Dodaj do ulubionych

jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki

18.09.12, 14:52
j.w
1 tydzien w przedszkolu,a od 2 w domu bo najpierw kaszel jak diabli i katar.
2 tydz znowu w domu bo niby mu nieleci ale zatoki zapchane oddycha przez otwarta buzie bo troche sie meczy bo ma zatkany nos.
stosuje Quixx 3x dziennie ,elofen,sinupret 2x dziennie po 15ml.
juz mam dosc jakos slabo to widze i mala poprawe .

czy cos jest skutecznego.

i co 2 tyg w domu,bo panie przedszkolanki powiedzialy ze dziecko musi byc zdrowe.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 18.09.12, 15:02
      kup contramutan.... taki syrop... nie wiem czy w PL jest, ale warto sie spytac.
      no i na nos woda z sola morska i plukanie..jezei jest gesty
    • 2plusik Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 18.09.12, 15:03
      My stosujemy inhalacje z soli fizjologicznej 3 razy dziennie, wodę morską, otrivin na noc.
    • rulsanka Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 18.09.12, 15:43
      Jeżeli dziecko współpracuje, to najlepsze jest sinus rinse, taka butelka do płukania. Ja synowi zaczęłam płukać gdy miał 3,5 roku, ale spokojnie można było wcześniej. Efekt natychmiastowy.
    • annubis74 Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 18.09.12, 17:18
      inhalacje z soli fizjologiczne (ewentualnie pół na pół z wodą), my mamy jeszcze ustrojstwo pod tytułem "nasal irrigator" ale stosujemy głownie na sobie. Poza tym po Euphorbium u nas katar znika. Ale jeśli ma zatkane zatoki skonsultuj te inhalacje z lekarzem
    • annubis74 Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 18.09.12, 17:30
      a przy okazji może to wcale nie zatoki tylko migdał (jeśli oddycha przez otwartą buzie, a w nocy chrapie). Pierwszy kontakt z przedszkolem mógł mu się objawić powiększeniem trzeciego migdała
    • magdalenca78 Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 18.09.12, 17:43
      Ja przy katarze stosuję: inhalacje z soli fizjologicznej, syrop z cebuli, oklepywanie plecków, a do tego podaję PNEUMOLAN - to suplement diety, wydaje mi sie, że działa i rzeczywiście oczyszcza zatoki:
      www.doz.pl/apteka/p53897-Pneumolan_syrop_120_ml
      • agaipawel12345 Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 18.09.12, 21:46
        Ja stosuje inhalacje tylko jak syn usnie ,bo inaczej sobie nie da.
        z soli fizjologicznej.
        w naszym przypadku syn ma 3latka ,zadne plukanie nosa czy sciaganie katarkiem( raz zrobilam na sile i teraz boi sie odkurzacza) nie wchodzi w gre.
        stosuje leki taki jak w tytule.
        oprocz tego plecki i klatke piersiowa smaruje spirytusem,a dzis posmarowalam stopki spirytusem(gdzies tak wyczytalam ze to pomaga)
        oskrzela czyste nic niesiedzi.tylko ten katar troche uporczywy i slychac jak mowi nieczysto z zatkanym nosem.
        • mus.zka Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 08:49
          Spróbuj podać sinupret w kropelkach. Bratowa podawała swojej córce, gdy ta miała 3 latka, w dawce o połowę mniejszej niż jest podane na opakowaniu. Po kilku dniach po infekcji nie było śladu
          • shige Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 14:17
            mus.zka napisała:

> Spróbuj podać sinupret w kropelkach.

Sinupret stosuje się przez kilka dni i tylko jak katar mocno zalega. Jest to lek sekrolityczny, więc zwiększa on ilość wydzieliny!
        • annubis74 Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 09:08
          naprawdę sciągasz odkurzaczem? brrr - nie dziwię się że dziecko się boi, u nas przy fridzie (jeśli jeszcze czasem musimy ją zastosować) Mała krzyczy że to jest niemiłe.
          Inhalacji NAPEWNO nie można stosować podczas snu (i w pozycji leżącej ) na naszym inhalatorze jest ostrzeżenie (bo wtedy wydzielina spłynie głębiej) chyba ze mówisz o nawilżaniu powietrza. Smarowanie jest ok, ale na gęsty katar słabo pomoże. Niestety jedyny sposób to rozrzedzanie wydzieliny i ściąganie (jak dziecko ma 3 lata to już powinno współpracować, ewentualnie samo niech smarka (a przynajmniej próbuje). Skontroluj ten migdał
          • rulsanka Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 11:38
            Zazwyczaj dzieci na fridę reagują histerią, a na ściąganie odkurzaczem nie. Było wiele wątków na ten temat. U nas się to doskonale potwierdziło. Syn panikował przy fridzie, a Katarek sam sobie przykładał do nosa i odciągał (miał wtedy 10 miesięcy)
            Jednakże używanie odkurzacza czy fridy w przypadku trzylatka to jakiś kosmos, u nas ostatnie zastosowanie było gdy syn miał poniżej półtora roku.
    • obasic Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 10:51
      Jeślio ma faktycznie zatkany nos to mogą być dwa powody:
      - wydzielina którą się nie da wydmuchać - wówczas SinusRinse czyni cuda - najlepiej odrazu dla dorosłych 250 ml - mniejsze butelki/saszetki nieraz nie starczają a cena ta sama.
      - lub ma nieżyt alergiczny nosa po infekcji - wydzieliny wówczas nie ma a jest opuchnięta śluzówka - u mojego dziecka tak często się zdarza i wówczas tylko sterydy działają - my stosujemy Flixonase - dosłownie przez 4-7 dni i po sprawie.
      No i oczywiście może być to też powiększony migdał - możesz to sprawdzić doświadczalnie sama - jeśli po zastosowaniu na noc otrivinu (bądź coś podobnnego) dalej dziecko nie oddycha przez nos, to na bank masz trzeci migdał powiększony.
      • rulsanka Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 11:43
        Zgadzam się w 100% z tym co napisałaś.
        My też używamy dużej butelki dla syna. Ma 4 lata i przed chwilą właśnie sam wypłukał sobie nos.
        Mądre zastosowanie sterydów w dużej mierze zapobiega nawrotom, przynajmniej tym szybkim.
    • lula_p Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 11:39
      u nas bardzo pomaga płukanie kikiki wink solą fizjologiczną. Podgrzewasz ampułkę soli fizj. do temperatury trochę wyższej niż pokojowa (w dłoniach, albo ciepłej wodzie), kładziesz dziecko tak, żeby głowę miało poza krawędzią łóżka, tzn tak, żeby głowa była lekko odchylona do tyłu. Wlewasz sól (ok pół ampułki) do jednej dziurki nosa, dziecko w tym czasie musi mówić kikiki. Potem szybko zatykasz drugą dziurkę i sadzasz dziecko tak żeby się pochyliło lekko do przodu, ono w tym czasie musi porządnie smarknąć. Potem druga dziurka. Początkowo ciężko to zsynchronizować, bo jeszcze musisz trzymać w ręku chusteczkę do nosa, bo inaczej wszystko będzie zasmarkane. I tak ze 3 razy dziennie. W ten sposób w ciągu 5 dni wyleczyliśmy katar, który ciągnął się od kwietnia do lipca.
    • je_fa_ma Re: pić - duzo pić 19.09.12, 12:19
      Oprócz tych wszystkich medykamentów, przy katarze ważne jest aby dużo pić, płyny rozrzedzają wydzielinę i łatwiej się wydala z organizmu. Ja swojego malucha zachęcam do wypijania nawet 2 razy więcej płynów niż normalnie. No i dużo sika a organizm też oczyszcza się przez wydalanie zarazków z moczem.
    • shige Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 14:14
      Nic nie stosowaćsmileWszystkie leki które Pani wymieniła stosować należy przez kilka dni a nie tygodni aby uniknąć tzw.zjawiska odbicia, czyli powtórnego zatkania nosa!
      Zapalenie zatok mało prawdopodobne u dziecka do 5-6 roku życia bo u dzieci do tego wieku są one słabo wykształcone.
      Przy katarze należy dużo pić oraz nawilżać powietrze i to wystarczy. Katar to nie choroba. U małych dzieci pojawia się średnio 6-8 razy w roku i jest odpowiedzią organizmu na antygenty bakteryjne i wirusowe.
      • obasic Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 17:20
        Właśnie, niewielu wie że leki obkurczające śluzówkę najpierw dają ulgę a potem po ok. 6 godzinach następuje odbicie śluzówki (spuchnięcie) które trwa od 6 do parunastu godzin - to tak z własnego doświadczenia.
        Ja z tego powodu unikam stosowania leków obkurczających typu Otrivin bo potem często jest koło zamknięte. Jak już musze to stosuję do jednej dziurki bardziej zapchanej by chociaż tą drugą uchronić.
        Leki które stosuje autorka wątku akurat nie są mi znane.
    • lianis Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 19.09.12, 17:46
      Utrzyj na tarce cebule i niech dziecko pochylone nad tym wdycha przez ok 10 min, nie jest to bardzo przyjemne, dziecko ci sie splacze, ale dzialanie ma rewelacyjne, szczegolnie w przypadku zatok, choc mam watpliwosci czy dziecko w tym wieku moze juz miec zapalenie zatok. Tak czy inaczej dobrze oczyszcza i ma dzialanie przeciwbakteryjne.
    • ap_3 Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 29.10.13, 14:23
      Nam lekarka ostatnio powiedziała, żeby przy gęstym katarze nie stosować Quixx tylko Mucofluid - na receptę. Najpierw to a za 10 minut woda morska i smarkać albo odciągać.
      Pneumolan tez dobrze się sprawdza.
    • klubgogo Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 29.10.13, 18:46
      Wyrzucić chemię, inhalować solą fizjologiczną, płukać nos solą, zostawiać na noc w pokoju dziecka miskę z wrzątkiem z kilkoma łyzkami soli, wietrzyć, dużo poić, nie przegrzewać i duzo spacerować.
      • klubgogo Re: jak pozbyc sie kataru,zapchane zatoki 29.10.13, 18:46
        Znowu ktoś wywlekł stary wątek, po jasną cholerę to robicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka