Dodaj do ulubionych

Ropiejace oczko

01.01.14, 22:09
Dzis zauwazylam u mojej corki posklejane rzesy i mala ropke w konciku oka. Czy to moze miec cos wspolnego z tym ze corka ma tez katar? Czym przemywac? Gotowana woda? Moim mlekiem? Czy sol fizjologiczna to to samo co sol morska (bo taka wlasnie mam w domu)? Kiedy udac sie do lekarza?
Z gory dziekuje za rady.
Obserwuj wątek
    • sajgonetka Re: Ropiejace oczko 01.01.14, 22:30
      często może być od kataru, wirusowe zapalenie spojówki.
      przemywaj często wacikiem solą fizjologiczną, jak nie masz, to wodą przegotowaną.
      każde z oczu przemywaj osobnym wacikiem (mimo, że drugie wygląda jeszcze zdrowo, to może byc zainfekowane).
      do lekarza możesz się przejść,
      ściągaj katar, bo może przejść niżej, na oskrzela..
      • optyk_vision Ropiejace oczko 29.01.14, 12:50
        Do przemywania używać jedynie soli fizjologicznej. Zapomnieć o innych rozwiązaniach tj: rumianek, napar z herbaty itp. one mogą dodatkowo pogłębić stan podrażnienia. Proszę zgłosić się do specjalisty. Ropiejące oczko może być sygnałem o dużo poważniejszym problemie. Nie bagatelizować takich sytuacji, nie leczyć na własną rękę tylko zgłosić się do specjalisty.
    • rudzia33 Re: Ropiejace oczko 05.02.14, 18:45
      U nas jakies paskudztwo przyniosla córka z przedszkola. Zaczelo sie od czerwonych oczu. Okulistka zalecila krople na alergie poniewaz nie bylo ropy. Ropa pojawila siw nastepnego dnia. Córka zarazila nianie I syna. Corce przeszla onfelcja sama. Syn byl leczony najpierw rumiankiem pozniej biodacyna. Najgorzej infekcje przeszla niania-bol oczu, 2 zestawy kropli , 2 tygodnie leczenia
      • optyk_vision Re: Ropiejace oczko 17.02.14, 12:32
        Nieraz domowe sposoby są gorszym rozwiązaniem niżeli przypisany lek. Działania takie jak przemywanie naparem z herbaty, rumiankiem lub innym... mogą spowodować reakcję odwrotną.
        Dobry specjalista to podstawa. Polecam p.dr. Ślączka która przyjmuję w gabinecie w W-wie Międzylesiu, przyjmuje dzieci od 3 roku.
    • mamalgosia Re: Ropiejace oczko 17.02.14, 16:39
      Może być z kataru.
      Przemywać solą fizjologiczną, nie rumiankiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka