Dodaj do ulubionych

ręce opadają- angina

06.12.13, 20:30
Zadzwoniłam przedwczoraj do lekarki, że dziecko straciło apetyt. Straciło- ok- idą czwórki. Ale zaczął mieć odruch wymiotny jak tylko widział łyżeczkę cokolwiek do jedzenia. Lekarka powiedziała, że by przyjechać bo panuje epidemia anginy bez gorączki. Pojechałam, myśląc, że to zęby jednak, bo dziecko oprócz tego, że nie jadło było zadowolone i piło. No ale lekarka popatrzyła w gardło i: angina. Augumentin i do domu się kurować.
I już nie daję rady. Dziecko, które jadło i piło wszystko, brało leki zawsze i każe nie chce nic. Odmawia. Z odruchem wymiotnym. Próbuje podać antybiotyk i wymiotuje. Doszła biegunka... Zaczął brać antybiotyk wczoraj, a dziś jest jeszcze gorzej. Pisałam do lekarki, powiedziała, żeby uzbroić się w cierpliwość...
Dziś wypił pod koło 400 ml herbaty i koło 400 ml mleka. Zjadł pół banana. Wymiotował solidnie jeden raz, zrobił dwie paskudne, wodniste wielkie kupy i kilka małych.
Brakuje mi cierpliwości, mały nie chce lekarstw w ogóle brać, dane na siłę do buzi są zwymiotowane.
Jutro mamy wizytę na 14.30, ale boję się, że mi się odwodni...
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 20:31
      przepraszam za błędy, ale piszę w pośpiechu.
      • kopiko-lol Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 20:51
        w jakim wieku jest dziecko? Jak malutkie to moze niezbedna jest hospitalizacja?
        • aaaniula Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 20:52
          ma 16 miesięcy
          • hanusina_mama Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 20:55
            Jak na chore dziecko, wypił całkiem sporo tym bardziej, że nie gorączkuje. Sika?
            • aaaniula Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 21:01
              mało, ale sika. Zanim zwymiotował wysikał całkiem sporo. Wieczorem po tych wszystkich kupach już mało.
    • ashraf Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 21:04
      Pije raczej wystarczająco, ale takie wymioty mogą oznaczać, że antybiotyk nie wchłania się właściwie. Może lekarka mogłaby przepisać zastrzyki? Z anginą nie ma żartów.
    • klubgogo Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 21:20
      Zrobiłaś crp? Może to angina wirusowa i niepotrzebnie wpychasz w dziecko antybiotyk?
    • rulsanka Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 21:35
      Przy anginie paciorkowcowej może nie być gorączki. Ale samopoczucie jest z reguły paskudne!
      Nie każde naloty na gardle są bakteryjne i nie każde wymagają antybiotyku.
      Przy podejrzeniu anginy paciorkowcowej najlepiej zrobić szybki test na paciorkowca, wynik w 5 minut i już wiadomo czy antybiotyk jest potrzebny czy nie.
      • jagodka_mare Re: ręce opadają- angina 06.12.13, 23:09
        A skad wziac taki test?
        • rulsanka Re: ręce opadają- angina 07.12.13, 10:06
          Niektóre przychodnie i laby mają. Kosztuje kilkanaście złotych.
    • aaaniula Re: ręce opadają- angina 07.12.13, 20:08
      Więc dzisiejszy dzień był duuużo lepszy niż wczorajszy. Z premedytacją budziłam małego w nocy na picie. Pił ładnie, nabiegałam się tylko z usypianiem. Rano było widać, że czuje się lepiej. Zaczął troszkę jeść, sam otwiera buźkę. Zjadł nawet coś co miało postać stałą. Byliśmy na kontroli. Lekarka powiedziała, że migdałki wyglądają o niebo lepiej niż wczoraj. Dziś nawet sam wypił antybiotyk "na czysto". Wymiotów nie było, jedna brzydka kupa.
      Muszę przyznać, że angina to wyzwanie smile
      Teraz mamy wyzwanie, bo mały był ciągle na rękach, dostawał co chciał i niestety pojony przy tv, bo inaczej się nie dało. Teraz chodzi i płacze, ciągle chce telewizor, na ręce...
      • aleksandrajurek Re: ręce opadają- angina 07.12.13, 22:20
        moj mial angine w wieku 9 miesiecy, pierwszym objawem byly wymioty podczas jedzenia, po jednym dniu goraczka ponad 40 stopni. Tez nie chcial jesc. Lekarz kazal podawac plyny z temp pokojowej i nie karmic na sile (co niestety na poczatku robilam). Antybiotyk szybko zadzialal. Zdrowka zycze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka