Dodaj do ulubionych

Zalamana!!!!

07.08.12, 12:52
Kochane mamusie!!!Mojj 6 letni synek w czerwcu zlamal piszczel skosnie ,spiralnie.Nozka byla w gipsie zakaz stapania po niej.Po 5 ttyg skrocono mu gips nad kolano zeby go sobie rozruszal.Kolano jest rozruszane w pelni.Wczoraj po sciaglismy gips calkowicie.Lekarz powiedzial ze kosc sie ladnie zrosla wiec moze zaczynac po niej stapac.I tu sie zaczyna problem.On nie chce na niej stanac wogole .Prosze go ,przekupiam ale on ma taka blokade ze poprostu nie mam sily.Wymyslam mu cwiczenie na podlodze zeby ta nozka cwiczyl ,pelzal nia ale wszystko to jest bez obciazania nogi bo tak sie boi.Jak chwyce go do pozycji stojacej zeby sie chociaz paluszkami odepchnal ta noge nie ma szans.Stoi caly czas na zdrowej ,a jakbym go puscila to sie przewroci.Na sobote jak nie bedzie poprawy jest umowiona rehabilitantka.Chociaz wolalabym zeby to sam rozruszal.BO ona powiedziala ze postawi go na nogi ale moze bolec.Spotkalyscie sie z taka blokada.Piszcie jak sobie radzic!Czekac a sam zacznie chodzic czy zmuszac go do tych cwiczen???Barzdo prosze o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Zalamana!!!! 07.08.12, 13:13
      nie zmuszalabym. On ma prawo sie bac, noga ma prawo bolec, miesnie sa slabsze.
      Mysle, ze na spokojnie, nawet bez rehabilitacji, dziecko samo sie rozrusza, bo fotelowo-kanapowy styl zycia nie lezy w naturze maluchow.
      Cierpliwosc i spokoj, bedzie dobrze.
      • asiag.1983 Re: Zalamana!!!! 07.08.12, 13:36
        Dziekuje ci za odpowiedz.Tylo ze moj synek umie na bajki patrzec caly dzien wiec nie tym nie wskoramy.Niwiem co mam robic.Widze ze kostka nie jest jeszcze rozruszana tak jak ta zdrowa.Probuje zabaw na ziemi.Rece rozkladam
        • mruwa9 Re: Zalamana!!!! 07.08.12, 15:28
          no ale po 5 tygodniach w gipsie kostka nie wroci do pelnej sprawnosci w ciagu jednego dnia.
          Daj dziecku czas. Wylacz telewizor, zapros jego kolegow, mysle,ze spontaniczna zabawa z rowiesnikami odniesie lepszy skutek, niz zmuszanie , przekonywanie i rehabilitacja.
    • 1mzeta Re: Zalamana!!!! 07.08.12, 20:10
      Tak- u syna moje kuzynki- starszy był niż twój, a reakcje takie same. Rehabilitacja pomogła i nie ma problemu.
      Nie dziw się, że mały tak reaguje- ma prawo- to tylko dziecko i do pewnych rzeczy dziecko nie da się nawet przekupić.
    • alinalen Re: Zalamana!!!! 07.08.12, 21:56
      weź go na basen, niech spróbuje pochodzić w wodzie. Bardzo dobre ćwiczenie, moze nie będzie się bał
      • asiag.1983 Re: Zalamana!!!! 21.08.12, 22:08
        No,wczoraj minelo 2 tyg od sciagniecia gipsu i jest niedobrze.Jestesmy po rehabilitacji-wykonuje prawie wszystkie cwicznie z obciazeniem nogi.Kostka po dluzszym wysilku puchnie.Syn chodzi ale baaardzo utyka.Na rowerze jezdzi w miare dobrze.Zawija biodrem zeby nie obciazyc tej nogi.Jestem zalamana ,mam wrazenie ze on zapomnial jak sie chodzi-masakra.Zloscia,dobrocia ,przekupstwem -nie skutkuje.Pomozcie!!!
        • pasik Re: Zalamana!!!! 21.08.12, 23:10
          a macie wirówki, naświetlania...no i basen po 100 kroć..zreszta rehabilitant powinien Tobie określić jakie ćwiczenia powinniście wykonywać sami dodatkowo.
        • yula Re: Zalamana!!!! 22.08.12, 19:07
          Boże daj ze dziecku spokój, wykonuje ćwiczenia, wszystko w porządku? Co znaczy że kostka puchnie? Może przeforsowuje ją na ćwiczeniach? Jeśli zdrowotnie wszystko w porządku to daj dziecku święty spokój. Ja po złamaniu RĘKI, po zdjęciu gipsu przez 2-tyg nosiłam ją na temblaku, bo mnie BOLAŁO. On miał dłuższy czas unieruchomioną nogę i ma zaniki mięśniowe i go po prostu BOLI chodzenie na niej, stopniowo mięśnie sie wzmocnią i zacznie chodzić normalnie.
          • yula Re: Zalamana!!!! 22.08.12, 19:12
            W ogóle sie dziwię że od razu po zdjęciu gipsu każą mu chodzić normalnie, nie ma kul?
    • ciotka.aka Re: Zalamana!!!! 22.08.12, 15:07
      miałaś kiedyś unieruchomiony staw przez kilka tygodni? Zupełnie rozumiem twojego synka - to małe dziecko, które niewiele rozumie. Kilka lat temu jako dorosła kobieta miałam operację kolana i gips przez 6 tygodni, nie tylko bałam się obciążyć nogę ale miałam niemal całkowity zanik mięśni i przykurcz. Dziwi mnie, że od razu nie zostaliście skierowani na rehabilitację - ja po zdjęciu gispu zostałam na 2 tygodnie na oddziale ortopedycznym - ale to była inna epoka w medycynie, teraz liczą każdy grosz. Potem spędziłam kolejne 3 na oddziale rehabilitacji i 3 w sanatorium.

Myślę, że dzieciak sam się jednak nie rozrusza... Oczywiście, że rehabilitacja boli ale nie ma innego wyjścia. Dobre są ćwiczenia w wodzie, UGUL, zabiegi fizjoterapeutyczne - to o czym pisały przedmówczynie. Co do blokady to wiele lat bałam się wsiąść na rower, na nartach chyba nigdy nie będę jeździć
      --
      razem
      Staś i Adaś
    • asiag.1983 Re: Zalamana!!!! 26.09.12, 15:43
      Dziewczyny!!!Mija 1,5 miesiaca od sciagniecia gipsu.Synek minimalnie utyka.Bylismy w kontroli i lekarz powiedzial wszystko ok,nauczyl sie narazie chodzic nie obciazajac nogi z czasem sie wyrobi.Kontrola w grudniu.Byl u nas jeszcze rehabilitant i tez poweidzial ze wszystko ok prawdopodobnie siedzi mu to w glowie.Chodzi o niebo lepiej niz chodzil ale jeszcze nie jest to prwdidlowy chod.Chodzi do przedszkola,na gimnastyke bo myslsam ze tam sie zapomni ale nic.Nozka jest ok.Nozki sa rowne ,nie puchnie juz.Fakt ,faktem boli go przy paluszkach tak jakby jeszcze nie byla tam dosc mocno rozruszana i broni sie przed tym chodzac nie uginajac przedniej czesci palcow.Ja robie z nim cwiczenie kaze stawac na paluszkach itd.Dalam mu super wkladki bylismy na badaniu kpmputerowym stop.Sama nieiwem co mam robic czy naprawde dac mu spokoj???Czy on sie sam wyrobi???Bo ja juz naprwde niewiem jak moge mu pomoc.!!!
      • mruwa9 Re: Zalamana!!!! 26.09.12, 18:32
        daj mu spokoj. To male dziecko i nie bedzie utykalo cale zycie. Zwlaszcza w zabawach z rowiesnikami.
        Ja kiedys sobie tylko skrecilam noge i bolalo mnie (oraz utykalam) przez 10 miesiecy, a co dopiero po zlamanu?
    • lidek0 Re: Zalamana!!!! 29.09.12, 16:50
      Daj dziecku spokój, Twój stres udziela się dziecku, ja usłyszałam od ortopedy, że na powrót do pełnej sprawności potrzeba tyle tygodni ile noga była w gipsie. A basen to bardzo dobry pomysł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka