30.06.04, 12:21
czy mozna podawac n akolki 5 dniowemu dzieciaczkowi???????/
Obserwuj wątek
    • oyate Re: esputicon 30.06.04, 13:02
      z tego co wiem to po pierwsze można podawać ESPUTICON dopiero po ukończeniu
      przez dziecko 2-3 tygodni, a po drugie wierz mi on wcale nie pomaga. Spróbuj
      Herbatki PlanteX (broń boże nie Hipp!)
    • kicia_edziecko Re: esputicon 30.06.04, 16:19
      Hismile
      Nam pomagał, nie wiem jednak czy już można. Tymek mial od urodzenia kolki i już
      w szpitalu dostawał coś, nie wiem jednak co to było. Pomagały nam tez
      znakomicie ciepłe okłady na brzuszek (np. pielucha zanurzona w ciepłej wodzie i
      wyciśnięta) i masowanie brzuszka zgodnie ze ruchem wskazówek zegara. Pozdrawiam
    • mgosha Re: esputicon 30.06.04, 16:41
      Witaj!
      Można. My podawaliśmy (oczywiście na zlecenie pediatry). Nie pamiętam
      dokładnie, ale mieliśmy dawać 1 kropelkę, jeśli nie pomogło to drugą dopiero po
      godzinie i to nie częściej niż dwa razy dziennie. Czasem pomagało czasem nie.
      Ale u nas najlepiej sprawdziła się suszarka. Ciepły strumień na brzuszek
      (oczywiście ubrany żeby nie poparzyć) i szum suszarki działał "sennotwórczo".
      Pozdrawiam.
      Gosia
    • renis66 Re: esputicon 30.06.04, 21:20
      Można od urodzenia. Nam pediatra powiedział ze to można po kazdym posiłku bo
      tego nie można przedawkować. Mała miała kolki tylko 2 tygodnie. Teraz ma ponad
      2 miesiące i nie pamiętamy co to kolka. Podawaliśmy też herbatkę Plantex a
      później Hipp.
      Zyczę powodzenia Renata i Rita
      • annanatali Re: esputicon 01.07.04, 20:59
        Mojej małej nie pomagał, ale dawałam od urodzenia. Najbardziej pomagał bobotic
        ale on jest od 28 dnia. Teraz koleżanka chwali infacol, ale nie wiem od kiedy
        go można. Ja stosowałam też wodę koperkową, na zmianę z ww boboticiem, Woda
        jest wązna przez 2 msc od otwarcia i ją chyba można od razu podawać ale
        pewności nie mam.
        Herbatki ządnego typu nie pomagały, choć ja piłam koper włoski 5 szkl.
        dziennie, a dziecko i plantexy i hipp.Suszraka przyznam z innych środków była
        najlepsza. Tylko to było lato i byłam przy takich zabiegach spocona. Prasowania
        pieluch nie polecam, dużo z tym roboty, a jak jesteś sama to zanim uprasujesz
        to musisz płacząsego brzdąca odłożyć, a to sie serce kraje.
        Wszystko razem gwarantuje ci że jakoś ten okres przetrwasz. Moja przestała miec
        kolki dopiero w 5 msc.
        • beba2 Re: esputicon 04.07.04, 01:41
          Esputicon - zawiera dimeticon
          Infacol - zawiera simeticon
          Bobotic - zawiera simeticon.
          Jednym słowem to wszystko to samo, jakby tego nie nazwali producenci.
          Substancja czynna jest ta sama, tylko nazwy handlowe preparatów inne.
          Simeticonu nie zaleca się stosować poniżej 2 miesiąca życia, czyli u noworodków
          ( chyba, ze nie ma innego wyjścia, ale to powinien stwierdzić lekarz).
          Faktycznie nie da się tego przedawkować, bo nie wchłania się z przewodu
          pokarmowego po podaniu doustnym i jest wydalany z kałem w postaci niezmienionej.
          Można podac po każdym posiłku dla neutralizacji nadmiaru gazów w jelitach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka