Dodaj do ulubionych

przepuklina pachwinowa

05.09.11, 23:21
Dobry wieczór,
czy są na forum mamy dzieci, których dzieci przeszły zabiegi chirurgiczne usuwające przepuklinę pachwinową? U mojej córki chirurg (prof. Patkowski, Wrocław) stwierdził przed 2 miesiącami niewielką, jego zdaniem, przepuklinę pachwinową i zapisał do kolejki na zabieg z NFZ na początek 2012, z tym że zaznaczył: jeśli coś się będzie działo - objawy uwięźnięcia - mamy się zgłosic w trybie pilnym do szpitala. W związku z tym stwierdzeniem mam wątpliwości, czy jednak mamy z tym zabiegiem czekać do 2012, czy też zdecydować się na zabieg prywatnie. Proszę o podzielenie się opiniami mamy, które czekały na zabiegi finansowane przez NFZ i które zdecydowały się na zabieg prywatnie. Generalnie nie mam podstaw do tego, żeby w zdanie tego chirurga wątpić, bardziej zależy mi na tym, żeby czegoś nie przegapić w sprawie zdrowia mojego dziecka - róznie to bywa, same wiecie, mamy... - stąd też to pytanie o opinie.

dziekuję i pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • aurinko5 Re: przepuklina pachwinowa 06.09.11, 16:46
      Jeżeli jest mała, nic się z nią nie dzieje, to spokojnie możecie czekać. Jeżeli zacznie się kleszczować to sami przyspieszą termin.
      • nurich Re: przepuklina pachwinowa 06.09.11, 22:30
        uwięźnięcia nie przegapisz: mój synek miał roczek, jak mu więzła to krzyczał, płakał tak strasznie że wzywałam pogotowie, najpierw nie wiedzieli dlaczego tak krzyczy, potem się okazało że to więźnie przepuklina, więc kolejny raz już nas karetka do szpitala zabrała i był operowany w trybie pilnym.
        jeżeli u córki nie więźnie to można spokojnie czekać.
        • marirad Re: przepuklina pachwinowa 07.09.11, 23:17
          wolałabym tego nie przechodzić w tak dramatycznych okolicznościach, jak piszesz. świetnie, że u Was wszystko dobrze się skończyło. bedę musiała poczekać, już sie dowiadywałam i nie zrobią córce zabiegu prywatnie. najbardziej mnie martwi, że jeśli uwięźnie, to bedzie ja bardzo boleć a ja bedę mogła jedynie zawieźć ja do szpitala. mam nadzieję, że nie stracę rozumu i będę myśleć trzeźwo... Jak szybko od początku uwięźnięcia przepukliny Twój synek trafił do szpitala?
          • aniaurszula Re: przepuklina pachwinowa 26.09.11, 21:00
            ja podalam nospe,brzuszek sie rozluznil oczywiscie poinformowalam o tym lekarza
        • nurich Re: przepuklina pachwinowa 12.09.11, 13:39
          u nas było tak, że zaczęła więznąć w trakcie zapalenia płuc (kaszel prowokował więźnięcie).
          pierwszy raz pojechałam do szpitala w naszej miejscowości ale tu tylko chirurgia dla dorosłych, chirurgom nie udało się jej odprowadzić i wpakowali nas w karetkę, 100km do drugiego miasta z cierpiącym dzieckiem, tam na izbie przyjęć odprowadzono przepuklinę i odesłano do domu, bo z infekcją na oddział nie chcieli przyjąć.
          dopiero po trzeciej podróży karetką, dzień po dniu, jeden ze szpitali zechciał dziecko przyjąć na oddział, na drugi dzień już był operowany.
    • zagolsia Re: przepuklina pachwinowa 16.09.11, 09:14
      moja coreczka miala przepukline pachwinowa jak miala 5 tygodni. lekarz rowniez kazal czekac na miejsce a w razie powiklan pedzic do dzpitala. my powiklan nie mielismy i operacja nastapila w 2,5 miesiaca pozniej. my mielismy operacje laparoskopowa i lekarz od razu sprawdzil druga strone na wszelki wypadek. operacje udana i dziecko nie cierpialo, nawet po wybudzeniu.
    • aniaurszula Re: przepuklina pachwinowa 26.09.11, 20:57
      moja corka jest po takim zabiegu, przepuklina zdiagnozowana w sierpniu, zabieg w pazdzierniku, uwiezienie to silny bol brzucha, wymioty, brzuszek twardy doslownie jak deska, dziecko wrecz krzyczy z bolu, ja mialam taki atak i wlasnie na tej podstawie zdiagnozowano przepukline bo tak sie ukladala ze lekarz mial trudnosci z jej znalezieniem dopiero jak nozke przestawila wyczol, lekarz tez mnie poinformowal zeby przy takim ataku od razu wzywac pogotowie i na oddzial, naszczescie obylo sie bez tego po zabiegu szybko doszla do siebie
      • anchela77 Re: przepuklina pachwinowa 12.02.12, 17:54
        ja też w sprawie przepuklinki pachwinowej. U nas gołym okiem widać, że dziecko ma przepuklinę. BArdzo się boję tego co piszecie , uwięzięcia. Olusiowi wchodzi ona do worka moszmowego, wygląda to strasznie. Poza tym strasznie ona skrzypki, jak prze np. kupkę. Ma problemy z gazami. Jak pije mleko to słyszę dokładnie jak ono leci jelitami. Też tak było u was? Dziecko często mi płacze, ale nie wiem czy przez gazy czy przez ból spowodowany przepukliną.
        • aniaurszula Re: przepuklina pachwinowa 12.02.12, 20:04
          przepuklina powoduje bol, nie wie ile matwoj bobas ale warto pomyslec o operacji aby nie dopuscic do uwiezienia , to naprawde jest strasznie bolace i niebezpieczne a dzieci po taki zabiegu szybko dochodza do siebie
          • anchela77 Re: przepuklina pachwinowa 18.02.12, 13:58
            mój mały to wcześniak urodzony w 26 tygodniu ciąży. Nie ma żadnych szczepień, ani na żółtaczkę ani na tężec. A przy operacji warto być zaszczepionym a on długo nie będzie. Jest pod opieką chirurga ale tylko raz w m-cu i boje się że właśnie pomiędzy wizytami coś sie wydaży a ja to przeoczę. Przecież ja sama nie mogę zadecydować o operacji, tylko chirurg a ten mówi że koło roku jak mały będzie miał. Wiec do października muszę czekać.
            • aniaurszula Re: przepuklina pachwinowa 07.03.12, 22:20
              wspolczuje ci lekarz wie kiedy moze operowac twojego wczesniaka, jedyne co moge ci radzic ze w razie silnego bolu,placzu dziecka sprawdzaj brzuszek jesli bedzie naprawde twardy jak deska jeszcze twardszy niz przy wzdeciach to wezwij pogotowie, lba ci nie urwia a pomoc pomoga, obys nie musiala powodzenia
    • maputek13 Re: przepuklina pachwinowa 29.09.13, 16:56
      Witam,
      Mój 5-letni synek ma mieć za miesiąc operację przepukliny pachwinowej w GCZD w Katowicach Ligocie u pani dr n. med. Katarzyny Byrki-Owczarek . Czy ktoś może mi coś napisać na temat tego szpitala i Pani doktor. Trafiliśmy do niej całkiem przypadkowo, a zabieg który nas czeka po prostu mnie przeraża sad
      Proszę o jakiekolwiek nawet opinie na interesujący mnie temat, bo niektóre na temat GCZD są po prostu masakryczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka