Dodaj do ulubionych

Biopsja węzłów

04.09.24, 12:16
Wiele osób tutaj ma doświadczenie z leczeniem onkologicznym. Jest planowane usg powiekszonych węzłów/ MR i biopsja. Pytanie może glupie, czy chodzi o badanie wartowników? Nie zaczyna się badan np od usg jamy brzusznej / tomografii? Węzły pachwinowe powiekszone obustronnie.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 12:39

Nie, to jeszcze nie na tym etapie.
      Na razie to chyba badania diagnostyczne, tak?
      • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 13:13
        Tak
        • iwles Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 13:21

Bardzo dobrze, że robią od razu rezonans i biopsję, zamiast tracic czas na usg czy tomografię, które i tak nie dadzą jednoznacznego wyniku.
          RM I biopsja szybciej wykluczą bądź potwierdzą.
          Trzymam kciuki, by wykluczyły ❤️
          • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 13:28
            Dziękuję Iwles! ❤️
    • piataziuta Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 12:43
      Ja długo masz te węzły powiększone?
      I czy symetrycznie?
      Robiłaś badania krwi/crp?

Bo ja mam też powiększone już ze 4 miesiące, symetrycznie. Badania porobione (poza biopsją), wszystko ok. Lekarze mówią, że węzły po przebytej infekcji potrafią być powiększone nawet pół roku.
      • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 13:13
        Nie, chodzi o mamę. Podejrzenie onko.
      • towarzyszka_leila Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 11:40
        Miałaś przebyte ZUM lub infekcję ginekologiczną? To możesz być spokojna, węzły pachwinowe natychmiast się powiększają przy tych chorobach
        • piataziuta Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 11:54
          Możliwe, nie wiem.
          Powiększone węzły zlokalizowałam po majówce. W majówkę godzinami siedziałam w mokrej piance, w zimnej wodzie, na zimnym wietrze jeszcze do tego z tamponem, bo okres.
          Jak robiłam dwa tygodnie później badanie moczu to wszystko było ok, poza dość licznymi nabłonkami wielokątnymi i świeżymi pojedyńczymi erytrocytami. Bakterie mierne. Crp 1.
          Ginekolog mnie oglądał, z każdej strony - wszystko ok. Lekarz pierwszego kontaktu widział badania krwi i moczu, i kazał raczej olać. Onkolog u którego robiłam usg piersi, powiedział, że pod pachami też mam powiększone, ale symetrycznie, więc najprawdopodobniej przeszłam infekcję.

Niemniej, już wrzesień, a one dalej są takie jak były (może ciut mniejsze).
    • agnes_gray Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 14:57
      Hej Bazia, myślę o Tobie i o Twojej Mamie.

Trzymajcie się, dobrze, że Mama trafiła do szpitala i kompleksowo się nią zajmą. Czasem diagnoza to połowa sukcesu.

Pozdrowienia i trzymam kciuki, żeby wszystko było ok 😘

• bazia_morska Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 15:02
        A ja myślę o Tobie ❤️.
        Masz rację, niepewność jest beznadziejna uncertain
        • agnes_gray Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 15:07
          Dziękuję bardzo ☺️
          U nas jest pewna nadzieja na poprawę, ale trzeba dużo czasu i cierpliwości.

Spróbuj skupić się na chwili obecnej i nie wybiegać za bardzo myślami w przyszłość, teraz medycyna jest taka zaawansowana, że udaje sie znaleźć wyjście z wielu trudnych sytuacji.
          • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 15:23
            Cieszę się, ze u Was jest nadziejana poprawę, trzymam kciuki, niech sie poukłada! Mój tata chorował na nowotwór pęcherza, udało się wyszarpać 7 lat.
    • silenta Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 17:20
      Żeby zbadać konkretnie wartownika to trzeba najpierw mieć zmianę pierwotną znalezioną. Wartownika oznacza się poprzez podanie znacznika izotopowego w okolicę zmiany pierwotnej i potem sprawdza się który węzeł go wychwycił najwięcej - to znaczy, że ten węzeł chłonny jest pierwszy na drodze chłonki, która spływa od guza.
      W tym momencie, jeśli nie ma znalezionej zmiany pierwotnej trzeba pobrać materiał z któregokolwiek powiększonego węzła, żeby w ogóle zobaczyć czy jego powiększenie wynika z obecności przerzutów czy jest to węzeł odczynowy, powiększony ze względu na stan zapalny (pachwinowe powiększają się też przy chorobach wenerycznych)(Nie żebym u Twojej mamy sugerowała, to taka uwaga ogólna).
      • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 04.09.24, 18:55
        Dziękuję za wyjaśnienie. Sytuacja jest dynamiczna, będzie badanie pęcherza, jest podejrzany.
      • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 06.09.24, 20:07
        Znaleziono zmianę pierwotną, guz w pęcherzu. W poniedziałek biopsja węzłów i dalsze decyzje lekarzy.
        • silenta Re: Biopsja węzłów 06.09.24, 20:14
          Trzymam kciuki za szybką diagnozę i skuteczną terapię i życzę Wam dużo siły. . Niedawno przechodziłam to samo z moją mamą.
          • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 06.09.24, 20:31
            Dziękuję 💚
            • agnes_gray Re: Biopsja węzłów 09.09.24, 19:12
              Masz już jakieś wieści?
              • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 06:51
                Nie będzie biopsji, dzisiaj wychodzi. W tym tygodniu wraca na cystoskopię, potem zapadnie decyzja o operacji.
        • al_sahra Re: Biopsja węzłów 09.09.24, 19:39
          bazia_morska napisała:

> Znaleziono zmianę pierwotną, guz w pęcherzu. W poniedziałek biopsja węzłów i da
          > lsze decyzje lekarzy.

Baziu, trzymajcie się, pamiętaj, że rak pęcherza to nie wyrok. Teraz jest dużo terapii immunologicznych (BCG) i tzw. ukierunkowanych (chodzi mi o targeted therapy), które mają sporą skuteczność przy względnie małych skutkach ubocznych. Nawet chemia może być podana miejscowo, bez systemowych skutków.
          • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 06:49
            Wiem, tata chorował 8 lat, niestety u mamy pojawiła się gwałtowna utrata wagi, powiekszone węzły, jest bardzo słaba.
            • evee1 Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 11:32
              Życzę, żeby szybko ustalono jaki jest zakres choroby i wdrożono leczenie. Obecnie jest sporo opcji. Przepraszam, że zapytam, ale co Was skłoniło do diagnostyki? Czy oprócz utraty wagi i sił mama miała jakieś inne objawy ze strony pęcherza?
              Moja mama miała raka pęcherza, obecnie jest w remisji, a kolejną cystoskopię ma za miesiąc.
              Powodzenia!
              • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 14:09
                Odpiszę wieczorem, bo dzialo sie duzo.
              • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 19:18
                Jutro będą robili cystoskopię, mama była skierowana do szpitala z powodu nieuregulowanej cukrzycy, rzs i limfadenopatii, w ostatnim czasie kilkukrotnie była leczona na ZUM, które ciągle powracało. Trzymajcie się z mamą 💚
            • yenna_m Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 11:36
              Trzymam mocno kciuki za Was.
              • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 10.09.24, 19:18
                😘😘😘
    • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 12.09.24, 06:00
      Cystoskopia przełożona na przyszły tydzień, czekamy uncertain
      • evee1 Re: Biopsja węzłów 12.09.24, 10:09
        Trzymam kciuki!
        A ile lat ma Twoja mama? Teraz jest wiele kilka leczenia, ktore zaleza od tego jaki jest noworwor i jego zasieg. Moja miala 82 lata jak jej zdiagnozowano raka pecherza (T1 G3). Miala terapie BCG przez 6 czy 8 tygodni (wlewy co tydzien), ale cykl podtrzymujacych comiesiecznych dawek, ktorych miala miec 10 przerwala juz po 4 dawkach, bo coraz gorzej je znosila. Po prawie dwoch latach miala wznowe, ale juz o nizszym stopniu zlosliwosci i wtedy rozwazano nawet usuniecie pecherza, ale mama sie nie zdecydowala, ze wzgledu na zakres operacji i jej wiek. Po paru kolejnych nawrotach i usuwaniu, od 2 lat jest czysto, ale jak jest obecnie dowiemy sie za miesiac (kolejna cystoskopia). Teraz ma 88 lat i dolegliwosci pecherzowych niet.
        • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 12.09.24, 13:26
          74, nie wiemy jeszcze, czy zmiany w wezlach sa przerzutowe. Stan ogólny jest bardzo zly.
          • gosiablo Re: Biopsja węzłów 12.09.24, 13:41
            Śledzę wątek i jestem przy Tobie myślami. Może uda się jeśli nie wyleczyć, to poprawić stan zdrowia i komfort życia na dłuższy czas.
            • bazia_morska Re: Biopsja węzłów 12.09.24, 17:45
              Dziękuję 💚
          • agnes_gray Re: Biopsja węzłów 12.09.24, 19:51
            Myślę o Was często, mam nadzieję, że Twoja Mama jest w dobrych rękach i jakoś wyjdzie na prostą 😘

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka