martagoryczka Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 05.07.04, 00:32 Witam wszystkie refluxowe mamy! Przyznam się, że im dłużej czytałam wasze opowieści tym bardziej zaczęłam się bać. Synek ma zdiagnozowany prawostronny reflux 3 st, czyli już do samej nereczki. Wyszło po cystografii. teraz czekamy na decyzję i konsultację urologa, bo niestety teraz go nie ma. Nam do tego przeklętego refluksu dołączyła się kamica nerkowa, a dodam, że mój synio ma tylko 17 i pół miesiąca. Planują zabieg, ale jak on będzie wyglądał jeszcze nie wiem. Lekarze mówili, ze reflux tego stopnia z powodzeniem można leczyć farmakologicznie ok 2 lat. My niestety będziemy mieli zabieg ze względu na wielkość kamienia w nerce, który ciągle rośnie (obecnie ma 7mm). Gdyby mały go donosił do 18 roku życia miałby szansę na rozbicie ultradzwiękami ((( Ironia losu, czekać prawie 16 lat W naszym wypadku musimy go usunąć operacyjnie i przy okazji zoperowareflux który sprzyja i powiększa kamola. Dodam, że kamień urósł do tych rozmiarów w ciągu ok 3 tyg.Poprzednie kamienie Maksio wysikał po tygodniu bezmoczu i wielkiego bólu (kroplówki, atybiotyk i stale coś przeciwbólowego). Piorunująco szybko. Tak więc załatwią nam obie sprawy za jednym zamachem. Mały będzie brał lek o nazwie INDAPEN, czy ktoś może o nim słyszał? Strasznie się boimy o Maksika, dużo już z nim przeszliśmy. Pozdrawiam wszystkie refluxowe mamy, a jeśli któraś wie coś jeszcze na temat kamieni i refluxu razem wziętych to proszę o kontakt Pozdrawiamy Marta i Maksik "Kamieniarz" )))) Odpowiedz Link Zgłoś
zuza_k Pomóżcie! - nie rozumiem opisu USG 08.07.04, 13:44 Cześć, Może pomożecie mi zrozumieć opis USG, a właściweiie jego fragment. "Układy kielichowo-miedniczkowe wykazują niewielkie czynnościowe poszerzenie związane z wypełnieniem pęcherza do 130 ml. Miedniczki mierzą w tej fazie badania w wymiarach ap po 6-8 mm." Wg opisu reszta jest OK, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi z czynnościowym poszerzeniem. Urolog powiedział, że to normalne i że to nie jest refluks. Miedniczki są poszerzone moczem, więc czy ten mocz nie uszkadza nerek? Dodam, że moja córeczka ma 3 lata, a przed badaniem wypiła b.dużo. Czekam na Wasze odpowiedzi, Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
zuza_k Re: Pomóżcie! - nie rozumiem opisu USG 12.07.04, 16:47 Dziewczyny, Czy nie znacie odpowiedzi na moje pytanie dot. opisu USG? A może ktoś wie, co znaczy refluks bierny a co czynny? Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: Pomóżcie! - nie rozumiem opisu USG 12.07.04, 18:08 Przykro mi ale nie wiem co to znaczy. Moja córcia miała wykonywane usg kilka razy ale wszystko było dobrze. Jedyne co wiem to jest to że gdy miedniczki są poszerzone to często lekarze zalecają wykonywanie cystografii bo na badaniu usg refluxu nie będzie widać tylko na cystografii. Myślę że gdy miedniczki są poszerzone to może być podejrzenie refluxu ale tak na prawdę tylko cystografia może to wykluczyć lub potwierdzić. Radziłabym wizytę u urologa. Jeśli chodzi o relux bierny i czynny to sama jestem ciekawa co to oznacza. Na pewno zapytam o to urologa mojej córci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: refluks czynny a bierny 17.09.04, 11:19 Refluks czynny - wystepuje podczas mikcji, refluks bierny jest od niej niezalezny. Odpowiedz Link Zgłoś
cody2 przed cystografią 11.07.04, 15:23 Witam!!! Włąśnie przejrzałam cały ten wątek. Mam mieszane uczucia. Z jednej strony dużo pocieszających informacji, z drugiej nieciekawe wizje. Kilka dni temu wróciłam z Małym ze szpitala - infekcja układu moczowego - e.coli, 10 dni antybiotyk, teraz 15 dni furagin i witamina c. W sumie postępowanie standardowe, jak sie okazuje. Dostaliśmy też skierowanie na cystografię. I juz prawie miałam podjeta decyzje o rezygnacji z tego inwazyjnego badania, zwłaszcza, że usg nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Jdnak po lekturze tego watku, chyba zmienie decyzję. Lepiej wiedzieć o tym najgorszym i leczyć, niznie wiedzieć i pozwolic na postępy choroby. Zyczę duuuuzo zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: przed cystografią 11.07.04, 15:34 U mojej córci pierwsze usg też nic nie wykazało i też stwierdziłam, że cystografia niepotrzebna, jednak urolog do którego się udałyśmy uświadomił mnie w tym jak ważne jest to badanie. Prawdę mówiąc miałam nadzieję że cystografia nic nie wykaże. A jednak...... Musisz być dobrej myśli, z tego co wiem reflux częściej występuje u dziewczynek niż u chłopców. Istotne jest również to w jakim wieku jest twój synek, jeżeli jest już starszy to również nie ma powodów do niepokoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brenia1 Re: przed cystografią 12.07.04, 00:33 Po przeczytaniu tego wszystkiego też jestem przerazona. MOja mała (11 mies.) w piątek znów miała złe wyniki (dużo leukocytów), obfity śluz i flora bakteryjna (co to znaczy?). Miała e coli i chyba jest kolejny nawrót (trzeci). Tydzień temu skończyła brać furagin, wcześniej był baktrim, jeszcze wcześniej keflex. Cały czas 10 kropli Cebionu na noc. Jutro (a właściwie już dziś) odbieram wynik posiewu. Boję się, że nie będzie dobrze. Na razie miała tylko USG, które wykazało jakieś zmiany na nerce (lekarz powieział, że to może być taka jej uroda). Ale sama już nie wiem, co robić dalej. Szukać innego lekarza? brenia1 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: przed cystografią 12.07.04, 10:25 Moim zdaniem powinnaś wybrać się jak najszybciej do urologa dziecięcego, który na pewno zaleci wykonanie cystografii, badania które ma na celu wykrycie czy dziecko nie ma jakiejś wady wrodzonej w obrębie układu moczowego. Do czasu wykonania cystografii powinien być przewlekle podawany furagin, aby zapobiec nawrotowi zakażenia. Dziecko powinno również dużo pić. Istotne jest również ogólne samopoczucie dziecka - czy jest marudne, ma podwyższoną temperaturę, wyniotuje, ulewa. Jeśli nie to oznacza że zakżenie nie jest poważne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: przed cystografią 12.07.04, 11:07 Ja też bym doradzała cystogragię. Wprawdzie to badanie inwazyjne, ale u mojej córeczki (i innych dzieci z tego wątku) usg nie wykazało refluksu, a cysto tak. Na szczęście był wykryty wcześnie (choć po paru miesiącach różnych nieprawidłowych diagnoz). Jeśli chodzi o samopoczucie dziecka... niekoniecznie należy się nim sugerować, w tym sensie, że dobre samopoczucie oznacza, że nic się nie dzieje. Moja córeczka miała nawracające zapalenia dróg moczowych, których przyczyną okazał się być właśnie refluks, ale samopoczucie miała świetne, apetyt też, jedynym objawem problemów był niski przyrost wagi, czasem żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
brenia1 Re: przed cystografią 13.07.04, 21:50 Moja mała własnie czuje się świetnie. Z przyrostem wagi też nie ma problemu. Tylko wyniki fatalne. Powtórzyam ogólny mocz i wyszło jeszcze więcej leukocytów (80 wpw). Posiew lekarz kazał powtórzyć, bo wyszło mnóstwo różnych bakterii, żadnej dominującej. Na razie mam dawać urosept. Lekarz mnie uspokajał. USG znów wyszło OK. Może faktycznie nie będzie problemów... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: jak wyglądają stopy waszych dzieci??? 12.07.04, 13:57 Moja, obecnie 9 - miesięczna córcia ma na stópkach poduszeczki, tak jakby miała je delikatne spuchnięte. Myślałam że to tkanka tłuszczowa, że jeśli wszędzie jest tak pulchniutka to i stóki ma pulchne. Słyszłam jednak od kilku osób, że to może właśnie świadczyć o problemach z nerkami i złym krążeniu. To by potwierdzało istnienie refuxu. Trochę mnie to zdołowało. Jak wyglądają stópki waszych dzieci?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 14.07.04, 21:52 Witam wszystkie emamy w klubie. Przeczytalam wszystkie listy i niestety bilans nie wychodzi dobrze. Moja sytuacja jest o tyle inna i myślę niewesola, że u mojej córki refluks zdiagnozowano w tym roku, czyli w wieku 11 lat. Wiem to na pewno, że II czy III stopień w zdecydowanej większośći cofa się, jeśli dziecko jest leczone i jeśli choroba została wcześnie wykryta. Moja córeczka ma jednostronny II stopnia, więc pomimo tego że jest już bardzo późno na leczenie mam nadzieję, tak powiedziała mi nasza pani profesor że mimo wszystko cofnie się całkowicie. Pocieszający jest fakt, że na nerkach nie ma blizn, więc nie było nic przeoczone, a niestety z każdym rokiem przey ZUM objawów jest coraz mniej. W tej chwili gdy zachorowala ostatnio, rok temu poza delikatnym bólem brzucha nic nie było. Cieszę się że nie jesteśmy same, choć mam nadzieję, że wczesne diagnozy pozwolą szybko wyleczyć wszystkie dzieciaczki. Życzę zdrówka i pogody ducha wszystkim mamom i ich pociechom. Odpowiedz Link Zgłoś
agatkar1 Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 15.07.04, 13:04 Dziewczyny, ja bym Wam wszystkim radziła zachować spokój i nie panikować. Słuchać lekarza, a jeśli nie jest według Was właściwy - to go zmienić, na takiego do którego będziecie mieć zaufanie. Ja także panikowałam i bałam się, ale teraz już sie pogodziłam z refluksem u mojej córci i podaję jej leki - urotrim, na zmianę z uroseptem, oczywiście do tego vit. C, kontroluję mocz co m- c i regularnie chodzę do nefrologa. Ale rozumiem Was wszystkie i wiem, że tak łatwo mówić, bo gdy zaczyna się coś dziać to nerwy puszczają... Agata Odpowiedz Link Zgłoś
toskasz Re: nam się udało 16.07.04, 17:03 Może uda mi się zdenerwować żadnej z was - ja chciałam powiedzieć że staliśmy w obliczu tego problemu jeszcze przed porodem chociaż wtedy nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego co to jest. Przy jednym z ostatnich USG przed porodem jeden z lekarzy (chyba 10 który mi robił usg) stwierdził poszerzony ukm z jednej strony jeszcze wtedy płodu. Po porodzie oczywiście dopiero po poinformowaniu lekarz która miała obchód (wszystko było w karcie ciąży) zainteresowano się tym. Na szczęście po dwóch tygodniach wszystko okazało się być ok. po przeprowadzonych wszystkich badaniach które uwaźam były okropne. Pozdrawiam was mamy i wasze pociechy trzymajcie się !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elab15 Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 28.07.04, 13:34 Witam, Jestem mamą 11-miesięcznej Marty z refluksem układu moczowego. Wadę wykryto w wieku 4 miesięcy, mała dostała gorączki a badanie moczu wykazało stan zapalny. Oczywiście konieczna była hospitalizacja i leczenie antybiotykiem (Zinnat, Zinacef). W szpitalu mieliśmy usg układu moczowego, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości ale dla pewności lekarz skierował nas na cystografię. No i wyszedł odpływ jednostronny II/III stopnia. Potem mieliśmy scyntygrafię, która uwidoczniła niewielkie blizny w nerkach po przebytym zum. Od tamtej pory podajemy dziecku furagin i wit. C, co miesiąc robimy bad. ogólne i posiew moczu, których wyniki są dobre. Jesteśmy też pod stałą opieką nefrologa, który twierdzi, że najprawdopodobniej nasz refluks się cofnie (oby!) i że to kwestia czasu. W październiku mamy drugą cystografię, która mam nadzieję wykaże poprawę. Martwi mnie tylko jedna rzecz: moja córeczka od czasu zum w ogóle nie chorowała, a od początku czerwca już 4 razy miała gorączkę bez żadnych innych objawów (mocz był w porządku). Ostatnio gorączka była prawie 40-stopniowa. Zaczynam podejrzewać, że może to mieć związek z refluksem, bo trudno mi uwierzyć, że moje zdrowe do tej pory dziecko co 2 tygodnie łapie jakiegoś wirusa. Czy miałyście takie sytuacje?? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: do elab15 02.08.04, 13:40 Nie spotkałam się z taką sytuacją. Mam pytanie: co lekarz powiedział na te blizny, co one oznaczają??? JA też muszę córci wykonać scyntygrafię i badanie urodynamiczne i strasznie się boję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elab15 Re: do elab15 09.08.04, 14:41 Niestety nie wiem jakie konsekwencje zdrowotne mogą mieć te blizny w przyszłości. Jeśli nie jest ich dużo to chyba nie ma się czym martwić ale zawsze to jakaś zmiana martwicza, która w jakiś sposób może (ale nie musi) upośledzać pracę nerek (. Blizny są śladami po ZUM i ważne jest aby chronić dziecko przed zakażeniem. Nie bój się scyntygrafii - jest mniej inwazyjnym badaniem niż cystografia. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: do elab 15 - dot.gorączki 04.09.04, 18:25 Witaj. Jestem przerażona, moja córcia też ma gorączkę, już 2 dzień, temp. ok. 39 stopni. Robiłam wczoraj badanie moczu i wyszło ok. Nie ma innych objawów. Jak długo trwała u Twojej córci ta gorączka??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hana1707 Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 05.08.04, 10:58 Witam, moja Julia (12 mies.) tez miała podejrzenie refluksu ukł. moczowego. Lekarz kierował nas na badania do szpital ale ja nie chcialam sie na to zgodzic, zeby oszczedzic jej stresu. Od kiedy Julcia skonczyła 4 tygodnie ciągle miała w moczu e.coli albo pseudomonas aer., enteroccocus...i ciagle byla na Furaginie. Gdy skonczyła 10 mies. bylam z nia u homeopatki, po 2 miesiącach leczenia w posiewie nie wyhodowano bakterii!!!a musze dodac, że przez cały lipiec nie podawałam jej leków. Wiem ,ze dzieci z refluksem musza byc ciągle "odkazane" dlatego pisze ten post. Leki homeopatyczne sa bezpieczne( i skuteczne!), dziecko nie musi byc faszerowane Furaginem albo antybiotykami... Pozdrawiam gorąco Wasze dzieciaczki i trzymam kciuki hana Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 12.09.04, 22:10 Tja... I homeopatia mozna wyleczyc na przyklad zwezenie moczowodow??????????? Lub na przyklad nieprawidlowe ujcie moczowodow z pecherza moczowego, ktore rowniez moze byc przyczyna refluxu???? Sa rozne typy refluxu i rozne sposoby leczenia, wiec nie wszedzie z homeopatia jest dobrze wchodzic. U nas na przyklad nei ma po co - jest wada po prostu i juz - po co homeopatia, ktora i tak nie spowoduje wlasciwego "odbudowania" drog moczowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 12.09.04, 22:15 Homeopatia na niektore wady wrodzone nadaje sie jak nie powiem co... ide alnie Nie ma co. Moze i bakterie wybija, choc watpie, moze i zabezpiecza przed ponownym zakazeniem, choc nie w kazdym przypadku, bo sa refluxy spowodowane wadami budowy ukladu moczowego, a na to wybacz, ale najbardziej zaawansowana homeopatia nijak nie pomoze..... Rowniez goraco pozdrawiam i zanim cos napiszesz - zastanow sie, bo dajesz inym matkom nadzieje, a jest to bez sensu... ___ Forum reflux moczowy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaata Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 15.10.04, 00:50 Witam wsztstkie emamy! Bardzo proszę o radę. Moja Nisia ma 3,5roku miała zum(IV.2004), po leczeniu antybiotykiem zrobiono posiew nic nie znaleziono. USG-powiększone nerki. Niestety od pewnego czasu maleńka często siusia b. mało, czasem siada na nocnik i nic(generalnie mało pije). Ona sama stwierdza wówczas,że "miała tylko takie uczucie" gdy powiedziałam o tym pediatrze stwierdziła ,że mała próbuje zwrócić na siebie uwagę.O wiosny regularnie robimy badania moczu(wyniki dobre). Jednak we werześniu tydzień miała temperaturę, brak innych objawów, mocz bez zmian.Dodam, że ma prawie od "zawsze" białą wydzielinę (wymaz z warg:pałeczki z rodziny enterobacteriacea 2rodz. i ziarniaki Gram+).Zaczerwienienie warg srom. po wypiciu soku owocowego (leczymy to tormentiolem). Pediatra twierdzi, że nie widzi żadnych problemów. Bardzo proszę o komentarz.Dodam,że zum przeszła bez bólu,przestała siusiać. Życzę zdrówka wszystkim maluszkom. Beata. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 12.09.04, 22:17 Homeopatia na niektore wady wrodzone nadaje sie jak nie powiem co... ide alnie Nie ma co. Moze i bakterie wybija, choc watpie, moze i zabezpiecza przed ponownym zakazeniem, choc nie w kazdym przypadku, bo sa refluxy spowodowane wadami budowy ukladu moczowego, a na to wybacz, ale najbardziej zaawansowana homeopatia nijak nie pomoze..... Rowniez goraco pozdrawiam i zanim cos napiszesz - zastanow sie, bo dajesz inym matkom nadzieje, a jest to bez sensu... ___ Forum reflux moczowy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158 Odpowiedz Link Zgłoś
yva1 Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 12.09.04, 19:01 Witam refluksowe mamy. Jestem mamą 6 letniej Oliwi. Problemy zaczęły się jak córka miała 2 lata. Nawracające się gorączki, które nie były zdiagnozowane przez pediatrę, u ktorego leczyłam Oliwię w przychodni. Dodam, że wylądowałyśmy z gorączka ponad 41st. w szpitalu na ul. Strzeleckiej w Krakowie, ale tam też nikt nie zrobił odpowiednich badań. Dziecko przez ponad rok było non stop na jakimś antybiotyku (z małymi przerwami)W końcu trafiłam na świetnego pediatrę, który był zdziwiony, że do tej pory nikt mnie nie skierował na cystografię mikcyjną. W marcu 2001 diagnoza: obustronne bierne odpływy po prawej I st, po lewej II/III. W czasie mikcji nasilenie prawa II st. lewa II/III. Od tej pory leczymy dziecko Furaginum (przez ok. pół. roku brała Bactrim)Kolejne badania bez zmian. W 2003 roku miła zrobioną scyntygrafię i okazało się, że obydwie nerki mają "miąższ z cechami uszkodzenia o charakterze rozlanym. Układ k-m poszerzony(prawdopodobnie zdwojony)" Najbardziej załamana jestem faktem, że lekarze nie podejmują żadnych działań tylko każą czekać. Ale ile można. W tym tygodniu idę po termin na cystografię. Może powinnam zmienić lekarza? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apriv Re: do mam dzieci z refluxem ukladu moczowego 13.09.04, 05:54 Kochane mamy,niestety moja corka tez bedzie skierowana na cystografie,miala trzecia infekcje,bardzo prosze was napiszcie, czy jezeli dziecko ma reflux to jak wygladaja sprawy higieny osobistej dziecka,oraz czy wasze dzieci chodza do przedszkola,sa to pytania techniczne ,zastanawiam sie co mam zrobic,napiszcie prosze ,czy przy badaniu podaja cos znieczulajacego,np zel ktorym smaroja cewke,nasz urolog bredzi cos o pelnej narkozie w co mi sie nie chce wierzyc,czy dziecko nie musi sie swiadomie wysiusiac,musze powiedziec,ze jestem zalamana,bo moje dziecko na widok lekarza uceka gdzie pieprz rosnie,nie wyobrazam sobie tego badania,byla juz cewnikowana i zarazona pseudomonas,pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
apriv Re: do mam dzieci z refluxem ukladu moczowego 13.09.04, 05:59 www.mp.pl/pediatria/show.php?aid=12055 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: do mam dzieci z refluxem ukladu moczowego 17.09.04, 11:57 Witam! Przy cystografii smaruja cewke zelem.Moja córka miala ja 2 krotnie.Pierwszy raz bardzo przezyla niestety, ale jak zaobserwowalam juz przy 2 badaniu, wiecej ze strachu niz bólu, przy tej drugiej cystografii nawet nie odczula momentu wkladania cewnika.Jest to jednak badanie nieprzyjemne, bo najpierw pielegniarka naciska brzuszek by przez cewnik wylecial caly mocz, potem wlewa duzo kontrastu, to raczej nie tyle boli, co powoduje dyskomfort i dziecko sie buntuje.Reakcja dziecka zalezy tez od jego wieku. Musisz byc opanowana i kategoryczna wobec dziecka tam, na sali, bo inaczej ciezko bedzie to badanie przeprowadzic, dziecko ze strachu placze, krzyczy, wierzga(czarny scenariusz, bo zdarzaja sie z tego co wiem i nad wyraz spokojne i opanowane dzieci).Jednak mysle, ze to nie bol a strach kieruje dzieckiem. Przed druga cystografia poprosilam lekarza o podanie dziecku leku uspokajajacego, pare godzin przed badaniem dostala jakis syrop, byla senna, i choc w trakcie badania sie ozywila, to zachowywala sie spokojniej niz wowczas, gdy nie podano jej zadnego "oglupiacza". Co do przedszkola, to niestety jest problem, moja chodzila tylko 2 miesiace, musialam wziac urlop wychowawczy i opiekowac sie nia osobiscie, teraz poszla do zerówki i mam w zwiazku z tym niezly ambaras- otóz oprócz nefrologa i urologa zajmuje sie nia takze ginekolog (notabene radze mamom dziewczynek z OPM wizyte u tego specjalisty, gdyz dziewczynki nie maja w pochwie odpowiedniej bariery dla zarazków i przy ZUM zapadaja na infekcje drog rodnych)- no i ginekolog wlasnie ostrzegla mnie przed korzystaniem przez dziecko z publicznej przedszkolnej toalety- wiadomo, przez te 5 godz, podczas ktorych przebywa w zerówce choc raz musi sie wysiusiac, ale powinna robic to na stojaco- niestety moje dziecko nie chce w ten sposob, bo zawsze sie obsiusia po nogach i zdarzylo sie przez 3 dni, ze z toalety nie korzystala wcale.Nie sprawdzilo sie rozwiazanie z kladzeniem papieru na sedes(nigdzie nie moge dostac 1 razowych nakladek!), przedszkolanka tez raczej jej nie przypilnuje, jak zauwazylam- dlatego tez od paru dni przychodze po nia do przedszkola, przyprowadzam do domu by sie wysiusiala i odprowadzam z powrotem, uciazliwe to bardzo, ale ja nie widze innej mozliwosci.Dlatego tez niestety nie pracuje obecnie, zreszta mala jako alergik non stop ma zapalenia oskrzeli, wiec nie bardzo wyobrazam sobie powrot do pracy.Tak wiec ta choroba powoduje, ze nie sposob wg mnie spokojnie oddac dziecko do przedszkola- jest tam bardzo narazone na infekcje, poprzez fakt ze nie jest pilnowane ile razy siusia oraz czy nie siada przypadkiem na sedes. Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: higiena 17.09.04, 12:04 Podmywam corke 2 razy dziennie- uzywac nalezy plynów do higieny intymnej, nie mydel, generalnie trzeba bardzo zwracac uwage na czystosc tych okolic.Nalezy obserwowac, czy srom nie jest zaczerwieniony, czy nie ma wydzieliny, nie mozna dziecka posylac na basen, latem niestety kapiele niewskazane bardzo. --------------------------------------------------- Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143 Odpowiedz Link Zgłoś
apriv Re: higiena 17.09.04, 12:22 Bardzo dziekuje za odpowiedz,tego sie obawialam,mielismy infekcje przez kapiel w jeziorze,a niestety w przedszkolu nie bedzie moja corka miala odpowiedniej opieki,sprawa ginekologiczna u nas tez tak wyglada,napisz prosze jeszcze ,w jaki sposob ginekolog prowadzi dziecko,co radzi,czy ta bariera ochronna jest do odbudowania jakimis preparatami,boje sie ,ze to jest bledne kolo Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: higiena 17.09.04, 16:23 Z tego, co uslyszalam od gin. dziewczynki nawet te zdrowe nie maja bariery ochronnej w pochwie, to zjawisko fizjologiczne, natomiast te nasze sa przy refluksie bardziej narazone na zakazenia, dlatego tak trzeba uwazac.Na wizyty chodzimy raz na 2 mies., do tej pory miala 1 stwierdzona infekcje, brala Macmiror w masci i doustnie, po miesiacu mam zalecenie stosowac przez 2 tyg. masc.Poza tym zadnych innych sugestii prócz trzymania sie tego, co zalecil nefrolog.Dodam, ze do gina trafilam dopiero po roku od diagnozy OPM, mimo ze przez ten czas przeszla razy ZUM, poprzedni nefrolog nic o ginie nie wspominal. Generalnie zatem profilaktycznie nie stosujemy zadnych leków, tylko dokBadne podmywanie plynami. -------------------------------------------------- Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiks Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 17.10.04, 15:05 Myslę, że warto zmienić lekarza a przynajmniej dowiedzieć się innych o opinie w tej sprawie. Mój synek w 3 tygodniu zycia trafił do szpitala i wykryto refluksy. Lekarz z tego szpitala powiedział że jedyny warunek wyleczenia jest operacja. Nie podjęłam jednak tej decyzji od razu. Trafiłam do CZD i miałam szczęscie trafic na urologa który potrafił oszczędzić dziecko od operacji. Nie powiem że było łatwo. Przeszliśmy juz dwa zabiegi pod narkozą ale owocuje to tym że z 3i 4 stopnia po obu stronach zeszliśmy do 1 stopnia po obu stronach. Trzeba zdawać sobie sprawę że są rożne powody refluksów. Podczas pierwszego zabiegu (cystoskopii) zostały usunięte "nadmiarowe" zastawki powodujace rozszerzanie się moczowodów. Ponieważ odbyło się to jednak trochę późno trzeba było uszczelnić moczowody przy ujściu do pęcherza. Zaproponowano mi szwecki Deflux. Jest to następca polskiego Teflonu, z tą przewagą że ma naturalne składniki które z czasem poprostu zostają rozpuszczone i usunięte samoczynnie z ogranizmu. Nie powiem że było to tanie, bo trzeba to ściągnąc ze Szwecji. Ale opłacało się. W tej chwili po trzech latach leczenia przy pierwszym stopniu nefrolog odstawił wszelkie leki. Mamy je podawać jedynie w momencie jakichś infekcji organizmu, kiedy jest podwyzszone ryzyko. Od momentu pierwszego zabiegu nigdy więcej nie pojawiły się zakażenia. Jeśli jesteś z Warszawy to moge ci dac namiar na tego urologa, niestety już nie pracuje w CZD i trzeba iśc prywatnie. Jednak jestem zdania że warto. W razie jakichkolwiek pytań piszcie: k_skolimowska@interia.pl odpowiem jak najszybciej w miarę możliwośći ) Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: do mam dzieci z refluxem układu moczowego 13.09.04, 21:50 Mam 24l.Jestem mamom 9m Zosi.Gdy miałam 6lat okazało się ze mam refluks.Leczenie furaginem nie przyniosło rezultatu.W wieku 9lat miałam zabieg. do dnia dzisiejszego wszystko jest ok.Niestety do tego miałam wrodzoną wadę nerki no i od kilku lat mam kamienie.Kobiety w mojej rodzinie mają problemy z nerkami.Ja bardzo często mam zapalenia pęcherza.Jak moja córcia się urodziła to już wtedy bałam się czy nie odziedziczyła po mnie tego typu skłonności.No i kilka dni temu skończyła brać zastrzyki.Miała bardzo złe wyniki moczu.Lekarz powiedział że po mnie może mieć skłonność do refluksu.No i teraz jestem w strachu bo pamiętam dokładnie te wszystkie bolesne badania i zabieg.Wiem że od tamtego czasu w medycynie zaszły ogromne zmiany ale i tak bardzo się boję o córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: zaburzenia czynnościowe pęcherza, a co u Was?? 09.10.04, 19:23 W końcu się zdecydowałam i pojechałyśmy z córcią na badanie urodynamiczne. Okazało się że mocz prawie już w ogóle nie zalega w pęcherzu - jedynie 5 ml (pół roku wcześniej było ok. 20ml). Strasznie mnie to podniosło na duchu!!!! Właściwe badanie urodynamiczne wykazało że są zaburzenia czynnościowe pęcherza - stąd zaleganie moczu i refluks. Doktor powiedziała że zaburzenia te są wynikiem niedojrzałości ukłądu nerwowego i są duże szanse na cofnięcie się refluxu. Dostaliśmy leki na to aby pęcherz właściwie pracował. No zobaczymy. Musimy jeszcze zrobić scyntygrafię - czego się strasznie boję. Drogie refluxowe e-mamy a co u Was słychać?????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: zaburzenia czynnościowe pęcherza, a co u Was? 09.10.04, 22:28 Moja tez ma taka diagnoze, brala Doxar, teraz czekam do stycznia na badanie videocystometrii bodajze. Odpowiedz Link Zgłoś
aniawroclaw1 Szukam mam z refluxem z WROCŁAWIA 13.10.04, 09:23 Kochane, Mamy ! Moja córcia ma refluks III stopnia. Do których specjalistów chodziłyscie ?Proszę, podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami. Będę b. wdzięczna. Proszę Was o kontakt na adres; amichalska@porta.pl - pod tym adresem jestem cały dzieńw pracy Do miłego Odpowiedz Link Zgłoś
mamaata Re: do mam dzieci z refluxem um 15.10.04, 00:54 Witam wsztstkie emamy! Bardzo proszę o radę. Moja Nisia ma 3,5roku miała zum(IV.2004), po leczeniu antybiotykiem zrobiono posiew nic nie znaleziono. USG-powiększone nerki. Niestety od pewnego czasu maleńka często siusia b. mało, czasem siada na nocnik i nic(generalnie mało pije). Ona sama stwierdza wówczas,że "miała tylko takie uczucie" gdy powiedziałam o tym pediatrze stwierdziła ,że mała próbuje zwrócić na siebie uwagę.O wiosny regularnie robimy badania moczu(wyniki dobre). Jednak we werześniu tydzień miała temperaturę, brak innych objawów, mocz bez zmian.Dodam, że ma prawie od "zawsze" białą wydzielinę (wymaz z warg:pałeczki z rodziny enterobacteriacea 2rodz. i ziarniaki Gram+).Zaczerwienienie warg srom. po wypiciu soku owocowego (leczymy to tormentiolem). Pediatra twierdzi, że nie widzi żadnych problemów. Bardzo proszę o komentarz.Dodam,że zum przeszła bez bólu,przestała siusiać. Życzę zdrówka wszystkim maluszkom. Beata. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: do mam dzieci z refluxem um 15.10.04, 06:57 Napewno miala powiekszone nerki????? Jakbys dokladnie mogla napisac to co jest na USG, bo to mnie zadziwilo.. Prawde mowiac, zazwyczaj jest poszerzekie ukm, ale o powiekszeniu nerek nie slyszalam. Czy we wrzesniu robilas mocz ogolny i posiew???? Czy byla robiona cystografia??? No i to na tyle PS - zapraszamy do naszego "refluxowego" grona.... Odpowiedz Link Zgłoś