Dodaj do ulubionych

Dziwna gorączka - do Pani Doktor

10.02.18, 16:22
Pani Doktor i ekspertki, córeczka 5 lat, w nocy z wtorku na środę dostała gorączkę. Po Nurofenie spadła i wróciła w środę około południa (38,6°), po Nurofenie spadła. Następnie po 17 znowu wrocila i nie szło jej zbić (córka dostała Pedicetamol, po 2h o 20 Nurofen, bo nadal było powyżej 38°, gorączka zamiast spadać wzrosła do 39,7°, po 22 podaliśmy znów Pedicetamol i około północy spadła. Do rana było Ok, wrocila dopiero po 10 (podaliśmy Nurofen), następnie o 20 i znowu podaliśmy Nurofen. Do rana było Ok. Rano (piątek) natomiast pojawił się stan podgoraczkowy (37,1-37,7°) i katar. Wieczorem córka też trochę narzekała na gardło. Wieczorem po 20 znowu wrocila gorączka 38,3°, daliśmy Nurofen. Od tego czasu gorączki brak, dopiero teraz (sobota) przed 15 pojawił sie stan podgoraczkowy i podejrzewam, że na noc znów będzie 38...
Do piątku nie było żadnych objawów poza gorączka. W czwartek lekarz stwierdziła czyste gardło, osłuchowo czysto i zleciła badania krwi i moczu. Krew wyszła w miarę Ok, odchylenia wskazujące na infekcje wirusową + CRP 3,41. W moczu natomiast wyszły ketony oraz erytrocyty w ilości 40-55. Dziś rano na kontroli inna pediatra stwierdziła, że to po prostu przeziębienie, tylna ściana jest trochę czerwona, jest zapchany nosek, jest trochę mokrego kaszlu (pewnie ściekająca katar), ale osłuchowo czysto. Zaleciła leczenie objawowe czyli tantum Verde do psikania gardła, bioaron C i doraźnie Nurofen jakby była znowu gorączka. Zaleciła powtórzenie badania moczu.
Martwią mnie te stany podgorączkowe i gorączka na noc, bo to już 4 dzień. Ile taki stan jeszcze może trwać? Zawsze przy chorobach córka miała gorączkę/stan podgoraczkowy do 3 dni... martwią mnie też te erytrocyty i ketony (to drugie wiem, że może być od gorączki i małej ilości jedzenia, ale mimo to martwi)... :(
Bardzo proszę o informację co Pani o tym sądzi...
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Dziwna gorączka - do Pani Doktor 10.02.18, 18:58
      ja ci mogę napisać, że mój syn miał kiedyś wirusówkę o podobnym przebiegu;
      gorączka przez 3-4 dni zbijana na przemian ibuprofenem i paracetamolem; później dzień z niższą temp, później druga fala gorączki - lekarka mówiła, że tak może być, badania krwi nie robiliśmy; był jakiś niewielki katar, kaszel, minęło bez problemu, ale syn dochodził pare dni do siebie, bo wymęczony był po tej chorobie
      • b.bujak Re: Dziwna gorączka - do Pani Doktor 10.02.18, 18:59
        w sumie gorączka trwała ok tygodnia
      • trocherozumu Re: Dziwna gorączka - do Pani Doktor 11.02.18, 03:22
        Dziękuję za pocieszenie. Dziś w nocy gorączka wrociła mimo podanego przed snem Nurofenu. Przed snem córka miała 37,8° daliśmy Nurofen żeby spokojnie przespała noc, na początku temp spadła, a po 2 godzinach zaczęła rosnąć. Teraz 5 godzin od podania Nurofenu jest już ponad 38° i szykujemy się do podania Pedicetamolu...
        • farfaa Re: Dziwna gorączka - do Pani Doktor 11.02.18, 09:52
          u nas przeboeg podobny tzn goraczka 38.5 ktora dlugo spadala bo do 2 h a nasteonie rosla juz 3-4 h od podania.raz po njrofenie wzrosla po h od podania do 39.4..wtedy juz dzwonilam na pogotowie bo na paracetamol bylo za wczesnie.kazali podac pol tabl pyralginy.potem giraczka byla caka dobe tak samo czesto ale nie tak wysoka.laczbie mielismy 3 doby goraczki a do dzis stan podgoraczkow 37.1-37.5.
          u nas bardzo meczacy katar ,kaszel raczej suchy ale..w pt rano(poerwsza doba bez giraczki)synek nie mogl stanac na nozkach.mialam.wizyte u oediatry akurat rano wiec szybko dojechalismy.pediatra stwoerdzila ze to wirusowe.diczytalam ze 2 l temu bardzo duzo bylo przypadkow ze dzieci po takich infek nie mogly nagle chodzic.bol lydek.
          synek(prawie 5 l)byl tylko noszony.
          po jednej dobie troche stanal a dzis nasteona doba juz mowi ze go nie boka ake jest ostrozny
          co tk za wirusy cholerne
    • india-mia Re: Dziwna gorączka - do Pani Doktor 11.02.18, 09:58
      A czy badanie ogóle moczu zostało powtórzone?
      • trocherozumu Re: Dziwna gorączka - do Pani Doktor 11.02.18, 15:19
        Powtarzamy w poniedziałek lub wtorek.
    • trocherozumu Re: Dziwna gorączka - do Pani Doktor 11.02.18, 17:43
      No i jest grypa typu B. Zrobiliśmy test i wyszedł dodatni...
      Jak długo przy grypie może trwać gorączka u dziecka? Córeczka ogólnie niby czuje się Ok, czasami tylko tak jakby wzdycha (wypuszcza powietrze) oraz zasłania oczy (ale twierdzi, że nic ją nie boli i nie razi). Gorączkę ma już 5 dni. 3-4 dzień tylko stan podgoraczkowy, a teraz znowu gorączka. :( Będę próbowała umówić wizytę, ale nie wiem czy na jutro się uda (wszystkie terminy porezerwowane)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka