Dodaj do ulubionych

ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w aptece?

22.01.12, 21:00
Mam gorączkujące dziecko, poprosiłam o "coś z ibuprofenem dla 8-latka", na pytanie: syrop czy tabletki, odpowiedziałam, że wolę tabletki (dzieciak ma problemy z konsystencją syropu). Facet w aptece podał mi zwykły ibuprom, był chamski i zrobił mi wykład, że nie umiem przeliczyć, że 10 ml nurofenu w syropie to to samo co 200-mg tabletka ibupromu. Zdziwiłam się na głos, że 8-latkowi można dać zwykłą tabl., on potwierdził, że oczywiście, tonem jak do idiotki, na co ja podziękowałam za lek, bo zwykłego ibupromu mam w domu zapas. Przyszłam do domu, coś mnie tknęło, znalazłam ulotkę, a tam jak wół, że od 12 lat. 8 a 12 to spora różnica, wiecie może, czy taka tabletka podana 8-latkowi (załóżmy 3-4 dawki co 8 godzin) mogłaby jakoś zaszkodzić? Zastanawiam się, czy iść z awanturą: jedyna apteka w okolicy czynna w niedzielę, chamski koleś, a my musimy na resztce syropu dotrwać do rana. Ale jeśli miał rację, to czemu piszą tak w ulotkach, chyba wiedzą, co produkują?
Obserwuj wątek
    • to_ja_tola Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:05
      Łooo Jessssu.To przeczytaj do końca tę ulotkę i zobacz jakie tam sa opisane skutki uboczne.Bardziej martwiło by mnie to,niż różnica wieku.

12lat to chyba taka granica podawana w przybliżeniu jednak?
      Ja mojemu 5latkowi podawałam już tabletkę (pół),do której w ulotce było napisane,że "od 12lat".
      Nic mu nie jest.
      • andaba Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:12
        Facet miał rację. Nie wiem za co go chcesz opieprzać. Dawkę leku oblicza się na kg masy ciała, jeśli liczyć 8mg/kg to przy dziecku ważącym 25 kg wychodzi jak byk 200mg, a maksymalna dawka to chyba 10 mg/kg.
        • ewelka1721 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 24.01.12, 13:49
          rozumiem Twoje zdenerwowanie bo jest mnóstwo leków przeznaczonych typowo dla dzieci że proponowanie zwykłego ibumpromu to jakas kpina i gratuluje tej aptece takiego sprzedawcy
          • saqigar glupoty piszesz 24.01.12, 15:00
            Omamiona reklamami srodkow dla dzieci. Ibuprofen w syropie niczym sie nie rozni od tego w tabletkach. Tabletka ma 200mg substancji czynnej, syrop 200 lub 400mg w 10ml.
      • suazi1 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 09:19
        Nie masz się czy chwalić. Jakby ci sie dzieciak udławił taka tabletką, nie byłabyś taka pewna siebie. M.in. dlatego dzieciom nie podaje się leku w formie tabletek - ŻEBY SIĘ NIĄ NIE ZADŁAWIŁO.
        • to_ja_tola Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 20:11
          suazi1 napisała:

> Nie masz się czy chwalić. Jakby ci sie dzieciak udławił taka tabletką, nie była
          > byś taka pewna siebie. M.in. dlatego dzieciom nie podaje się leku w formie tabl
          > etek - ŻEBY SIĘ NIĄ NIE ZADŁAWIŁO.

Chyba nie sądzisz,że podałam mu ją w całości?big_grin
          • suazi1 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 24.01.12, 13:36
            A kto cię tam moze wiedzieć? Myślisz, że dzielenie tabletek na 4 coś da? Jak ktoś ma problem z przełtkaniem leku w takiej formie (a małe dzieci często mają) to nawet poszatkowanie w kostkę nie pomoże.
            • to_ja_tola Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 24.01.12, 13:43
              No jak zwykle ematka wie lepiejbig_grin
              Nie muszę sie tłumaczyc przed kimś kto w ogóle mnie nie zna.Ale dla spokoju ci napiszę,że mój syn bardzo ładnie umie połykac tabletki.To raz,a dwa to mu ją rozpuściłam w łyżce wody.
              Nie rozumiem dlaczego Qrwa na ematce musi zawsze byc tak,że ktoś uznaje(nie znając drugiego) za głupiego.
              To,że Ty dziecku nie podajesz tabletek to twoja sprawa.Powiedziała bym,że głupia byłas dając dziecku cukierka....Tabletkę mozna rozpuścic.Ja akurat nie wpadła bym na to,żeby dziecku podac cukierek.
    • przeciwcialo Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:09
      Kiedys w aptece farmaceutka mówiła ze zalecenia sa takie że lepiej do 12 roku zycia w zawiesinie leki podawac. Tabletka syna nie zabijesz. Wazna dawka.
      • suazi1 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 09:22
        "Tabletka syna nie zabijesz." Wystarczy, że tabletka dostanie sie do dróg oddechowych, wtedy wszystko mozliwe. Przerabiałam na własnej skórze, tylko że zamiast tabletki był cukierek. Poza tym przypadek córki E. Błaszczyk też powinien dawać do myślenia.
        • havana28 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 09:31
          Wystarczy, że tabletka dostanie sie do dróg oddec
          > howych, wtedy wszystko mozliwe. Przerabiałam na własnej skórze, tylko że zamias
          > t tabletki był cukierek.

Idąc tym tokiem myślenia cukierki powinny być dozwolone dopiero od 12 rż bo przecież można sie nimi zadławić jeszcze bardziej niż malutką tabletką ibuprofenu
          • suazi1 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 16:14
            Twoja sprawa co dajesz dziecku. Ja przerobiłam zadławienie cukierkiem na własnej skórze, żadnej ematce nie życzę tych przeżyć, patrzenia bezradnie jak dzieciak odpływa i sinieje na oczach, i z własnej woli na razie dawać jej takich rzeczy nie zamierzam. Zresztą ona sama tez sie o nie juz nie dopomina. Szokuje mnie tylko, jak ludzie reagują na uwagę, że nie powinno się poniżej iluś tam lat dawać dziecku tabletek, cukierków, drażetek... Z drugiej strony przyzwyczaiłam się do takich reakcji i chyba nigdy nie doczekam chociaż jednego przytomnego "faktycznie to jest możliwe", zamiast "odp... się od mojego dzieciaka, który jest supermenem i żaden cukierek go nie powali". Wasza sprawa kobietki, ja też tak myślałam, do pamiętnego 31.12.2010...
          • przeciwcialo Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 16:17
            Ba, do osiemnastki zawiesiny a potem niech łyka tabletki na własna odpowiedzialność wink
            • zuzanka79 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 24.01.12, 15:57
              przeciwcialo napisała:

> Ba, do osiemnastki zawiesiny a potem niech łyka tabletki na własna odpowiedzial
              > ność wink

W takim razie dziewczyny około 16-tki mają pod górkę. Bo ja o syropie antykoncepcyjnym nie słyszałam winktongue_out
          • to_ja_tola Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 20:12
            havana28 napisała:

> Wystarczy, że tabletka dostanie sie do dróg oddec
            > > howych, wtedy wszystko mozliwe. Przerabiałam na własnej skórze, tylko że
            > zamias
            > > t tabletki był cukierek.
            >
            > Idąc tym tokiem myślenia cukierki powinny być dozwolone dopiero od 12 rż bo prz
            > ecież można sie nimi zadławić jeszcze bardziej niż malutką tabletką ibuprofenu

Dokładniesmile
            • suazi1 Jak zwykle nie zawiodłyście... 24.01.12, 13:33
              ...swoim tokiem rozumowania. 99% matek które do tej pory spotkałam, też tak pierniczy. Straszne, że zaczynacie nieco, podkreślam NIECO, logiczniej myśleć i mniej buńczucznie sie wypowiadać, jak wami potrząśnie. Nie twierdzę, że podawanie zawiesiny do 18 r.ż. jest ok, ale podawanie tabletek czy mentosów 3-latkowi ok też nie jest.
              • to_ja_tola Re: Jak zwykle nie zawiodłyście... 24.01.12, 13:47
                Ale o co ci chodzi???Doprowadziłaś sama do podania dziecku cukierka,a teraz próbujesz nam powiedziec,że to my jesteśmy głupie,bo dajemy dzieciom tabletki?!Przecież 8latek to już duże dziecko.Poza tym ja dając mojemu dziecku tabletkę rozpuszczam ją.Więc nie mierz wszystkich swoją miarą.
              • przeciwcialo Re: Jak zwykle nie zawiodłyście... 24.01.12, 13:58
                Kawałkiem jabłka tez sie mozna zaksztusic a nawet smiertelnie zadławić. Masz zamiar do pełnoletnosci papkami karmić?
    • kubona Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:19
      przelicz dawkę i się nie czepiaj farmaceuty.
      mój syn dostaje leki w tabletkach od 4 roku życia, pierwszy raz po wycięciu migdałka gardłowego, pielęgniarki poczęstowały go tabletka paracetamolu, bo czopka sobie dziecko włożyć nie dało, a tabletkę połknął pięknie. żeby nie było, z zalecenia lekarza.
    • methinks Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:21
      > zrobił mi wykład, że nie umiem przeliczyć, że 10 ml nurofenu w syropie to to sa
      > mo co 200-mg tabletka ibupromu.

Faktycznie w 10ml nurofenu jest 200mg ibuprofenu.
      • schiraz Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:26
        Od szóstego roku życia mój Syn dostaje w przypadku gorączki ibuprom (paracetamol nie działa), są to normalne tabletki jak dla dorosłych. Teraz zdaje się są kapsułki żelowe z ibuprofenem dla dzieci od lat 6, dawka 200mg. Przy wysokiej gorączce (ja podaję gdy temperatura przekracza 39 i rośnie) 200mg czy 250 mg to już wsio rawno, ta wyższa zadziała szybciej, szkoda dla organizmu ta sama.
      • najma78 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:29
        Oficjalna skarge zlozylabym do jego przelozonego za chamskie, niestosowne zachowanie. Nie rozumiem kompletnie przyzwolenia na cos takiego, jakim prawem on cie tak traktowal. Jesli nie potrafi zachowywyac sie odpowiednio wogole nie powienin pracowac. Zwyklych tabletek nie podawalabym dziecku, syrop jak najbardziej, sa tez dostepne tabletki dla dzieci, ktore rozpuszcza sie w wodzie, sa smakowe.
        • schiraz Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:35
          Moje dziecko od skończenia trzeciego roku życia łyka tabletki (na szczęście nie często), bo po syropach, szczególnie tych słodkich, wymiotuje na odległość. Nie ma opcji, żeby mu cokolwiek dać w syropie, bo nie przejdzie. O ile antybiotyk można podać w zastrzyku o tyle lek przeciwgorączkowy już nie warto, szczególnie, że dziecko łyka tabletki bez problemu. Ja wiem, że matki, a szczególnie ematki, nie dają dzieciom leków w tabletkach, bo przecież się udławią, ale moje dziecko umie połykać tabletki i robi to od tak dawna, że ryzyko zakrztuszenia jest takie samo jak gdybym ja łykała tabletkę. Co do kompetencji farmaceuty się nie wypowiadam, rację miał a formy w jakiej ją wypowiedział nie słyszałam.
    • iwoniaw Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 21:26
      Ibuprofen można podawać całkiem małym dzieciom, oczywiście odpowiednio przeliczając dawkę na kg masy ciała. Jeśli 8-latek waży tyle, że powinien zażyć 200 mg ibuprofenu, to nie ma różnicy, czy będzie to syrop czy tabletka. O co chcesz awanturę robić?
    • beatulek Pytałam o to lekarza pediatrę 22.01.12, 21:26
      dziewczyny mają rację, że się przelicza dawkę i można podawać. Zapis w ulotce jest jaki jest dlatego, że istnieje ryzyko zadławienia się tabletką. Jeśli dziecko potrafi połykać tabletki nie ma żadnego problemu. Moja córka już od dawna na (a teraz ma 8 lat) dostaje pół apapu na gorączkę zamiast tych słodkich syropów. I woli tabletki niż te leki w płynie.
      • ni24 Re: Pytałam o to lekarza pediatrę 23.01.12, 10:15
        potwierdzam
    • katriel Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 22:53
      Ale o co chodzi?
      Ibuprofen to ibuprofen. Nie ma większego znaczenia, czy w syropie, czy w tabletce.
      Zresztą sama prosiłaś farmaceutę o tabletki, prawda? No to dał tabletki.
      Jak syn potrafi połknąć, to w czym problem?
      A jak nie potrafi, to mu roztłucz w moździerzu i podaj z łyżeczką płynu.

Fakt, że farmaceuta nie powinien być chamski.
      Ale znowu: bywa. Może miał zły dzień, może mu się śnią po nocach pieczątki
      "refundacja do decyzji NFZ", może go dziewczyna rzuciła...

A czemu piszą w ulotkach? A tak na wszelki wypadek.
      A bo jak robili badania, to się akurat żadne dziecko poniżej 12 lat nie zgłosiło.
      • yenna_m Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 22.01.12, 23:01
        piszą tak na wszelki wypadek pewnie, bo się asekurują w razie zadławienia tabletką (vide: córka pewnej znanej polskiej aktorki)
    • zebra12 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 05:40
      Ale ja nie rozumiem, to chciałaś jakiś niezwykły ibuprofen? Skoro zwykły masz w domu to po co poszłaś go kupować? Są tabletki albo zawiesina i tyle. Kiedyś był jeszcze do ssania i bywa musujący.
    • stukostrach-jeden Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 06:11
      8- latkowi możesz podac tabletkę, zwłaszcza jak nie lubi syropów. A zachowanie aptekarza chamskie, jesteś mamą, chcesz pomóc dziecku, a na przeliczaniu dawek ma sie znać on.
    • havana28 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 06:28
      Ale jeśli miał rację, to czemu piszą tak w ulotkach, chyba w
      > iedzą, co produkują?

Wiedza,że małe dziecko może sie zadławić tabletką. To matka powinna wiedziec czy jej dziecko jest w stanie połknąc tabletke czy nie.

Ibuprofen (jako substancja) mozna stosowac nawet u niemowlat.
    • malgosiek2 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 06:43
      Przypuszczam, że autorce chodziło o jakiś lek połączony z Ibuprofenem, a nie sam np.Nurofen Ultima czyli ibuprom+paracetamol.
      A dwa to w sumie też nie wiem, czemu autorka chce zrobić awanturę, bo aptekarz miał rację.
      A, że się uniósł to się trochę nie dziwię po tym jak przypuszczam autorka na niego "wsiadła"
    • 3onbingo Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 07:21
      O matko, kogo i za co chcesz ochrzanić? Chciałaś tabletki, nie syrop (bo "dzieciak ma problemy z konsystencją"), to dostałaś tabletki. A zaraz potem sie dziwisz,że Twojemu 8-letniemu dziecku w ogóle można dać tabletke? Jaja normalnie. Ja sie nie dziwie, że aptekarzowi troche puściły nerwy - parę takich mamusiek dziennie i każdemu puszczą.
    • moofka Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 08:36
      no bo na produkcie trzeba napisac bejbi lub dżunior i wtedy bedzie wiadomo, ze moszna dziecku
      • robin2510 Daj część tabletki... 23.01.12, 09:08
        Nie czytałam wszystkich wypowiedzi więc może się powtórzę. Jak moja 6 latka ma temperaturę (na szczęście ma rzadko) daję jej np. 1/3 lin 1/2 tabletki apapu. Rozkruszam i podaję na łyżeczce z herbatą. Nigdy nie było problemu. Nasza pediatra też na to pozwala. A że córka ma problemy z przyjmowaniem syropów (zaraz ma odruch wymiotny) taka forma jest u nas najlepsza. Raz czy dwa też 1/3 dałam młodszej 2,5 latce jak wieczorem miała 38,5 a w domu miałam tylko apap i za późno było szukać nocnej apteki. Obu nic się nie stało.
    • gupia_rzona Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 09:37
      Zupełnie Cię nie rozumiem.
      "coś z ibuprofenem dla 8-latka", "
      "odpowiedziałam, że wolę tabletki (dzieciak ma problemy> z konsystencją syropu)."
      "bo zwykłego ibupromu mam w domu zapas"

masz w domu zapas ibupromu, a poszłaś kupić kolejny? Motasz się jakoś
    • gryzelda71 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 10:10
      Do 12 roku to aspiryny nie wolno.
      Skąd takie głupie te matki teraz?
      • moofka Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 10:14
        gryzelda71 napisała:

> Do 12 roku to aspiryny nie wolno.
        > Skąd takie głupie te matki teraz?

ło matko i aspiryny nie?
        moje dziecko wlasnie po aspirynie najszybciej na nogi staje, zreszta ja tez
        a te ibupromy to mozna sobie wsadzic w pepek
        • gryzelda71 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 10:24
          Zalezy jak na kogo działa.
          Na mnie dobrze mój mąż nie może.9 latkowi nie podaje.
        • zielony_marcepan Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 24.01.12, 15:33
          Dzieciom do 16 rz nie powinno sie podawac aspiryny ze wzgledu na mozliwosc wystapienia zespolu Reye'a.
          • kropkacom Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 24.01.12, 16:18
            > Dzieciom do 16 rz nie powinno sie podawac aspiryny ze wzgledu na mozliwosc wyst
            > apienia zespolu Reye'a.

ZWŁASZCZA przy grypie nie podaje się aspiryny.
    • ni24 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 10:14
      przepraszam cie zupelnie cie nie rozumie 8latek umie chyba juz lykac tbl ? oczywiscie na ulotce jest ze powyzej 12rz jak na wszystkich tbl! dlatego daje sie zwykle syropy ...chyba ze rodzice powiedza: "da rade polknac tbl niech pani przepisze tbl" pozatym ibuprofen to jedna substancja dla doroslych i dla dzieci ta sama...jednym slowem to ty wyszlas na idiotke nie farmaceuta
      • emilly4 Polopiryna 23.01.12, 16:26
        Ja pamietam jak bylam mala 5-6 lat, mama zawsze w lyzce herbaty rozpuszczala poloripyne i wszystko bylo OK.
        8- latek to juz duzy chlopak, ogarnie tak mala tabletke wink
        • saqigar a o zespole Reye'a slyszala? 24.01.12, 15:14
          pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Reye%27a
    • mynia_pynia Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 17:21
      Nie wpadłabym ze mogę podać dziecku zwykły ibuprom w tabletce tylko przeliczyć dawkę, no ale ja w sumie farmaceutą nie jestem i mimo że czytam zawsze ulotki to na skład nie patrzę, więc ja się nie dziwie kobiecie że się wq... na aptekarza, bo będzie mi tu focha przy obsłudze strzelał.
      Ja jakoś nie oczekuje żeby ktoś rozumiał o co w moim zawodzie chodzi a to też zwykła matematyka.
      -
      https://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8d7kjclu.png
      • iin-ess Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 19:39
        można podać
    • dorek3 Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 23.01.12, 23:50
      Jeśli nie chcesz robić z siebie idiotki to nie idź do apteki tylko pomyśl i policz. To że na ulotce jest napisane że od 12 lat akurat w przypadku ibuprofenu wcale nie oznacza, że nie ma innego ibuprofenu zarejestrowanego dla młodszych dzieci. Wystarczy zerknąc na dawkowanie Nurofenu Junior i wyjdzie że w wieku 6-9 lat jednorazowo zaleca się 200 mg a to jest właśnie standartowa tabletka. Aptekarz świetnie o tym wiedział, nie naciągał Cię na droższy Nurofen więc tylko mu powinnaś być wdzięczna.
    • draconessa Re: ibuprom tabletki dla 8-latka? -ochrzanić w ap 24.01.12, 15:57
      Chyba jestes zawodowa pieniaczka. Nie rozumiem, z czym masz problem - chcialas ibuprofen w tabletkach - farmaceuta dal Ci tabletki, sprawdzil, ze dawka odpowiednia. Jenym slowem, dostalas wszytsko wedlug zamowienia. Czy Ty naprawde myslisz, ze ibuprofen dla 8 latka i ibuprofen dla 12 latka to dwie rozne substancje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka