15.10.12, 22:24
dziś moja roczna córcia była u lekarza z tatusiem. Ma wirusowe zapalenie gardła, od soboty wysoką temperaturę - lekarz przepisał m.in nurofern - rozumiem, że na zbicie temperatury ale w dawkowaniu- zawsze pediatra pisze jaki lek i jak podawać- napisał że 3-4 x 5ml. -3-5 dni. I teraz się zastanawiam czy podawać nawet jak temperatury nie będzie?czy to się odnosi do temperatury? Nie mam doświadczenia gdyż córcia pierwszy raz ma tak wysoką temperaturę
Obserwuj wątek
    • nowi-jka Re: Nurofen 16.10.12, 08:53
      mój syn bardzo wysoko goraczkuje zawsze i trudno mu sie zbija temp wiec zeby zapobiec temp po 40 stopni tez ze dwa razy w zyciu podawałam mu nurofen przez 2-3 dni bez wzgledu na pomiar, choc z reguły wstrzymuje sie do temp powyzej 38,5 z podaniem. Im starszy tym gozej znosi wysoka temp wiec teraz szybciej siegam po nurofen
      Wiec moze tak być jak piszesz ale mysle ze dobrze byłoby zadzwonic i dopytac
    • dziennik-niecodziennik Re: Nurofen 16.10.12, 09:57
      nurofen działa nie tylko przeciwgorączkowo, ale równiez przeciwzapalnie, wiec podawanie go w zapaleniu wirusowym (kiedy nie ma sensu dawac antybiotyków) bedzie znacznie łagodziło objawy choroby i skracało czas jej trwania.
      • dianaro Re: Nurofen 16.10.12, 11:44
        Zgadzam się z przedmówczynią - Nurofen ma także działanie przeciwzapalne. Skoro córka ma zapalenie gardła to lepiej chyba podawać jej ten lek niż faszerować antybiotykiem? Nawet jeśli gorączka minie.
        • wojtek418 Re: Nurofen 17.10.12, 15:53
          My też dajemy Nurofen nawet jak nie ma termeratury - chyba pomaga
          • konwalia30 Re: Nurofen 17.10.12, 19:05
            Dziś zauważyłam, że córcia ma krostki-na brzuszku i pleckach - zaczęłam się zastanawiać czy może być to wina nurofenu, w ciągu dnia i wieczorem jest spocona-główkę ma spoconą, rączki - nie jest to wina że za ciepło ubrana.
            Oprócz nurofenu otrzymuje np smecte, tantum verde - w sumie leki które już wcześniej brała i żadnych krostek, spoconego ciałka nie było.
            • slonko1335 Re: Nurofen 17.10.12, 20:37
              a temperatura spadła? może ona miała trzydniówkę po prostu? Zaczerwienione gardło może występować przy trzydniówce.
            • nowi-jka Re: Nurofen 18.10.12, 07:44
              pocenie si eprzy jakimkolwiek zapaleniyu to chyba niejest wyjatkowy objaw
              a wysypka sugerowałaby trzydniówkę
              • konwalia30 Re: Nurofen 18.10.12, 08:47
                nurofen pierwszy raz dostała w poniedziałek wieczorem we wtorek po południu już nie miała temperatury a w środę zauważyłam krotki, dziś są prawie nie widoczne ale już wieczorem wczoraj nie podałam jej nurofenu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka