kamisia5 23.06.04, 08:38 Wczoraj byłam na blinasie z moją 2-letnią córeczką i diatra wykrył jej szmery nad sercem. Wcześniej tych szmerów nie było. Dostałyśmy skierowanie do kardiologa. Cz mialyście może taki problem? Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makami1 Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 09:32 chyba nie za bardzo pomogę, ale moja córeczka też ma takie szmery (teraz ma 6 mcy). Byłyśmy u kardiologa, EKG nic nie wykazało. Kazali czekać, bo podobno spora część dzieci ma wyczuwalne szmery, z wiekiem przechodzi (choć u Ciebie jest inaczej, bo wcześniej szmerów nie było. Ostatnio pediatra powiedziała mi , że przyczyną może również być .... anemia . Nie wiem, może warto sprawdzić morfologię córeczki? Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynkaa Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 12:07 U nas ekg nic nie wykazało i zrobiliśmy echo serduszka. Polecam, wszystko widać co sie dzieje z serduszkiem. My robiliśmy w szpitalu na Działdowskiej 1 - odpłatnie. Jesli chcesz jakieś namiary napisz na kruszynkaa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewikgo Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 13:21 Moje dziecko również ma szmer nad sercem - tak jak pisała już któraś e-mama dużo dzieci je ma, są to tzw. szmery rozwojowe i ok. 6 roku życia przeważnie zanikają. Podobno jest tak, że w okresie jakiejś infekcji taki szmer może być wyraźniej słyszalny. Może twoja córeczka obecnie przechodzi właśnie jakąś infekcję i dlatego pediatra wysłyszał te szmerki. Albo może po prostu wcześniej ich nie słyszał a teraz "akurat mu się udało". W każdym razie nie martwiłabym się ani tym że ich nie było a teraz są, bo to nic nie znaczy ani tym, że są - bo to również nie oznacza póki co nic groźnego. Zróbcie podstawowe badania, jednak zalecałabym Wam podjeść do tego spokojnie, bo na pewno nic złego się nie dzieje. Gdyby Twoje dziecko miało wadę serca dawno by już to wykryto. Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 15:00 Moja siostra, gdy miala 2-3 latka, tez miala te szmery stwierdzone. Ciagali ja potem po specjalistach w Dziekanowie Lesnym (Szpital Dzieciecy), ale z czasem okazalo sie, ze wyrosla z tego. Teraz ma 25 lat i dzieki Bogu zadnych problemow z sercem. Odpowiedz Link Zgłoś
renpul Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 14:35 Sprawdź morfologię bo to rzeczywiście może być anemia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 14:51 Bardzo często występuje u dzieci tzw. szmer czynnościowy - zupełnie niegroźny dla zdrowia, przechodzi z wiekiem. Ale , aby mieć pewność, że to właśnie o ten szmer chodzi i nie mieć poczucia, że się coś zaniedbało należy zrobić echo serca - wykluczy lub potwierdzi możliwość wystepowania jakiejś wady. Nie zawsze jest on słyszalny, a bardziej przy lub po infekcji i wtedy gdy dziecko ma anemię. Ale to dziewczyny już napisały Jeśli masz możliwość wyboru to doradzam zrobienie właśnie echa serduska, a nie EKG. Odpowiedz Link Zgłoś
ola07 Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 22:32 U nas pediatra wykrył szmery gdy coreczka miala 2,5 roku,też robiliśmy echo serca i też okazało się że to nic grożnego .Nie martw sie ,podobno dużo dzieci tak ma i w wiekszości przypadków nie są to wady serca ,lecz taka "uroda" jak powiedział nam kardiolog wykonujący badanie.Tak że głowa do góry będzie dobrze.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Szmery nad sercem 23.06.04, 23:01 Ja miałam szmery całe dzieciństwo. Potem przeszły, albo i nie - bo przestałam chodzić do lekarza. Jestem już stara baba, a nigdy ze zdrowiem cienia kłopotów nie miałam. Bez wysiłku urodziłam troje dzieci, po górach latam do dziś. Zrób badania, ale się nie denerwuj. Jak widać zyję. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Szmery nad sercem 24.06.04, 10:47 Moja dwojka (maja dwa latka) ma szmery od urodzenia, tzw. szmery niewinne, powinny przejsc z wiekiem. Dla kontroli robimy echo serca raz na rok. Ich rozpietosc okresla szesciostopniowa skala, u nas jest to akurat 1. stopnien. Na razie nie masz sie czym martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisia5 Re: Szmery nad sercem 25.06.04, 10:02 dziękuję mateczkom za porady. Trochę się uspokoiłam. Zobaczymy 20 lipca co powie kardiolog. Pozdrowienia. Jeśli jeszcze ktoś może mi pomóc to czekam. Odpowiedz Link Zgłoś