Dodaj do ulubionych

Większy kciuk

17.11.11, 22:33
Zauważyłam u mojej 8-latki (jakieś dwa miesiące temu), że lewy kciuk, a własciwie część z paznokciem, jest grubszy niż kciuk drugiej dłoni. Do tego wygina się do tyłu, paznokieć też jest szerszy-niepokoi mnie to, spotkałyście sie kiedyś z podobnym problemem?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Większy kciuk 18.11.11, 16:19
      którą ręką pisze?
    • czekolada_kokosowa Re: Większy kciuk 22.11.11, 11:30
      A czy córka ssała w dzieciństwie kciuka?
      • maman3 Re: Większy kciuk 22.11.11, 22:28
        Nigdy nie ssała kciuka; pisze prawą ręką-kciuk grubszy u lewej.
        • alpepe Re: Większy kciuk 22.11.11, 23:56
          może taka uroda, ale ja poszłabym do pediatry po skierowanie do chirurga ortopedy. Na przykład dziecko mogło kiedyś sobie przytrzasnąć palca i paliczek się złamał, a wy, choć to wielki ból, nie zauważyliście tego.
          • maman3 Re: Większy kciuk 23.11.11, 00:01
            Właśnie martwi mnie to, że najprawdopodobniej usłyszę, że taka uroda... Ale tego nie było...., Nie przytrzasnęła sobie palca. Ten palec cały robi się dziwny...
            • alpepe Re: Większy kciuk 23.11.11, 00:36
              oj, a wolałabyś usłyszeć, że palec do amputacji, bo coś w nim się dzieje? Jak dziecku nie zwrócisz uwagi, że to brzydkie, to nawet nie zauważy.
              Mojej córce kilka lat temu spuchła stopa. Prawdopodobnie po urazie. Było rtg, była tomografia komputerowa, były ultradźwięki jako środek leczniczy i nic. Opuchlizna się utrzymuje, tomografia tylko wykazała opuchliznę wskazującą na podrażnienie. Moja córka wie, że to nieważne i nie ma się co wstydzić. Dobrze, że ma stopę. Wiem, co czujesz, naprawdę, ale palca nie zmienisz, będziesz musiała zmienić nastawienie.
              • maman3 Re: Większy kciuk 23.11.11, 19:01
                Tu nie chodzi o nastawienie, bo nie w estetyce problem-obawiam się, czy to nie jest objaw jakiejś choroby. Palec nie wygląda jak spuchnięty, bardziej nazwałabym to deformacją.
                • alpepe Re: Większy kciuk 23.11.11, 19:31
                  deformacja to pikuś, idź do chirurga ortopedy na prześwietlenie, a jak ono nic nie pokaże, to i na tomografię lub usg, jeśli się robi coś takiego. Przecież nie będę cię straszyła, że to może być rak. Idź i nie odpuszczaj, nawet jak lekarz będzie chciał cię zbyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka