guska3 15.05.04, 10:05 moja MAŁA dostała jakiś czerwonych krostek na wargach sromowych, smarowałam to już czy mogłam i nie schodzą, czego używacie w takich przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawlinka Re: krostki na cipuszce 15.05.04, 10:21 Teraz mamy właśnie analogiczną sytuację i stosujemy Cutivate maść. Zdrówka. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mama Re: krostki na cipuszce 15.05.04, 11:36 A nam dermatolog zalecił smarowanie Pimafucinem, poza tym dokładne osuszanie po użyciu chusteczek pielęgnacyjnych i najlepiej częste wietrzenie (przy zmianie pieluszki) oraz generalnie zapobiegawczo jako najlepszy - Sudocrem (też na już wsmarowany Pimafucin). Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: krostki na cipuszce 16.05.04, 01:00 Cutivate maść to silny steryd!!! Przepisał go lekarz na cipuszkę?! Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: krostki na cipuszce 16.05.04, 15:13 No! Uwaga z tym Cutivate.A zwłaszcza z polecaniem na forum nieświadomym mamom (nie wszystkie znają składy leków i ich faktyczne przeznaczenie),bo można narobić więcej złego niż dobrego. Pimafucin ostatecznie można,ale po stwierdzeniu przez lekarza, że to grzybica (z nadkażeniem bakteryjnym np.)Ale odpowiedzialność za te leki niech biorą lekarze.Pimafucin jest lekiem, którego nie wolno stosować w ciąży i w czasie karmienia piersią, więc nie taki obojętny. Jeśli już maść (o ile to grzybek) to lepiej zacząć od clotrimazolum. A najlepiej spróbować kilka kropli azulanu rozpuścić w małej ilości przegotowanej wody i tym przemywać (o ile nie ma uczulenia na rumianek).I kategorycznie odstawić na ten czas nawilżające chusteczki.I osuszać, osuszać i jeszcze raz osuszać. Z sudocremem też lepiej uważać przy podrażnionej skórze, bo często jeszcze bardziej podrażnia. Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: krostki na cipuszce 16.05.04, 16:06 czy to jest na wargach sromowych czy na zewnatrz?? bo jesli wewnatrz bo pedzilabym szybko do lekarza. Na zewnatrz bo moga byc grzybki. Mysmy mialy cos takiego. Pojawia nam sie tez po podklejaniu woreczkiem na mocz. Sa to krosteczki. Czasem ich jest tak duzo ze zlewaja sie w plamy. Pediatra kazala kupic Clotrimazol krem - pomoglo od razu. Wczesniej (inny pediatra w innym kraju) dala dwie masci - miejscowo do smarowania i zel do buzki (jej zdaniem bylo to od polizania czegos brudnego).Pomoglo ale byly nawtory. Po clotrimazolu nawrotow jeszcze nie bylo. Zdrowka zyczymy Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mama Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 10:29 Dla uspokojenia, informacje z ulotki kremu Pimafucin: Wskazania: zakażenia skóry i błon śluzowych wywołane Candida albicans; MOŻNA stosować podczas ciąży i laktacji; są też tam inne informacje, które świadczą o tym, że jest to lek łągodny. Jest tak łagodny jak lub łagodniejszy niż Clotrimazol, tylko droższy. Stosowany jest często w przypadkach pojedynczych, niegroźnie wyglądających krosteczek w "strategicznych" okolicach. Może miałyście do czynienia z inną postacią leku zawierajacego natamycynę i stąd te poważne ostrzeżenia. Oczywiście, ja też najpierw polecałabym naturalne, ziołowe środki. Pozdr, K. Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 19:05 Każda postać Pimafucinu (drażetki,zawiesina,globulki,krem,krople) zawierają natamycynę. Faktem jest jednak, że krem ( do zastosowania zewnętrznego) nie jest niebezpieczny, bo nie wchłania się ze skóry.Natomiast postaci do stosowania wewnętrznego nie można stosować w czasie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
guska3 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 13:33 od sudocremu mamy uczulenie (wczesniej już sprawdzone) teraz smaruje jej pudrem w płynie i troche lepiej, a jeśli chodzi o clotrimazol to ja miałam to kiedyś jak miałam jakiś tam stan zapalny, Odpowiedz Link Zgłoś
pawlinka Re: krostki na cipuszce 18.05.04, 17:17 dzięki za ostrzeżenie, ale tak właśnie poleciła pediatra. Spróbuję czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
edie28 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 12:44 Ja bym dla świętego spokoju zrobiła badanie moczu. Moja córka jakiś czas temu miała czerwone krostki na zewnątrz co prawda i po badaniu moczu okazało się że ma dość duży ropomocz i prawdopodobnie od zakażonego moczu zrobiły się te krostki. Oczywiście to nie muszą być objawy zakażenia, ale warto sprawdzić.... Pozdrawiam, Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
agatkar1 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 14:15 Ja także radzę sprawdzić mocz. U mojej córci co pewien czas wychodzą takie krosteczki i szczególnie po antybiotyku. Reaguje tak, ale co ważne choruje na nawracające zakażenie ukł. moczowego. Na krosteczki dermatolog zalecił clotrimazxol, a także jakąś robioną maść na noc. kiedyś po antybiotyku krosteczki zamieniły się na place, a wargi sromowe wewnątrz były ognisto czerwone, wtedy najbardziej pomaga Nystatyna ale nie w dawce 4 razy dziennie po ml., ale raz po 4 ml. Pozdrawiam Agata i Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
guska3 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 15:11 my właśnie skończylismy brac antybiotyk, ale nie związna choroba byla z układem moczowym, najpierw były zastrzyki i po nich nic nie było, a pozniej ten sam antybiotyk doustnie i po skonczonej kuracji wyskoczyly te krostki Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaww Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 19:10 mała mogła dostac uczulenie na lek. ja w takim przypadku stosowałam tormentiol, a ostatnio oxycort maść, oraz puder w płynie jak przy ospie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: krostki na cipuszce 18.05.04, 09:05 U Oli byłyn takie krostki (wcześniej miała pleśniawki w buzi i śądzimy, że to było z tym związane) i pomogło pędzlowanie wodnym roztworem gencjany. Pozdr Aga Odpowiedz Link Zgłoś
dzastina2 Re: krostki na cipuszce 18.05.04, 17:06 trochę mnie zbulwersowałaś tym tytułem ,,krostki na cipuszce,, powiedz mi jak nazywasz swoją , jak na dziecka mówisz cipuszka? nie było lepszego określenia? Odpowiedz Link Zgłoś
guska3 Re: krostki na cipuszce 19.05.04, 13:07 niestety nasz język nie jest bogaty w wyrazy do okreslania miejsc intymnych, nie wydaje mi się, żeby "cipuszka" była brzydkim określeniem nie jest ona ładne ale według mnie ujdzie Odpowiedz Link Zgłoś