Dodaj do ulubionych

pytanie o umieranie owsików

13.12.13, 12:55
Dziś łykneliśmy pierwszą dawkę vermoxu przerciw owsikom i chciałabym zapytac po jakim czasie one umierają?Czy da się martwe zobaczyc w kale czy to raczej niemożliwe?
Jeszcze jedno pytanie bo słyszałam że czosnek też przegania te pasożyty tylko czy takie tabletki z czosnku też pomogą czy to musi byc taki świerzy?
Z góry dziękuję za odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • wera1978 Re: pytanie o umieranie owsików 13.12.13, 18:03
      A w jakim wieku dziecko i jakie objawy miało? Czy zobserwowałaś owsiki?. Ja podejżewam u syna,ale w kupie nic nie widać.
      • rybusie Re: pytanie o umieranie owsików 13.12.13, 18:28
        Mam dwoje dzieci:synek 4 lata i córka 7,5.Ostatnio synek miał biegunkę ze śluzem i krwiąc więc obserwowałam kupki i własnie zobaczyłam że są te owsiki.Ogólnie to mają sporo objawów tzn.słabszy apetyt,oczy podkrążone,kręcą się w nocy mniej więcej 2 godziny po uśnięciu zaczynają,drapią się po pupie(chociaż moje dzieci tego nie robiły ale to też obiaw owsików).Ogólnie objawów jest więcej ale o tych pamiętam.
        Możesz obserwowac dziecko jak uśnie tzn ja wczoraj tak podejrzałam,jak córka zaczęła się kręcic to zsunęłam jej piżamkę i poświeciłam latareczką i znalazłam owsika u synka nic nie było widac.Owsiki właśnie podczas snu wychodzą żeby złożyc jajeczka na zewnątrz przy odbycie i wtedy można je zobaczyc ale nie zawsze.
        Napisz czemu podejrzewasz u synka.W jakim jest wieku i czy coś zaobserwowałam.
        Dodam tylko że jak ma jedna osoba w domu to już wszystkich trzeba odrobaczyc bo szybko wszyscy się zarażają.
    • wera1978 Re: pytanie o umieranie owsików 14.12.13, 08:21
      Witam .Mój syn lat 7,5 od jakiegos czasu drapie się w pupę.A raczej poprawia jakby wchodziły mu tam majtki.Majtki jednak nie wchodzą.Nosi te same co wcześniej kiedy tego nie robił,jak również kilka nowych zakupionych par i jest to samo.Nie ma żadnych innych objawów.Skóra wokół odbytu wygląda normalnie.Nie jest zaczerwieniona ani zmieniona.Kupy normalne i nic w nich nie widać.Apetyt taki jak był wcześniej.Szczerze mówiąc nie wiem od czego to moze być.Trwa to mniej więcej koło miesiąca,ponieważ wcześniej tego nie robił to podejzewam ,ze musi byc jakaś przyczyna.
      • 8ula Re: pytanie o umieranie owsików 19.12.13, 18:50
        podepnę się pod wątek, my również walczymy z owsikami, jesteśmy po jednej dawce pyrantelum, synek przyjął drugą a my z mężem już bierzemy vermox i też się pytam kiedy będą widoczne oznaki , że to robactwo wyłazi, ja nic nie zauważyłam, no może raz u synka jedną białą nitkę , ale nie chce mi się wierzyć , że to jakiś robal, objawy miał podobne do Waszych plus zgrzytanie zębami, sińce pod oczami, chrząkanie , i ja złapałam jednego owsika na taśmę klejącą i pokazałam lekarzowi, nie miał wątpliwości, 2 tyg wcześniej oczywiście miał robione badanie kału na pasożyty i nic nie wyszło, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka