Dodaj do ulubionych

Cytomegalia u niemowlaka

02.07.04, 22:29
witam emamy,

u mojej córeczki ( 4 miesiące) wykryto tą chorobę. Niestety nasz lekarz
bardzo niejasno i zdawkowo wyjaśniła nam co ta choroba oznacza. Nie mogę też
znaleść nic konkretnego w Internecie ani w książkach. Więcej jest na temat
tej choroby u kobiet ciężarnych.
Czy może któraś z Was mogłaby mnie uświadomić.

z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • antoku Re: Cytomegalia u niemowlaka 03.07.04, 22:33
      U naszego synka również w tym wieku wykryto tego paskudnego wirusa. Wyszło to
      przy okazji podwyższsonych prób wątrobowych. Trafiliśmy do poradni
      hepatologicznej, tam zrobiono mu badania no i...Wyrok spadł na nas jak "grom z
      jasnego nieba".
      Ale jesteście chyba pod opieką specjalisty.
      Nie pamiętam gdzie ale znaleźliśmy gdzieś w internecie jakiś fajny artykuł na
      temat cytomegalii. Już dokładnie nie pamiętam wielu rzeczy bo od tamtego czasu
      minęło trochę czasu, ale postaram się coś napisać.
      Jest to wirus, który atakuje dosłownie wszystko. Jednym z pierwszych objawów są
      powiększone próby wąrtobowe, dziecko ma osłabine napięcie mięśniowe. Poza tym
      wirus uszkadza wzrok, słuch, może powodować małogłowie, wodogłowie (chyba)a w
      najgorszym przypadku atakuje mózg.
      Generalnie tego się nie leczy, chyba, że jest ciężki przypadek. Ale trzeba być
      pod stałą kontrolą neurologa, okulisty, na pewno dziecko dostanie skierowanie na
      badanie słuchu.
      Wiele jeszcze przed Wami.
      Ale bądźcie dobrej myśli.
      U nas wszystko skończyło się dobrze.
      Teraz Kubuś ma 2 latka i od roku jest wolny od cytomegalii. Jego organizm sam
      zwalczył wirusa.
      I życze Ci aby u Twojej córeczki tak samo się to skończyło

Dużo zdrowia,
      Ania
      • krzysia04 Re: Cytomegalia u niemowlaka 03.07.04, 23:52
        dziękuję,
        staram się nie panikować, jak na razie objawy to wiotkość, niska waga i to że
        dużo śpi. Poza tym jest bardzo pogodną dziewczynką.
    • szpulakasia Re: Cytomegalia u niemowlaka 04.07.04, 21:46
      Jakbyś chciała coś jeszcze wiedzieć to pisz na szpulakasia@gazeta.pl
    • fionna Re: Cytomegalia u niemowlaka 05.07.04, 08:22
      U mojego syna cmv też wyszła, gdy miał 4 miesiące - całkowity przypadek. Młody
      nie chciał jeść, mało przybierał na wadze - robili mu wszsytkie możliwe badania
      no i wyszły przeciwaciała. Trafiliśmy od razu do CZD - tam robili mu wszystkie
      możliwe badania (tzw. PCR badające, czy DNA wirusa jest we krwi, moczu, miał
      też punkcję lędźwiową - na szczęście płyn mózgowo-rdzeniowy był czysty, bez
      wirusa). Oczywiście miał badanie oczu, słuchu, tomografię - żadnych zwapnień,
      wszystko ok. Miał tylko trochę podwyższone próby wątrobowe, ale nie trzeba było
      tego leczyć (same spadły). Ostatnie badania (w maju) nie wykazały już
      przeciwciał. Niestety - musimy co pół roku zgłaszać się do poradni
      audiologicznej (podobno wirus może uszkadzac słuch nawet parę lat po zakażeniu).
      Mój młody poza obniżonym napięciem i podwyższonymi próbami wątrobowymi nie miał
      innych objawów.
      Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - zapraszam na priva.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka