Dodaj do ulubionych

pocenie nocne, podkrążone oczy - co to?

18.05.04, 13:46
Proszę o radę. Moja mała - 3,5 roku,zaraz po zasnięciu zalewa sie
potem,oddycha głośno chociaż płynnie, pokasłuje , ma podkrążone oczęta,
opuchnietą buźke, z apetytem rożnie - przerażająco łakoma na słodycze i
mleko, brzuszek bywa wzdęty, w dzień nerwowa, rozdrazniona. To pocenie się w
nocy jest nienaturalne. Podejrzewam, że między innymi moga to być pasożyty.
Czy ktoś miał podobny problem? Jak to rozpoznać? Do lekarza idę w piątek, ale
może z waszą pomocą wcześniej zrobiłabym odpowiednie badania - jakie?
Obserwuj wątek
    • g.a.b.i Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 18.05.04, 14:53
      Wymienione pzrez Ciebie objawy dla mnie wyglądają na owsiki.
      Sprawdzic to mozesz w prosty sposob :
      1. Jak dziecko zasnie mozesz zdjac mu majteczki i po prostu popatrzec na odbyt.
      Owsiki w nocy wychodza z odbytu i pelzaja po nim (takie male biale niteczki) co
      powoduje swiad i niespokojny sen dziecka.

2. mozesz wykonac badanie kału.

I przede wszystkim idz do lekarza. Albo da skierowanie na badanie kalu albo
      (jesli zobaczysz te owsiki) to da leki.
      • kasiaj51 Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 04.06.04, 18:21
        Hej, podciągam wątek, może doświadczone mamy mi pomogą.
        Zrobiłam badanie kału na pasożyty mojej 4-latce:
        1) nie stwierdzono
        2) owsiki
        3) nie stwierdzono
        Mała ma duży, czuły brzuszek i raz zatwardzenie, raz biegunkę i zawsze duuuże
        kupy.
        Alergolog oglądała wysypkę na nóżce i stwierdziła, że to przez robaki jakiś
        liszaj zakaźny.

Kaśka
        • renpul Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 04.06.04, 21:37
          Witam!
          Rozumię, że sąto trzy kolejne wyniki badania kału. jeżeli stwierdzono w jednym
          owsiki to trzeba je leczyć. W pozostałych nie ma ponieważ nie zawsze są
          jajeczka a w kale ich właśnie się szuka. Jest to mała próbka i jeżeli jest ich
          mało to nie zawsze sięna nie trafi. Ale mimo to jeżeli zostały stwierdzone to
          trzeba coś zastosować zanim na dobre się rozmnożą i zatrują małej życie.
          Pozdrawiam.
    • agagi Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 04.06.04, 21:48
      Niesamowite, bo u mojej malej (prawie 4latka) od kilkunastu nocy zaobserwowalam
      tez pocenie sie po zasnieciu, ale z innych objawow jest tylko bol brzuszka na
      ktory ostatnio b. czesto sie skarzy. Wlasnie zbieram smile kal na badanie, bo
      wlasnie musza byc 3 probki. Ale ciekawe, ze lekarz w ogole nic mi takiego nie
      zasugerowal... ?!!! Mowilam, ze b. niepokoi mnie to pocenie.. Jesze raz sie
      potwierdza, ze forum to SKARBNICA informacji... zdrowka zycze, A (zaraz lece
      sprawdzic tez pupe Myszki zgodnie z sugestia... )
      • ulala72 Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 04.06.04, 21:55
        Hej,
        mój syn też tak się pocił po zasnięciu, ale nasz lekarz powiedział, że jeśli
        żadnych iinych niepokojących objawów nie ma, tzn. że tak organizm (młody)
        reaguje na gwałtowne obniżanie się temperatury ciała.
        A co do robali - młody miał podobny zestaw objawów jak opisane w pierwszym
        poście, badania kału nic nie wykazały, ale lekarz a konto zapisał odrobaczanie
        i mieliśmy pół nocnika jakichś robali. A potem spokój.
        Pozdro!
        • magda0 Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 09.06.04, 23:36
          U mjego syn abadania kalu tez nic nie wykaaly ,a objawy m aw zasadzie takie jak
          w I poscie, co lekarz przepisal na te robaki a konto? M.
          • ulala72 do Magda0 10.06.04, 09:54
            Zabij - nie pamiętam, to było 1,5 r. temu i nie mam zapisane. Ale był to
            jakiś "standardowy" lek na odrobaczanie, pewnie każdy pediatra zna coś takiego.
            Pamiętam tylko, że od razu pomogło.
        • kamila2 Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 21.07.04, 22:19
          Hej.Ja też mam ten problem.Odrobaczałam małego już 2 razy ale znowu widzę że
          zaczyna się gwałtownie pocić a jego oczka są podkrążone.Nie mogę sie pozbyć
          tego paskudztwa z domu.My z mężem bralismy 3 rodzaje tabletek,potem standardowe
          sprzątanie mieszkania i nic.Po ok 4 tygodniach historia sie powtarza!Mam juz
          tego dość.Też chciałabym mieć spokój jak ty.Moze mi odpowiesz co robiłaś aby je
          wytepić.Pa!
    • elwircia Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 07.06.04, 00:51
      Sama szukałam,dlaczego moja córeczka ma podkrązone oczy. Zarówno źródła, jakie
      znalazłam, jak i lekarz neurolog, który opiekował sie naszymi bliźniaczkami
      stwierdził, ze podkrążone oczy, moga świadczyc o niedomaganiach układu
      moczowego. Sprawdziło sie po badaniach, mała dostała furagin i witamine c, żeby
      zakwasic mocz. Może to nic nie być ale lepiej zbadać mocz.
      Czy robiłas badania w kierunku lamblii? Ja sprawdziłam na wszelki wypadek.
      Druga z blizniaczek często sie poci ale jej wyniki sa w normie, juz taka jest,
      w ciągu dnia też często spocona.
      Pozdrawiam
      Elwira/mama Sandry i Klaudii i dużej Adrianny
      • driadea Re: pocenie nocne, podkrążone oczy - co to? 21.07.04, 22:35
        a co na to nefrolog?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka