Dodaj do ulubionych

dziwny uraz kolana

20.01.13, 09:51
wczoraj wieczorem syn jakoś dziwnie stanął i poczuł jak mu się kolano zgina jakby w drugą stronę.chwilę zabolało,poszedł spać.dziś wstał-kolano opuchnięte,lekki ból i uczucie jakby nie było rzepki i mógł to kolano całkiem zgiąć do tyłu.
co to może być?
zapewne podjedziemy na IP do chirurga ale może jakieś sugestie? z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • sion2 Re: dziwny uraz kolana 21.01.13, 12:18
      Nie do chiruga ale do ortopedy. jesli jestescie z Warszawy lub bliskiej okolicy to pojedzcie do Carolina Medical Center - prywatna klinika ale z ortopedia dla dzieci na NFZ. Jest to najlepsza klinika w Polsce, na swiatowym poziomie.
      Wiem co mowie bo jestem po 3 operacjach kolana, wlasnie w tej klinice naprawiali błedy panstwowych nieuków ktorzy zrobili ze mnie kaleke.
      Syn moze miec uraz więzadła krzyżowego albo naderwanie łąkotki - obydwa nieprawidlowo leczone i zbgatalizowane prowadzą do nieodwracalnych zmian w kolanie.
      Ja sobie urwalam łąkotkę... wstając z krzesła. Ot, tylko mi cos chrupnęło. Jak się tym zajeli w koncu dobrzy ortopedzi potrzeba byla rozlegla operacja, z przeszczepem, ze srubami itd.
      Nie bagatelizujcie tego i żądajcie badania rezonansem magnetycznym - rentgen - ulubione badanie panstwowych lekarzy - diagnozuje tylko uszkodzenia kości a kolano ma bardzo duzo tkanek miekkich - wiezadla, przyczepy mięśni, blone maziowa, łątki dwie - i tego NIE WIDAĆ na rentgenie.
      • vivaluna Re: dziwny uraz kolana 21.01.13, 12:52
        Co do CMC zgadzam się całkowicie. Leczę się tam ja i córka po urazach sportowych - obie na kolana. Co do syna myślę że może to być problem z więzadłem krzyżowym lub bocznym. Krzyżowe wymaga zazwyczaj operacji bo powoduje niestabilność kolana, boczne najczęściej się nadrywa i zrasata samo aczkolwiek nigdy nie będzie już tak mocne jak wcześniej. Zbadać sprawę koniecznie trzeba, w Carolinie wizyta u lekarza to koszt ok. 130 zl, usg ok 200. RTG nie wykazuje zmian dlatego zazwyczaj tam lekarze jako pierwsze robią usg.
      • ustamiustami Re: dziwny uraz kolana 02.04.15, 13:21
        To jakiś żart? do Carolina?
        Stracisz tam tylko czas i pieniądze!
        Pójdź do sprawdzonych specjalistów w Centrum Medyczne Gamma.
        Miałam najpierw nieprzyjemność korzystać (choć to raczej oni korzystali ze mnie) z Caroliny, by potem przenieść się do Gammy i w końcu odsunąć stres na bok.
    • kolina01 Re: dziwny uraz kolana 21.01.13, 13:28
      Też myślę, że to naderwane lub naciągnięte więzadła.
      Taki sam efekt miałam po urazie na nartach. KOlano nie bolało, ale "chciało się zginać na boki" - nie mogłam na nim stanąć bo było niestabilne.
      Jak wróciłam autokarem - po 3h - kolano spuchło i był problem z poruszaniem.
      Usztywnili mi niestety gipsem na 2 tyg. i potem był problem z poruszaniemsad Podobno lepiej jest odpowiednia opaska - stabilizator- ze kolano moze sie poruszać we właściwy sposób - a stabilizuje sie na boki. I odpowiednie cwiczenia.
      • mamusia1999 Re: dziwny uraz kolana 21.01.13, 13:59
        z tym gipsem to prawda. ja sobie czesto nadrywam wiezadla w kostce, mam juz sporo znajomych po operacjach kolan, seniorow po rozleglych operacjach. wszyscy nosimy orthesy.
        miesnie pracuja niemal normalnie (niemal, bo jednak sportu sie nie uprawia), wiec nie zanikaja, tym samym wszystkie taknki sa normalnie ukrwione. po zdjeciu orthesy staw jest o niebo stabilniejszy niz po gipsie, potem na krotko nosi sie wlasnie opaske, dopoki miesnie nie dojda zupelnie do normy.
      • klinikapromienista Re: dziwny uraz kolana 05.02.14, 08:32
        Szanowni Państwo,

z roku na rok wzrasta ilość miłośników sportów zimowych. Niestety proporcjonalnie rośnie także liczba osób, które borykają się z posezonowymi kontuzjami. Najbardziej narażone na niebezpieczeństwo, szczególnie u narciarzy, są kolana. Podczas jazdy na nartach stopa jest ustabilizowana w bucie, dlatego też staw kolanowy narażony jest na działanie sił skrętnych, co prowadzi najczęściej do uszkodzeń więzadła krzyżowego przedniego (ACL), więzadła pobocznego przyśrodkowego i łąkotki przyśrodkowej. W przypadku zerwania więzadła krzyżowego, jeśli nie ma objawów niestabilności kolana, pacjent prowadzi mało aktywny tryb życia, ma chorobę zwyrodnieniową kolana lub jest w podeszłym wieku rezygnuje się z operacji. Wówczas zaleca się rehabilitację pod okiem wykwalifikowanego fizjoterapeuty. Zabieg rekonstrukcji więzadła wykonuje się, gdy dochodzi do niestabilności, która utrudnia codzienne funkcjonowanie, a szczególnie w przypadkach, gdy osobie dotkniętej urazem zależy na aktywnym uprawianiu sportu. Podczas operacji odtwarza się zerwane więzadło, co zapobiega uszkodzeniom innych struktur wewnętrznych kolana, łąkotek czy chrząstki stawowej.

Zespół poznańskiej Kliniki Promienistej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka