Dodaj do ulubionych

prosba o informacje

20.09.11, 17:54
Moi Drodzy. mam pytanie do mam dzieci z ACC u których jeszcze w ciazy wykryto ta wade.
czy możecie mi powiedzieć jak to lekarze opisywali?
ja jestem delikatnie zaniepokojona. jestem w 29 tyfodniu ciązy. wszystko super, a ponieważ jestem po stracie w pierwszej ciąży biegam po lekarzach aby na pewno upewnić się iż wszystko ok.
konsultuję ciążę u super specjalistki i ona jest absolutnie zadowolona z przebiegu ciąży. dokładnie sprawdza malucha, bada przpływy, główkę.
ale ja hobbystycznie poszłam do innego również znanego specjalisty od diagnostyki prenatalnej i okazał się bardzo niemiłym człowiekiem.
rzeczywiście super sprzet itd. podczas robienia zaczal coś mierzyć i pytam sie czy wszystko ok. on na to że tak ale róg tylny komór bocznych ma 8mm i chociaż norma jest do 10 to on musi wpisać we wnioskach, bo powyżej 6mm tak sie robi.
ja zamarłam. dopytywałam czy to oznacza wodogłowie. zdawkowo odpowiadał, że nie że jak już to agenezje ciała modzelowatego ale też mu sie wydaje że nie bo (i tutaj dokładnie nie pamietam) jakaś przegroda jest ok. a poza tym to wydaje mu sie ze to urodowe u tego dziecka, a poza tym jest w normie wiec nie ma sie czym martwic.
wychodzac dopytałam czy dziecko jest zdrowe. powiedział że tak, ale we wnioskach wpisze ten wynik z komor bocznych bo tak musi.
pobiegłam do mojej lekarki która absolutnie mnie uspokajała. pbejrzała dokładnie główkę i powiedziała że wszystko jest w najlepszym porządku. poza tym wg jej pomiarów to te rogi mają 7mm i to norma i barzo duzo dzieci tak ma.
powiedzcie kochani rodzice, chociaż zapewne to delikatny temat dla was.
jak to wyglądało u was i czy rzeczywiscie taki wymiar tylnych rogów komór bocznych moze zwiastować coś niedobrego. w dodatku cała reszta w mózgowiu nie wnosi żadnych nieprawidłowości.
czekam na Wasze odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kruszynka.net Re: prosba o informacje 21.09.11, 21:34
      Rozumiem ,że bardzo się denerwujesz ale według mnie zupełnie niepotrzebnie. Pamiętaj twoje myśli wpływają na twoje dziecko. Spróbuj wyluzować.
      • zielonatosia Re: prosba o informacje 21.09.11, 21:42
        generalnie chyba powinnaś zawierzyć lekarzom, bo tak naprawdę to przy takich wadach diagnoza powinna być bardziej oczywista.
        • maggieeee Re: prosba o informacje 22.09.11, 00:35
          Dziękuje za odpowiedzi.
          Po prostu rożne myśli kołacza się po głowie jak lekarz coś takiego przemyci głośno myśląc.
          A w internecie rożne bardzo niepokojące informacje można znaleźć.
          Myślałam ze ta wadę w postaci izolowanej bardzo trudno zdiagnozować i zastanawialam się czy tylko jeden parametr i to jeszcze w normie może o tym świadczyć.
          No cóż.... Muszę się uspokoić i wyciszyć wyobraźnię do kolejnego USG detalicznego.
          Jeżeli nadal obraz mózgu nie będzie budził niepokoju a te rogi się nie poszerza to odetchne głębiej....
          Jeżeli jeszcze ktoś zechce się dopisać to dziękuje z góry.
          Pozdrawiam wszystkich.
          • zielonatosia Re: prosba o informacje 22.09.11, 12:26
            z własnego doświadczenia wiem, ze kobieta w ciąży mocno boi się o swoje dzieci, jeśli do tego dojdzie niepewność tego czy poradzimy sobie jako matka, mam klops gotowy. A niestety "szukanie dziury w całym" nie służy dziecku. Myślę, ze powinnaś o tym z kimś porozmawiać, a internet to medium dobre jak każde inne, ma tę wadę, ze nie umie leczyć, a opisywane przypadki bywają odosobnione i ekstremalne.
            • maggieeee Re: prosba o informacjeZielonatosia 22.09.11, 13:01
              czyli myślisz ze mam jeszcze dalej konsultować?bo nie do końca zrozumiałamsmile czy mój problem polega bardziej na panice i jak to nazwa as "szukaniu dziury w całym" i to powinnam skonsultować smile terapeutyczna rozmowa z kimś kto będzie potrafił mnie uspokoić
              • zielonatosia Re: prosba o informacjeZielonatosia 22.09.11, 19:54
                generalnie zasada jest taka jeśli wychodzi jakaś nieprawidłowość( choć szczerze uważam, ze norma jest normą), to powinno wykonać się dodatkowe usg w licencjonowanym ośrodku około 30tc, nie wiem skąd jesteś, ale ja przy 2gim dziecku robiłam takowe na PAM w Szczecinie.
                Co do rozmowy, tak uważam, że terapeutyczna rozmowa w takiej sytuacji jest jak najbardziej na miejscu.
                • maggieeee Re: prosba o informacjeZielonatosia 22.09.11, 21:03
                  Wiesz. Ja jestem po poznej stracie pierwszego dziecka i nie prowadzę obecnej u przeciętnego ginekologa. Tylko właśnie u docent z akademii medycznej, która uznawana jest za specjalistę ultrasonografa. Jest rownież konsultantem wojewódzkim (Poznań). Nie wspomnę o tym ze i tak na pierwsze genetyczne pojechałam do Łodzi do znanego dudarewicza.
                  Ale... Nadal jestem krok od waiactwa, zwłaszcza ze skraca mi się szyjkaaaa i leze i myśle. Jestem prawie w 30 tygodniu. I wymysilam sobie właśnie ta dodatkowa wizytę u innego lekarza.tez znany specjalista, ale gbur okropny! On nie Zdiagnozowalll nic niepokojącego. Nie powiedział:proszę pani, niepokoi mnie to i to, zalecam powrotną wizytę albo coś tam tam.
                  Nie było wogole takiej rozmowy.po prostu usłyszałam ze podczas badania drukuje coś (wydruk z USG) i zaczęłam dopytywac czy coś nie tak a on ze rogi tylne komory bocznej na granicy normy bo 8 mm,ale norma do 10 wiec ok. Ale on to wpisze bo ponad 6 mm wymaga adnotaacjiii.wiec ja ciagnelam za język: czy to wodoglowia?on mówi, ze nie nie. Ewentualnie agenezja ciała modz., ale tez chyba nie bo (i już nie pamietam dokładnie) jakaś przegroda ok.
                  I jakoś generalnie nie skupiał się dalej na głowie. Badał resztę anatomii, przepływy itd.
                  Wszystko ok.
                  Powiedział ze te rogi powinny się pomniejszac.
                  Ja dopytywalam jak wypisywal świstkii czy dziecko zdrowe i co z mi rogami a on ze to zapewne u niego urodoweee. Ale w opisie wpisze no bo musi.
                  Mi wyobraźnia działa i wkrecam sobie ze może chciał się mnie pozbyć. Ze nie chciał denerwować wiedząc ze mam wczesne skurcze i szyjkee nie do końca ok.

Moja docent oglądała głowę wielokrotnie po jego badaniu, rogi wg niej maja 7 mm. I ona wogole ni widzi w tym problemu.dzieci tak maja na tym etapie i nie jest o patologia.
                  Niestety nie przyznalam się jej ze byłam u innego lekarza na kontroli.
                  Dziecko mojej koleżanki miało na tym samym etapie 7mm i wszystko ok. Lekarz nic nie wpisywal w uwagi, ańi moja docent tez nie wiec to tez podejrzane ze on widział taka potrzebę.

Ohhhhh.... Przepraszam. Za moje rozpisywanie. Wybaczcie.
                  Tak. Wariuje. Przesadzam. Mam złe przeczuciaaaa. Jest mi zlee. Mam tyle znaków zapytania do tego badania u lekarza ale szczeze powiedziawszy nie chce o znowu oglądać.
                  Za 2 tygodnie mam wizytę u mojej pani docent. Mam nadzieje ze wytrzymam do wtedy i okaże się czy wszystko ok i bez zmian. Ale 2 tygodnie to tyle czasuuuu.
                  • zielonatosia Re: prosba o informacjeZielonatosia 23.09.11, 20:05
                    ja cię doskonale rozumiem, mam dziecko z ACC po "książkowej ciąży"jak twierdził lekarz, potem 2 poronienia i zdrowego syna, teraz jestem w ciąży jak widać z suwaczkawink
                    Norma jest normą, niestety niektórzy lekarze lubią straszyć. Po pierwsze przy dobrym usg specjalista widzi czy jest czy nie ma ciała modzelowatego (wiem bo 2 razy miałam to sprawdzane, po ciąży z Lenką), po drugie przegrodę przeźroczystą (bo o nią chodzi) też widać. Co do poszerzonych rogów, ja osobiście go nie rozumiem, skoro norma jest do 10mm a tu jest 8 więc jak najbardziej ok. Odszukałam usg średniaka z 26tc i miał 7mm, nikt nawet się nie zająknął, ze to nieprawidłowe. Urodził się zdrowy, bez obciążeń neurologicznych.
                    Generalnie myślę, że niepotrzebnie się nakręcasz.
                    • maggieeee Re: prosba o informacjeZielonatosia 23.09.11, 21:05
                      Dzięki kochana. Czyli jak jest ta przegroda to powinno być ok z ciałem tak?
                      Bo zapewne o niej mówił.... Cedzac przez żeby ze przegroda ok.
                      Ech.... Stapammm wariactwu po piętach, ale przeszłam traume ze śmiercią córeczki i naprawdę jest mi cieżko teraz przetrawic takie głośne popisy lekarza.
                      No i fakt ze dwóch hiper specjalistów, identyczny sprzęt i u jednego 8 mm a u drugiego 7mm.
                      jeden super zadowolony, a drugi jakieś uwagi rzuca mi na twarz.
                    • maggieeee Re: prosba o informacjeZielonatosia 23.09.11, 21:07
                      No i gratuluje brzusiaaasmile
                      Ja jutro kończę 29 tydzień i zaczynam 30.
                      Wiec prawie równiakii jesteśmy.
                      • zielonatosia Re: prosba o informacjeZielonatosia 24.09.11, 08:56
                        ja nie jestem lekarzem, ale po moich doświadczeniach wiem, że przy dobrym usg i dobrym specjaliście widać , że CM jest albo go nie ma.
                        • aga_agee13 Re: prosba o informacjeZielonatosia 28.10.11, 23:24
                          i jak tam dziewczyny u Was. Jak jeszcze wejdziecie na forum napiszcie jak wasze brzuszki.
                          Trzymam kciuki, że będzie wszystko ok smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka