiczu swoje przeszlismy w pierwszym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 14:12 elan-o100 napisała: > to albo lekarz nie potrafi rozpoznac prawdziwej anginy albo dzieci rzeczywiscie > chorowite. w przychodni każdy dostaje paniki jak przychodzę z tak wysoko gorączkującym dzieckiem, naprawdę rzadko kiedy udaje mi się stamtąd wyjść bez antybiotyku albo chociaż bactrimu, podejrzewam że zaczerwienione gardło od razu jako anginę lub jej początek diagnozują... Dzieci podatne na choróbska swoją drogą, alergicy, córka astmatyczka, syn z podejrzeniem astmy. Syn jest jeszcze mały ale migdał już za duży próbujemy na razie zmniejszyć go lekami bo laryngolog usunięcie jako ostateczność stawia, jednak u nich większy problem to zapalenia oskrzeli a u syna wysiękowe zapalenia ucha. Trafił nam się dobry lekarz prywatny i mimo że wydajemy na wizyty masakryczne pieniądze to warto, pokierował nas do odpowiednich specjalistów, nauczył rozpoznawać objawy, specjaliści wdrożyli odpowiednie leczenie i zalecenia co robić jak tylko coś się zaczyna dziać. Dzięki temu od maja zeszłego roku jest naprawdę dobrze, infekcje są ale krótkie, dzieciaki nieźle się przy nich czują, nie mieli ani razu zapalenia oskrzeli ani nawrotu ostrego zapalenia ucha podczas gdy wcześniej zapalenie oskrzeli po dwa razy w miesiącu było i dzieci w przychodni dostawały za każdym razem antybiotyk. Pulmonolog jak usłyszała jak były leczone kazała się trzymać z daleka... A skłonność do angin to może po mnie bo ja miałam bardzo często ale też się okazało, że wirusówki a kilka lat karmiono mnie antybiotykami na nie i ciągle ciągle wracały-teraz spokój od jakiegoś czasu, psiakam tantum-werde jak boli i przechodzi szybko Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:30 asz > prywatny lekarz sam mówi, że nie jest w stanie zawsze stuprocentowo stwierdzić > czy angina jest wirusowa czy bakteryjna i robi szybki test na paciorkowca zanim > przepisze antybiotyk-wynik jest po kilku minutach. Jaki to test?? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:37 Pytasz konkretnie o firmę? jeżeli tak to nie mam pojęcia. Pobiera wymaz z gardła i migdałków wkłada do testera i po kilku minutach jest wynik. Wadą jest to, że podaje tylko info czy paciorkowiec jest a nie czym go leczyć, no ale do tej pory antybiotyk o szerokim spectrum się sprawdził zawsze-paciorkowiec wyszedł z badania dwukrotnie, raz mimo nieobecności paciorkowca na swoim teście lekarz zlecił wymaz w labie z antybiogramem bo gardło mu brzydko bardzo wyglądało ale wynik był ujemny. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 11:40 słonko akurat nazwa firmy NIC by mi nie powiedziała. Natomiast to jak opisałaś- właśnie o to chodziło, na czym to polega. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 18.01.11, 10:42 wczoraj jak byłam u fryzjera to w jakiejś gazetce trafiłam na artykuł dr Ozimka o anginie i mówił, że ma jakąś latarkę i jak zaświeci nią w gardło to paciorkowiec świeci jak robaczki świętojańskie i od razu wiadomo-fajna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 00:01 u moich - 0 antybiotyków i oby jak najdłużej Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 07:50 Norma by było pewnie zero. Moja 3 latka (od września przedszkolak) brała w swoim życiu 2 razy antybiotyk- pierwszy raz wiem z perspektyw czasu, że był niepotrzebny. Mała miała wtedy 14 miesięcy, miała okropny kaszel- ale tu spanikowałam i dałam na wszelki wypadek- oczywiście za zaleceniem pediatry. Drugi raz nie było wyjścia-w wieku 1,5 roku Młoda dopadł paskudny ZUM (gorączka 40 stopni, ropomocz).Tu nawet sie nie zawahałam dawać czy nie ten antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 07:50 Nie norma a najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aihnoa Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 10:18 1 dziecko: do 2,5 roku życia zero antybiotyków, w 3cim r.ż. 5 antybiotyków, w 4tym - 2 antyb. Próbujemy redukować, szukać lekarzy, kt. nie przepisują i zaczynam myśleć nad homeopatią bo czasem nerwy zawodzą. 2 dziecko: 3 antybiotyki rocznie. Duzo Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 10:41 Na tym forum norma to faktycznie zero, ale jak sie ma dziecko, u którego pojawiaja sie galopujące goraczki, w pół godziny z 39.4 na 41.2, leki przeciwgoraczkowe nie chca działac, a jesli troche podzialaja, to po 3 godzinach mega gorączka wraca... to wtedy wszystkie opowiesci o czekaniu 5-7 dni mozna między bajki włożyc.... Ja sama jestem przeciwniczka antybiotyków bez potrzeby, ale niestety odkad córka chodzi do przedszkola "norma" bardzo sie zwiekszyła, jej niestety banalne wirusowe infekcje przechodza czesto na ucho i wtedy nie ma u nas wyjścia, teraz walczymy (bez antybiotyku rzecz jasna) z kolejną wirusówką, przetrwałam 3 dni z temp. 39 stopni, jest lepiej, ale modlę się, aby znów na ucho nie przeszło.... Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 10:45 Syn 7 lat - antybiotyków branych w swym życiu 0. Bliźniaki,wcześniaki lat 3-antybiotyków branych w swym życiu 0. Tfu,tfu oby tak dalej. Jak narazie dzieci nie chorują wcale(czasami katar). Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 fairycharlotte 12.01.11, 22:20 Ja mialam dokladnie to samo Dziecko przez 3 doby tem podwyzszona. Poza tym zero innych objawow. Po tych 3 dobach temp wrocila do normy, pojawil sie katar i zaczerwienione gardlo. Lekarz przepisal ,,asekuracyjnie" antybiotyk z racji wczesniej przebytego zapalenia ucha. Nie podalam go, a dziecko wyzdrowialo bez szwanku Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 10:58 WOW!!!!! Jestem w szoku, normalnie nie wierze wlasnym oczom. 0,0,0,0,0 ZERO antybiotykow w ciagu calego roku???? Super!!! Tylko pozazdroscic. Moj syn 4,5 roku ma na swoim koncie wszelkie mozliwe antybiotyki, po kilka razy w roku. I jestem pewna, ze nie byly przepisane bez powodu, bo nasz pediatra rowniez unika antybiotykow, zawsze robi wymaz z gardla przed podaniem, a najczesciej syn bral antybiotyk na zapalenie ucha (nie wiem czy wasi lekarze znaja jakis inny sposob na zapalenie ucha???) Za to w Polsce zawsze mial przepisywany antybiotyk na tzw. "zapalenie gardla" i oczywiscie bez wymazu, na czuja, nie wiem co to za zjawisko to zapalenie gardla, bo tutaj nie ma takiej choroby, albo jest angina (i tez nie kazda wymaga antybiotyku) albo zaczerwienione gardlo i katar splywajacy - nie wymagajace antybiotyku. Zazdroszcze, ze macie dzieci, ktore nie choruja i macie wielkie szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 11:09 ja sie ciesze, ze mam zdrowe dzieci tfu tfu, corka 4,5 corka 3 syn 2 lata - zero antybiotykow, infekcje "z sila wodospadu" czyli doba gora poltorej objawow i zdrowe, nawet do lekarza nie chodze moja srednia raz miala cos, co wygladalo jak zapalenie ucha, miala goraczke, bolalo ja ucho i nie dawala sobie aparatu zalozyc i gorzej slyszala, robilam jej oklady z cebuli i dawalam syrop homeo, po dobie goraczka zeszla, ucho bylo bolesne jakis tydzien, ale wciaz dawalam cebule na ucho i kropelki i przeszlo.. czasem chyba dobrze, jak sie nie ma czasu do lekarza pojsc moze to geny, moze moje czary mary, maz w dziecinstwie duzo chorowal, ale matka pigula szprycowala go kazdym dostepnym antybiotykiem, wiec moze z natury wcale chorowity nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 11:25 > Zazdroszcze, ze macie dzieci, ktore nie choruja i macie wielkie szczescie. A nie nie. Chorują. Tzn. teraz nie, ale poprzedni sezon jesienno-zimowy był chory co chwila, pewnie dlatego, że był to jego pierwszy rok w żłobku. Tyle że ja na te choroby nie daje antybiotyków, ba - nawet do lekarza nie chodzę zazwyczaj, bo po co? Mój lekarz zawsze mówi "na wirusa nic nie poradzę", każe leczyc objawowo czym tam sobie chcę (a ja wiem czym, a on wie, że ja wiem) i czekać. Więc zazwyczaj czekam i go nawet nie odwiedzam, po co mam narażac dziecko na kontakt z innymi chorymi? Gdybym trafiła na jakiegoś idiote, który na wirusówkę, bez wykonywania antybiogramu, daje antybiotyk to bym go zmieniła raz dwa, a antybiotyku nawet nie kupiła. Przy czym zapalenia ucha na szczęście moje dziecko nie miało (dziwne, bo ja miałam niedawno, wyleczone bez antybiotyku rzecz jasna, a jego nawet nie ruszyło), zapalenie oskrzeli myślę, że miał, ale też bez lekarza, leczone objawowo - wyzdrowiał. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 12:53 Też zazdroszczę tym co mają zero na koncie Moje dzieci niestety dużo brały i na pewno 40% to na wyrost, moja lekarka najczęściej mówi "po co czekać, rozpaćka się tylko, pogorszy" i "jakie biedne dziecko, jak on się męczy, trzeba go polekować" itp. Zapaleń ucha nie miały nigdy, anginy też nie, tyko oskrzela lub coś bez nazwy typu czerwone gardło, katar, kaszel, pewne zmiany osłuchowe, temperatura prawie nigdy nie przekraczająca 39 stopni i ...antybiotyk! Ale mam plan jak to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 13:02 Prosto, zmienić lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 10:44 Tak, to proste I zrobię tak jak zmienimy miejsce zamieszkania na zdecydowanie odległe, bo teraz naszym lekarzem jest osobista teściowa, i zmienić ją oficjalnie to jakby się na nią wypiąć, byłaby na pewno obrażona i popsułoby to stosunki między nami, także jeszcze trochę... (ale widoki na zmianę są) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 13:10 nie wiem czy wasi lekarze znaja jaki > s inny sposob na zapalenie ucha???) to zależy od zapalenia ucha. Bardzo często wcale nie jest ostrym zapaleniem gdy antybiotyk jest konieczny a przewlekłym wysiękowym lub uchem kataralnym a wtedy antybiotyk konieczny nie jest lub nie zawsze jest bo oczywiście zależy od przypadku, pacjenta itd.. Młody ma już wszystkie typy na koncie i wyłącznie na ostre z pęknięciem błony antybiotyk dostał, wszystkie inne udało się wyleczyć bez. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 19.01.11, 15:46 zależy jakie zapalenia ucha.Jeśli kataralne to mój syn dostaje antybiotyk w kropelkach do nosa z zaleceniem dmuchania w słomkę do wody przy zatkanym nosie.Jak na razie 4 razy zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 12:25 Moje dziecko do 5 mies życia wyczerpało już normę antybioli i inszego świństwa na najbliższe 80 lat, więc zgodnie z "założniem" przez prawie 2,5 roku nie brało żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 13:10 U nas w tej chwili przypada mniej niż jeden na rok, na dziecko. Córka w szkole więc trochę wyrosła z chorób. Synowie w przedszkolu ale zwykłe przeziębienia kończą się pobytem w domu i zestawem -rutinacea, syrop z babki lancetowatej, krople do nosa, oklepywanie. Dawno już nie było zap. oskrzeli. Chyba wyrastają Odpowiedz Link Zgłoś
mnaimmnia Re: norma antybiotykow w ciagu roku 12.01.11, 22:09 u starszego były 3 antyb w ubiegłym roku. Na 3 ostre zapalenie krtani. Słusznie czy nie tego nie wiem, ale stan młodego był ciężki. Tak czy siak pediatrzyca słynie z tego że antybiotykowa jest. Już do niej nie chodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
onoma-topeja Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 10:55 u malej w tym roku nie bylo zadnego antybiotyku,mimo iz od wrzesnia chodzi do przedszkola. ostatnio brala chyba jak miala cos kolo roku. starszak w tym roku bral chyba dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
emitka1.1.9 Re: norma antybiotykow zalezy od matki... 13.01.11, 11:14 ... dziecka i od tego co uwaza za norme moja mala ma 2 latka i jeszcze nigdy nie dostala zadnego cale szczescie nie musiala. jestam przeciwniczka podawania lekarstw, podam tylko wtedy kiedy jest to bardzo konieczne (nie znaczy to ze przy 39 goraczki pozwalam sie meczyc dziecku), ale to ja.... moja kuzynka podala swojej corce 6 razy antybiotyk w ubieglym roku tydzien temu mala miala 38,5 goraczki i kaszlala, byla najpierw na pogotowu gdzie dostala nurofen i syropek, pozniej u rodzinnego, po czym prywatnie i nic antybiotyku nie dostala bo jak wszyscy twierdzili nie jest konieczny. natomiast ona stwierdzila: jej slowa "bez antybiotyku sie nie obiejdzie, w zyciu jej nie przejdzie" poszla wiec do jakiejs sasiadki ktora jej zalatwila antybiotyk "na lewo" ! wiec zadowolona podaje dziecku antybiotyk, przeciez to dopiero 1 raz w tym roku i nic jej nie bedzie!!! mnie to szokuje ale nie moge sie wtracac bo to nie moje dziecko prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 12:16 19 m-c, zero antybiotykow mimo chodzenia do zlobka juz przeszlo 4 m-c. Mielismy raz goraczke przez tydzien, zbijana paracetamole i ibufrenem. Norma to zero Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi85 Re: norma antybiotykow w ciagu roku 13.01.11, 21:15 A jeżeli zapalenie oskrzeli( 2 w ciągu roku, w między czasie jeszcze 2 zap.płuc) przebiega bez gorączki,dziecko nie odkrztusza nawet po syropach cały czas rzęzi i gra w oskrzelach, dostaje antybiotyk i dalej to samo, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: norma antybiotykow w ciagu roku 15.01.11, 00:44 To zalezy od wiedzy i checi rodzicow tez. Cora bralaby conajmniej 5 razy antybiotyk, gdyby nie moj upor. Na zwykle infekcje albo podejrzane goraczki trwajace troche dluzej niz 2 dni, od razu przepisywano antybiotyk. Moglam podac, wolalam jednak jechac do innego lekarza, konsultowac. Niestety wielu rodzicow idzie na latwizne, bo im sie nie chce pomyslec. Gorzej, jak dzieciak zlapie bakterie, na ktorej leczenie organizm bedzie oporny, wtedy to jest dopiero klops. Podstawa to madry, zaufany lekarz, a nie jakis rutyniarz. Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie mój lekarz twierdzi, że 7-8 18.01.11, 11:48 jak przed ostatnio im zapisywał a ja byłam przerażona bo to już 3 czy 4 to mi tak powiedział, że teraz to jest norma przy takich dzieciach 7-8 w ciągu roku..wiem, wiem powinnam zmienić lekarza ostatnio jak chłopaków coś wzięło a ja się bałam, że to znowu gardło to lekarz przyjechał, zbadał i powiedział, że zwykłe przeziębienie, coś tam na recepcie zapisał i kazał przez 10 dni podawać z lakcidem..podejrzliwość moją wzbudził ten lakcid i pojechaliśmy do apteki i się okazało, że zapisał antybiotyk..mając na pamięci przyjętą przez lekarza normę stwierdziłam, że poczekam na rozwój wydarzeń, dawałam chłopakom herbatę z lipy, wodę z cytryną i miodem, syrop z cebuli no i przeszło bez większych ekscesów. tak sobie myślę, czy on się nie chciał z tymi 7 antybiotykami do roku wyrobić Odpowiedz Link Zgłoś