Dodaj do ulubionych

Nagłe bóle w okolicach brzucha

31.03.12, 14:05
Witam.
Syn ma obecnie 15 lat ale od kilku lat nie możemy sobie poradzić z pewną dolegliwością. Z niewyjaśnionych przyczyn raz na jakiś czas (tydzień, miesiąc) pojawia się silny ból po prawej stronie w okolicach brzucha który trwa 5-60 minut. Nie towarzyszy temu gorączka, biegunka - slowem nic. Nie znaleźliśmy również innych przyczyn po których skurcz występuje:wysiłek, stres (klasówka, szkoła), jakiś posiłek. Syn przeszedł kolonosopię w centrum zdrowia dziecka i nic nie zdiagnozowano. Mamy kolejną wizytę w maju a bóle ostatnio występują coraz częściej - co kilka dni nawet w nocy...........
Syn wtedy strasznie cierpi, co to może być ?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Nagłe bóle w okolicach brzucha 31.03.12, 18:35
      ja miałam m.in. takie okropne bóle brzucha najczęściej późnym wieczorem, takie jakby skurczowe, napadowe. Przyczyną były lamblie. Miałam też wysypkę na twarzy, która po niczym nie schodziła. Koleżanka przez przypadek mnie zdiagnozowała po wysypce i po lekach wytruwających lamblie zeszła wysypka i skończyły się te bóle brzucha.
      • lillylive Re: Nagłe bóle w okolicach brzucha 31.03.12, 22:35
        Rany ja to przechodzę teraz z moją prawie 8latką lamblie,pasożyty inne robale wylkuczone,usg brzucha badania wszystko ok-teraz czekamy na wizyte u psychologa celem wykluczenia tła nerwowego bo oprócz sinych bóli brzucha są biegunki i wymioty...życze zdrowia!
        • remislanc Re: Nagłe bóle w okolicach brzucha 01.04.12, 07:39
          To tak jak u syna:wszystkie badania OK (USG, kolonoskopia). Był 4 dni na badaniach w szpitalu w Centrum Zdrowia Dziecka i nic nie stwierdzili. Teraz czekamy na ponowną wizytę w centrum oraz dodatkowo u "polecanego" gastrologa. Skurcze łapią syna w najmniej oczekiwanym momencie:w szkole, na spacerze, w domu. Kiedyś było to 1-2 razy/m-c. Ostatnio niestety częściej. Przy tym ZERO innych dolegliwośći - brak rozwolnienia, gorączki, osłabienia........Apetyt też dopisuje (8 kanapek na śniadanie.......smile
          Też zakładaliśmy podłoże nerwowe. Ale syn mówi, że te skurcze nie wiążą się z jakimiś klasówkami, egzaminami. Do szkoły też chodzi baaaardzo chętnie, ma mnóstwo znajomych. Już sami nie wiemy co może być przyczyną, ale przecież jakiś powód MUSI BYĆ !!!!!

Sardecznie pozdrawiam
          • lillylive Re: Nagłe bóle w okolicach brzucha 01.04.12, 10:00
            My też na początku wykluczyliśmy podłoże nerwowe ale skoro zrobiliśmy prawie wszystkie badania a problem pozostał to czemu nie spróbowac? Pierwszą wizyte mamy za 3tyg dopiero córka podobnie chętnie do szkoły chodzi,jest lubiana ale może jest coś o czy nie wiemy? pozdrawiam!
        • alpepe Re: Nagłe bóle w okolicach brzucha 01.04.12, 14:47
          a ja bym przeleczyła dziecko na pasożyty w ciemno, choćby i nalewką z orzecha włoskiego.
    • margarita-2 Re: Nagłe bóle w okolicach brzucha 01.04.12, 22:06
      Moja corka miala tak samo, do tego potworny bol glowy, ktory samoczynnie za jakis czas przechodzil...Robialm ciagle badania kalu, nigdy niczego nie wykazalo. Wyladowalismy tez w szpitalu z podejrzeniem wyrostka, potem podejrzewano piasek na nerce. W koncu z desperacji wyslalam kal do feliksa, no i wyszlo-lamblie. Nie dopuszczalam takiej mysli, ze to moze byc powodem. Moze u Was jest podobnie, kolezanki powyzej dobrze radza, sprobuj na przyklad podawac na poczatek olej z pestek dyni, u nas fajnie te bole mijaly po nim. Potem dziecko przeleczylismy furazolidonem, a teraz jeszcze nadal pijemy olej z pestek dyni. Sposob nieinwazyjny, moze akurat cos sie poprawi. Gdyby sie potwierdzila diagnoza to wtedy leczenie bardziej inwazyjne, czyli leczenie farmakologiczne, pozdrawiamsmile
      • lillylive Re: Nagłe bóle w okolicach brzucha 02.04.12, 08:39
        U nas lamblie wykluczone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka