Dodaj do ulubionych

kaszel - odkasływanie

10.03.11, 20:46
Dziewczyny proszę poradźcie coś. Moje dziecko 5 lat trzy tygodnie temu - katar i kaszel. Osłuchowo czysty - kaszel wg naszego lekarza (prywatna wizyta) od spływającego kataru (w nosie i gardle - haemofilius influaenzae). Recepta: smarować pulmexem, woda morska, oklepywanie i przeczekać. Katar w zasadzie przeszedł - coś furczy jednak w zatokach i chrapie w nocy, ale daje się wytrzymać. Problemem jest ten kaszel, a raczej jakby odkasływanie takie suche, zwłaszcza rano (wtedy bardziej mokrawy) i praktycznie co chwilę wieczorem (suchy), czasem budzi się w nocy ok. 5 i kaszle tak z 20 minut. Podałam mu syrop z cebuli - nie pomaga. w zeszły czwartek i dziś poszliśmy do ośrodka (z oszczędności sad ) na osłuchanie i oskrzela, płuca ok. Na kaszel dostaliśmy: zrobić bańki, herbapect i elofen (co do tego drugiego nie jestem przekonana, bo mały bierze lek na padaczkę i jak przypomniłam o tym pani doktor to też nie była pewna czy można łączyć, po sprawdzeniu w jakimś notatniczku powiedziała że tak, ale trochę się też naczytałam negatywnych opinii o tym syropie). Co mogłabym mu podać? Myślałam że to taki poinfekcyjna nadwrażliwość, ale 3 tyg. to chyba trochę za dużo. Czy czeka nas kolejna wizyta prywatna (chociaż nasz lekarz na takie odkasływanie i tak nic nie daje)?
Obserwuj wątek
    • fogito Re: kaszel - odkasływanie 10.03.11, 20:52
      A próbowałaś płukac synowi nos i zatoki Sinus Rinse? Był o tym spory wątek. Zajrzyj też na www.nosizatoki.pl W ten sposób można dziecko bez leków wyprowadzić z katarów i stanów zapalnych zatok przynosowych.
      Kaszel suchy po infekcji może się utrzymywac i z miesiąc. Wygląda na to, że coś mu jednak przeszkadza w tym gardle. Może to ta spływająca wydzielina z nosa...
    • mama_karusi Re: kaszel - odkasływanie 10.03.11, 21:07
      to co opisujesz jest bardzo podobne do sytuacji mojej corki ktora tez zaczela kaszlec glownie w nocy i nic nie pomagalo, osluchowo bylo czysto, robilam inhalacje, smarowalam mascia dawalam syropy i nic!
      dopiero jak zrobilam badanie kalu okazalo sie ze jest masakrycznie zarobaczona jestesmy w trakcie kuracji...
      • green.szate Re: kaszel - odkasływanie 11.03.11, 15:37
        Oczywiście nie ma pewności z skąd ten kaszel, czy po-infekcyjny, czy coś drażniącego powoduje ten kaszel czy może dodatkowo suche powietrze, czasem wystarczy nawilżyć bardziej domek. Nie wiadomo, gdzie szukać przyczyny....
        U mnie było podobnie córcia miała taki kaszel i trwał prawie dwa miesiące, syropki nie pomagały a kaszel wzmagał się głównie w nocy, choć i w dzień też był. I tak z czasem kaszel przeszedł a ja nie wiedziałam skąd był, przeszedł to dobrze, wróciliśmy do codzienności. Po jakimś czasie tak z pół roku zrobiłam ot tak badania kontrolne krwi. Wyszły powiększone ezynofilie. Po konsultacji ze specjalistą i zrobieniu dodatkowych badań wyszły.....robale i to wstrętne. Okazało się że ten kaszel i pojawiające się wysypki ( pokrzywka na piersiach) były oznaką tych robali.
        Niezależnie od przyczyny warto zrobić morfologię z rozmazem, może tam będzie odpowiedz? Jeśli wszystkie wyniki są w normie to super, jednak sprawdzić nie zaszkodzi i jest to rozsądne rozwiązanie we wszelkich niewyjaśnianych dolegliwościach.
        • bobusie Re: kaszel - odkasływanie 13.03.11, 20:44
          Witam, za waszą radą zrobiłam młodemu morfologię z rozmazem ręcznym. Wyniki: podwyższone limfocyty (53%) i obniżone płytki krwi (190 przy normie 210-400). Zadałam pytanie Pani doktor z forum nt morfologii i odpisała, że nie ma powodu do obaw. Kaszel nadal się utrzymuje. W którym kierunku zatem podążać? Czy jednak zatoki i bakteria są powodem tego odkasływania? Boję się że lekarze zaproponują sterydy wziewne.
          • patrycja16054 Re: kaszel - odkasływanie 15.03.11, 12:52
            U nas to samo, zaczyna się tylko wcześniej-razem z sezonem grzewczym. Podaj syrop Actifed (jeśli mozesz-tak z 5 dni ) mysle że zadziała. takie kaszle to z reguły od spływającej wydzieliny z nosa (co w nocy spłynie z nosa to rano trzeba wykasłać i jak się dziecko kładzie wieczorem do łóżka to też kaszle). U nas diagnoza to całoroczny alergiczny nieżyt nosa-i Actifed pomaga.
    • green.szate Re: kaszel - odkasływanie 17.03.11, 21:28
      Obserwuje Twój wątek i sama nie wiem. U nas suchy kaszel był oznaką pasożytów, również może być alergia. IgE, toksoplazmoza, toksokaroza - te badania powinny potwierdzić bądż wykluczyć alergię bądż pasożyty...
      • bobusie Re: kaszel - odkasływanie 17.03.11, 22:23
        dzięki za pomoc. Jeżeli chodzi o alergie testy z krwi i skórne, cytologia nosa ją wykluczyły. Ja jednak obstawiam te paskudną bakterię w nosie i gardle - te zatoki cały czas nie dają nam spokojusmile A propos - kaszel nieco mniejszy, ale znów furczenie w noskusad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka