maggieeee
20.09.11, 17:54
Moi Drodzy. mam pytanie do mam dzieci z ACC u których jeszcze w ciazy wykryto ta wade.
czy możecie mi powiedzieć jak to lekarze opisywali?
ja jestem delikatnie zaniepokojona. jestem w 29 tyfodniu ciązy. wszystko super, a ponieważ jestem po stracie w pierwszej ciąży biegam po lekarzach aby na pewno upewnić się iż wszystko ok.
konsultuję ciążę u super specjalistki i ona jest absolutnie zadowolona z przebiegu ciąży. dokładnie sprawdza malucha, bada przpływy, główkę.
ale ja hobbystycznie poszłam do innego również znanego specjalisty od diagnostyki prenatalnej i okazał się bardzo niemiłym człowiekiem.
rzeczywiście super sprzet itd. podczas robienia zaczal coś mierzyć i pytam sie czy wszystko ok. on na to że tak ale róg tylny komór bocznych ma 8mm i chociaż norma jest do 10 to on musi wpisać we wnioskach, bo powyżej 6mm tak sie robi.
ja zamarłam. dopytywałam czy to oznacza wodogłowie. zdawkowo odpowiadał, że nie że jak już to agenezje ciała modzelowatego ale też mu sie wydaje że nie bo (i tutaj dokładnie nie pamietam) jakaś przegroda jest ok. a poza tym to wydaje mu sie ze to urodowe u tego dziecka, a poza tym jest w normie wiec nie ma sie czym martwic.
wychodzac dopytałam czy dziecko jest zdrowe. powiedział że tak, ale we wnioskach wpisze ten wynik z komor bocznych bo tak musi.
pobiegłam do mojej lekarki która absolutnie mnie uspokajała. pbejrzała dokładnie główkę i powiedziała że wszystko jest w najlepszym porządku. poza tym wg jej pomiarów to te rogi mają 7mm i to norma i barzo duzo dzieci tak ma.
powiedzcie kochani rodzice, chociaż zapewne to delikatny temat dla was.
jak to wyglądało u was i czy rzeczywiscie taki wymiar tylnych rogów komór bocznych moze zwiastować coś niedobrego. w dodatku cała reszta w mózgowiu nie wnosi żadnych nieprawidłowości.
czekam na Wasze odpowiedzi.