Dodaj do ulubionych

Mam 2 pytania...

22.07.04, 00:15
W nocy mój synek (10 mies.) jest okropnie spocony do tego stopnia, że poduszka jest wilgotna. Próbowałam go lżej ubierać. Teraz śpi w samym body z krótkim rękawkiem ale nic to. Dalej tak samo. Poza tym nic niepokojącego. Mam się czymś martwić?
A drugie... TAk z ciekawości, pod wpływem innego wątku , skąd u bardzo małych dzieci biorą się owsiki? Wiem, że to mój brak edukacji w tym zakresie, bo gdzieś w podstawówce było cos na ten temat, ale chciałabym się dowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • mirelak Re: Mam 2 pytania... 22.07.04, 07:49
      Pytanie nr 1, pocenie się: mój Kubuś (13 m-cy) jak jest śpiący to pierwszym
      objawem jest spocona główka za uszkami, ostatnio też zauważyłam czasami mokrą
      poduszkę, więc będąc niedawno w CZD zapytałam o to pocenie. Pani doktor,
      powiedziała, że dzieciom do 2 lat reguluje się "termostat" i niektóre pocą się
      mniej inne bardziej. Więc najpierw może się pocić główka, a po pewnym czasie
      możemy dojść do momentu, że w nocy będzie spocony jak "szczur" i będę go
      musiała przebierać i to wszystko jest podobno normalne.
      Pytanie nr 2, owsiki: to jest "choroba" tzw. brudnych rąk i głównie dzieci je
      mają bo brune łapki dają do buzi, więc już masz odpowiedź.
      • mijuli1 Re: Mam 2 pytania... 22.07.04, 09:35
        Pocenie się główki może mieć też związek z niedoborel lub nadmiarem wit.D.
        Można zrobić badania w tym kierunku. Chociaż biorąc pod uwagę obecne upały, to
        mały poci się może dlatego, że jest mu gorąco. Moje dziecko (15 mies.) śpi w
        koszulce na ramiączkach odkryte - żadne kocyki ani nawet same poszewki nie
        pomagają, bo jest gorąco i tak się rozkopie. A nieprzykryte śpi spokojnie.

Owskiki to faktycznie choroba brudnych rąk. Ale żeby doszło do zarażenia, to na
        tych brudnych rękach muszą znaleźć się jajeczka owsików. O to nie jest trudno -
        wystarczy, że jakieś dziecko z podwórka ma owskiki. Z reguły jak pojawi się ten
        problem, to mają go wszyscy domownicy i wszyscy muszą przejść leczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka