inercja5 04.03.12, 16:47 Witam, mam pytanie dotyczące pulmicortu jak należy rozcieńczyć dawkę 0,5 mg? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 04.03.12, 17:23 a jaka dawke masz podac? I jaka dawke masz? Dajesz taka dawke, jak zlecil lekarz, potem dodajesz soli fizjologicznej na oko (tak gdzies do 2ml okolo) i otowe. Odpowiedz Link Zgłoś
inercja5 Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 04.03.12, 17:36 Dawkę jaką mam podać jednorazowo to 0,5mg czyli 2 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 04.03.12, 18:23 to nie wiekszego znaczenia, ile dodasz soli fizj., najwazniejsze, zeby cały roztwor został podany pacjentowi; ja dodaje jakies 2-3 ml soli na ampulke pulmicortu; ale jak młody miał faze, ze ciezko było go utrzymac przy inahalcji, to inhalowałam wtedy nie rozcieńczonym Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 04.03.12, 19:37 dawkę 0,25 mg/ml 2 ml podaję bez rozcieńczania tak zapisała alergolog Odpowiedz Link Zgłoś
katisza Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 05.03.12, 12:34 jak dajesz całą ampułkę nie trzeba rozcieńczać ( ale można )2 ml soli ok Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 05.03.12, 17:58 W ogóle nie rozcieńczać..jakiejkolwiek dawki. Podajesz skoncentrowany...dostałam ostatnio zjebkę od lekarza za rozcieńczanie. Dzisiaj znowu się upewniał że nie popełniam błędu. Dodatkowo kazał smarować buzię kremem przed inhalacją pulmicotrem a potem to zmywać. Ostatnio wyszły córce zmiany na buzi -tam gdzie jest kontakt z maską. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Do Pasik 06.03.12, 10:39 pasik napisała: > Dodatkowo kazał smarować buzię kremem przed inhalacją pulmicotrem a potem to zm > ywać. > Ostatnio wyszły córce zmiany na buzi -tam gdzie jest kontakt z maską. A jakie zmiany córce wyszły? Mnie nic lekarz nie mówił o smarowaniu kremem. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: odp 07.03.12, 09:46 tamkie malutkie czerwone kropeczki, zlewa się to w całośc i wygląda jakby miała brudną buzię pod ustami. Smaruję, powoli schodzi. Pilnujemy mycia i płukania po inhalacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: odp 07.03.12, 11:02 Dziękuję. Ja też po inhalacjach myję córce buzię. Na razie nie ma problemów, ale dobrze wiedzieć o takich rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 05.03.12, 18:51 a po co?? wtedy większa szansa, że się nie poda całości... Odpowiedz Link Zgłoś
yuk-ka Re: Pulmicort jak rozcieńczyć 09.03.12, 18:37 Mojemu synowi w czasie pobytu w szpitalu (pulmunologia na Działdowskiej w W-wie) dawali inhalacje z samego pulmicortu, bez rozcieńczania. Potem za parę minut miał drugą inhalację z samej soli fizj. Odpowiedz Link Zgłoś